Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Η δραματική ιστορία ενός κοριτσιού… Ήρθε Κύπρο για υιοθεσία αλλά την έδωσαν πίσω! Στα 22 της ζει σε στέγη ηλικιωμένων

Της Μικαέλας Κουλλέ
Η συγκινητική ιστορία ενός κοριτσιού από τη Ρουμανία που υιοθετήθηκε από οικογένεια στην Κύπρο όταν ήταν μωρό και απορρίφθηκε από τους θετούς της γονείς σε τρυφερή ηλικία – Ο Γολγοθάς της κορυφώνεται μετά τον εγκλεισμό της
στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας σε ηλικία 15 ετών – Σοβαρότατες καταγγελίες στη Cyprus Times για τις συνθήκες διαβίωσης της – Σήμερα στα 22 της χρόνια ζει σε στέγη ηλικιωμένων και το μόνο που θέλει είναι μία αξιοπρεπή ζωή 

Τον Γολγοθά ενός παιδιού που ήρθε στην Κύπρο για υιοθεσία γεμάτο όνειρα για μία καλύτερη ζωή, αλλά τελικά «επεστράφη» στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και ακολούθως κατέληξε σε στέγη ηλικιωμένων, φέρνει στο φώς ηCyprus Times.
Υιοθετήθηκε σε ηλικία τεσσάρων ετών από οικογένεια στην Κύπρο αλλά οι θετοί γονείς της, την «έδωσαν» πίσω στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας επικαλούμενοι προβλήματα υγείας
Παιδιά που δεν αισθάνθηκαν οικογενειακή θαλπωρή, που δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν τους βιολογικούς τους γονείς, άνοιξαν τα φτερά τους για μία καλύτερη ζωή στην πατρίδα μας.
Ένα κοριτσάκι 4 ετών έρχεται στην Κύπρο μαζί με τον μικρότερο αδερφό της, αφού υιοθετήθηκαν από οικογένεια Ελληνοκυπρίων στην Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
Η νεαρή μέχρι την ηλικία των 11 ετών μεγαλώνει στο σπίτι των ανάδοχων γονιών της μαζί με τον μικρό της αδελφό, ώσπου μία ημέρα ενημερώθηκε ότι θα έπρεπε να φύγει για πάντα από κοντά τους. Εκεί ξεκίνησαν όλα…
Η οικογένεια που μεγάλωσε μέχρι τα 11 χρόνια το κορίτσι, αιτήθηκε όπως «επιστρέψει» το παιδί στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αφού δεν επιθυμούσαν πλέον να συνεχίσουν την υιοθεσία του.
Μάλιστα οι θετοί γονείς αποφάσισαν όπως συνεχίσουν να μεγαλώνουν μόνο το αγοράκι, με την πρόφαση, ότι το κορίτσι παρουσίαζε προβληματική συμπεριφορά και άλλα προβλήματα υγείας στα οποία δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν.
Η απόρριψη ενός μωρού σε τρυφερή ηλικία… Αναγκάζεται να ζήσει μόνο σε διάφορες στέγες φιλοξενίας υπό την επίβλεψη των ΥΚΕ
Η μοίρα πολλές φορές δεν είναι απλόχερη με όλους, δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση ένα μωρό 11 ετών αναγκάζεται να αποχωριστεί τους θετούς της γονείς και τον μικρότερο αδελφό της, να νιώσει την απόρριψη, την αδικία. Σε μία ηλικία που άλλα παιδάκια ασχολούνται με τα παιχνίδια τους, το κορίτσι αυτό δέχεται το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο.
Υπό την επίβλεψη του Γραφείου Ευημερίας πλέον στα 12 του χρόνια το κορίτσι πάει σε στέγη στην Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και ακολούθως στη Λευκωσία για κάποιο χρονικό διάστημα, όπου φοίτησε και σε Γυμνάσιο.
Ζητούσε να επιστρέψει στους θετούς της γονείς, έστω για τις γιορτές. Βρήκε την πόρτα τους κλειστή…
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται σε επιστολές που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες και εξασφάλισε η Cyprus Times, η μικρή σε αρκετές περιπτώσεις ζητούσε από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, όπως επιστρέψει στην οικογένεια της, έστω για τις γιορτές των Χριστουγέννων ή του Πάσχα για να είναι κοντά και στον αδελφό της, όμως οι θετοί της γονείς αρνήθηκαν να την δεχθούν.
Στα 15 της χρόνια η νεαρή σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, βιώνει τον εγκλεισμό στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας αφού αντιμετώπιζε πλέον, σύμφωνα με τους αρμόδιους ψυχολογικά προβλήματα. Πάντως στη Κύπρο του 2018 συνεχίζει να μην υπάρχει νοσοκομείο φιλοξενίας ανηλίκων που αντιμετωπίζουν διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Έτσι το κοριτσάκι καταλήγει στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.
Ύστερα από παραστάσεις και υποδείξεις που έγιναν από το σχολείο του κοριτσιού προς τους αρμοδίους, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα επιστρέφει σε στέγη στη Λευκωσία και συνεχίζει να φοιτά σε Λύκειο -πλέον- της πρωτεύουσας.
Στο μεταξύ το κορίτσι ανά τακτά χρονικά διαστήματα έφευγε από την στέγη στην οποία διέμενε και επικοινωνούσε κρυφά με πρόσωπο το οποίο είχε γνωρίσει από το σχολείο της και το παρακαλούσε να την βοηθήσει, ώστε να επιστρέψει στην οικογένεια της και στον αδελφό της, αφού ένιωθε μόνη και ανήμπορη να διαχειριστεί την απόρριψη των θετών της γονέων.
Άτομο που γνώρισε το κορίτσι πάντως μας ανέφερε ότι το παιδί στο σχολείο και μέχρι τα 15 του χρόνια, δεν αντιμετώπιζε οποιοδήποτε πρόβλημα συμπεριφοράς, ούτε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, και συμπεριφερόταν φυσιολογικά. Η μόνη της επιθυμία ήταν να επιστρέψει στους γονείς της.
Ενηλικιώθηκε και κατέληξε σε στέγη ηλικιωμένων που λειτουργεί παράνομα
Αργότερα το κορίτσι μεταφέρθηκε σε στέγη στη Λεμεσό για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ σήμερα ενηλικιώθηκε και διαμένει στα 22 της χρόνια σε στέγη ηλικιωμένων και αναπήρων στην Λευκωσία.
Η εν λόγω στέγη σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, όχι μόνο δεν ενδείκνυται για την φιλοξενία νεαρών ατόμων, αλλά έχει ανακληθεί και η άδεια λειτουργίας της απο τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
Ενήλικας πλέον η 22χρονη ζητεί να της δοθεί μία ευκαιρία να εργαστεί, έτσι ώστε να μπορέσει να φύγει από τη στέγη και να ενταχθεί κανονικά στην κοινωνία.
Η ζωή, μπορεί να μην δωρίζει απλόχερα αγάπη, στοργή και τύχη σε όλους, το κάθε παιδί όμως που βρίσκεται στον κόσμο αυτό, σίγουρα αξίζει της καλύτερης «μεταχείρισης» από εμάς τους «μεγάλους» που δυστυχώς πολλές φορές, μοιάζουμε τόσο μικροί και ανίκανοι μπροστά τους.
Ενήμερες οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για την ιστορία του κοριτσιού… «Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την περίπτωση αυτή»
Κληθείσα να σχολιάσει το εν λόγω περιστατικό εκ μέρους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας η Α’ Λειτουργός, Μαρία Κυρατζή ανέφερε ότι «εμείς σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, θα δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε την συγκεκριμένη και οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».
Πρόσθεσε ότι «για τις περιπτώσεις πρώην παιδιών υπό φροντίδας τα οποία εξακολουθούν να έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας, η γενική πολιτική των υπηρεσιών είναι αυτά τα παιδιά να στηρίζονται και βοηθούνται σε συνεργασία με τις άλλες υπηρεσίες του κράτους».
Ερωτηθείσα για την στέγη ηλικιωμένων όπου διαμένει τώρα η νεαρή και της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες η κ.Κυρατζή τόνισε ότι «όσον αφορά τις στέγες ηλικιωμένων και την συγκεκριμένη, προωθούνται οι ενέργειες σύμφωνα με τον περί στεγών και ηλικιωμένων νόμων του 1991 προκειμένου να δούμε πως θα συνεχίζει η λειτουργία της στέγης».
Για την ιστορία του κοριτσιού είναι ενήμερη και η Επίτροπος Διοικήσεως στην οποία γνωστοποίησε το θέμα πολίτης, μέσω επιστολής.
 
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας πάντως όπως μας λέχθηκε, δεν τοποθετούνται δημόσια και με λεπτομέρειες για συγκεκριμένα περιστατικά για ευνόητους λόγους.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις