Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Ένωση Αλβανίας-Κοσόβου στον ορίζοντα: Κοσοβάρος και «παιδί» του Σόρος ο νέος ΥΠΕΞ στα Τίρανα – Δρομολογείται το σχέδιο «Μ.Αλβανία»

Κοσοβάρος και «παιδί» του Σόρος είναι ο νέος επικεφαλής του αλβανικού υπουργείου εξωτερικών, μετά από τον επεισοδιακό ανασχηματισμό.

Η καταγωγή του και η σχέση του με τον αρχιερέα της ΝΤΠ και πηγή της αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς οι επιλογές του Ράμα στοχεύουν καθαρά στην ενοποίηση με το Κόσοβο, ως πρώτο βήμα για σύσταση της «Μεγάλης Αλβανίας».
Ο Γκέντι Κάκα είναι ένας από τους πολλούς οπαδούς που ακολουθούν τη στρατηγική του
Έντι Ράμα, και φέρεται ως ένα από τα εξέχοντα αλβανικά ονόματα του Κοσσυφοπεδίου που αναβαθμίζονται στην αλβανική κυβέρνηση, γράφει αλβανικό δημοσίευμα με αφορμή την αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Ο Γκέντι Κάκα ή Γκέντι Κακάι (Genti Caka στην Αλβανία ή Gent Cakaj στο Κόσοβο -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) είχε διορισθεί τον Ιούλιο του 2018 επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αρχικά ήταν σύμβουλος του πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική και συγκεκριμένα για τις υποθέσεις της ΕΕ.
Στο δεύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο Έντι Ράμα τον διόρισε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών. Και σήμερα διορίσθηκε ως επικεφαλής σε ένα από τα σημαντικότερα υπουργεία της κυβέρνησης ‘Ράμα 3’, αντικαθιστώντας τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, γράφει η αλβανική Syri.net.
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανατέθηκε στην Μπέσα Σαχίνι, επίσης Αλβανίδα από το Κόσσοβο.
Και τα δυο νέα πρόσωπα της αλβανικής κυβέρνησης Κοσοβάροι, σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα, έχουν στενή σχέση και με το ίδρυμα Σόρος, ενώ ο νέος υπουργός εξωτερικών έχει σπουδάσει στο Κόσοβο, στις Βρυξέλλες και στην Ουγγαρία (στο Πανεπιστήμιο του Σόρος) και έχει μεταπτυχιακά στην φιλοσοφία , τις πολιτικές επιστήμες και στα νομικά, ενώ από το 2014 ήταν στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε..
Όπως είχαμε αποκαλύψει πρώτοι στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Αλβανία και Κόσοβο ενώνονται επίσημα το 2025 ενώ με πυρετώδεις ρυθμούς δρομολογούν διαδικασίες για την κατάργηση συνόρων. Σταθερά λοιπόν, λοποιείται το σχέδιο της «Μ. Αλβανίας», με αναταραχές στα Βαλκάνια να είναι η φυσική εξέλιξη.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο Κοσοβάρος ομόλογός του Ραμούς Χαραντινάι, αποφάσισαν να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική για την οικονομική ένωση των χωρών τους.
Στην πέμπτη Κοινή Υπουργική συνέλευση Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας, ο Έντι Ράμα ανέφερε ότι με ορίζοντα το 2025 τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών θα προετοιμάσουν μια κοινή στρατηγική για την οικονομική και τελωνειακή ένωση των δύο πλευρών.
Πρόκειται αρχικά για μια οικονομική ένωση η οποία θα γίνει στην συνέχεια ουσιαστικά ένωση των δύο χωρών.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ρ. Χαραντινάι τόνισε ότι «αποφασίσαμε εννέα συμφωνίες και πρωτόκολλα τα οποία έχουν υπογραφεί. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν μια αναλυτική μελέτη για το πώς θα προχωρήσουμε. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για μια κοινή οικονομία αγοράς».
Ο Ράμα από την πλευρά του τόνισε ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και είπε ότι: «η συνάντηση των υπουργών των δύο χωρών ήταν μια συνάντηση με συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς έχουμε προσεγγίσει τη φάση υλοποίησης των διαδικασιών που ξεκινήσαμε. Τώρα θα καταργηθούν όλα τα εμπόδια μεταξύ των δύο χωρών. Η ταυτότητα μιας πλευράς στα τελωνειακά σημεία είναι επαρκής».
Έτσι, λοιπόν, το Κοσοβαρικό στοιχείο στην αλβανική κυβέρνηση, και αντίστροφα στην Πρίστινα, δεν είναι καθόλου τυχαίο, αλλά ένα μικρό μέρος του αλβανικού σχεδίου αλυτρωτισμού και επέκτασης των αλβανικών συνόρων, με τίμημα την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις