Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Φθηνότερα κατά 6 σεντ από σήμερα τα καύσιμα

Στις τσέπες των καταναλωτών φτάνει σήμερα η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η ολομέλεια της Βουλής 

Στις τσέπες των καταναλωτών φτάνει σήμερα η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η ολομέλεια της Βουλής.
Η μείωση του φόρου κατανάλωσης κατά πέντε σεντ το λίτρο, όπως γράψαμε, θα φέρει πτώση από σήμερα την τελική τιμή των καυσίμων κατά έξι σεντ το λίτρο, αφού ο ΦΠΑ επιβάλλεται στην τιμή που περιλαμβάνει και τον φόρο κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν από τη Βουλή επηρεάζουν την τιμή πώλησης της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης, του πετρελαίου θέρμανσης και της κηροζίνης. Πιο αναλυτικά, ο φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη μειώνεται από σήμερα στα 42,9 σεντ το λίτρο από 47,9 σεντ το λίτρο προηγουμένως, στο πετρέλαιο κίνησης στα 40 σεντ το λίτρο από 45 σεντ και στο πετρέλαιο θέρμανσης/κηροζίνης στα 7,4 σεντ το λίτρο από 12,47 σεντ.

Παγκύπρια χθες, βάσει του διαδικτυακού παρατηρητηρίου λιανικών τιμών καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, η μέση τιμή πώλησης της βενζίνης 95 οκτανίων ανερχόταν στο 1,210 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης στο 1,297 ευρώ, του πετρελαίου θέρμανσης στο 0,905 ευρώ και της κηροζίνης στο 0,955 ευρώ.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, «έχοντας ως γνώμονα τη διαφάνεια και την ορθή και πλήρη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού», έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις τιμές των προϊόντων πετρελαιοειδών που ίσχυαν σε όλα τα πρατήρια μέχρι τις 4 χθες το απόγευμα προκειμένου όσοι επιθυμούν να κάνουν συγκρίσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η μείωση στον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα ήταν το αποτέλεσμα της συμφωνίας ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ για προώθηση κοινωνικού πακέτου και αντικατέστησε στην ουσία την προτεινόμενη από την κυβέρνηση μείωση του φόρου που επιβάλλεται στους τόκους από καταθέσεις. Από τη μείωση του φόρου στις καταθέσεις η κυβέρνηση υπολόγισε δημοσιονομικό κόστος, ήτοι μείωση των κρατικών εσόδων, κατά 45 εκατ. ευρώ. Η μείωση του φόρου κατανάλωσης που τελικά ψηφίστηκε μειώνει πάντως τα έσοδα του κράτους κατά 12 εκατ. ευρώ περίπου περισσότερα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε κατά την εξέταση της σχετικής πρότασης στη Βουλή, η μείωση στα κρατικά έσοδα θα ανέλθει στα 48,4 εκατ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ και στα 57,5 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

* Φωτογραφία: Χρίστος Θεοδωρίδης

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πηγή: http://politis.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις