Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Οι Κούρδοι καλούν τον Άσαντ για βοήθεια

Συνταγματάρχης Cassad
1. Σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές, οι επιχειρήσεις στο Ιράκ κατά του κουρδικού εργατικού κόμματος είναι η πρώτη φάση μιας μεγάλης επιχείρησης στη βόρεια
Συρία. Η Τουρκία έλυσε το πρόβλημα της παρεμπόδισης της μεταφοράς όπλων από το Erbil της Συρίας, έτσι η Τουρκική αεροπορία πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό αεροπορικών επιδρομών στις εγκαταστάσεις του ΡΚΚ τις τελευταίες 48 ώρες, και οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε  ορεινές περιοχές του Sinjar.
Σύμφωνα με τους Τούρκους, «40 μαχητές του ΡΚΚ εξουδετερώθηκαν,» περισσότερες από 60 κρύπτες καταστράφηκαν με όπλα και άλλες στρατιωτικές υποδομές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να διεξάγει αυτές τις επιχειρήσεις παράλληλα με την καταπολέμηση των εξεγέρσεων στην Afrin κατά της YPG και την επερχόμενη επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Στην  σημερινή συγκέντρωση, ο Ερντογάν δήλωσε ρητά: «Η Τουρκία θα θάψει Κούρδους μαχητές στα χαρακώματα που σκάβουν κατά μήκος των συνόρων».
2. Ο εκπρόσωπος του  Erdoğan , Ibrahim kalın, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συντονίσει με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στην επερχόμενη επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις σχετικά με πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις και στις δύο πλευρές. Ο συντονισμός με τη Ρωσία θα επηρεάσει, φυσικά τον τομέα της αεροπορικής βάσης Menage και του Tal Rifat και ο συντονισμός με τις ΗΠΑ θα αφορά την περιοχή Manbdij και τα εδάφη ανατολικά του Ευφράτη.
Σύμφωνα με τον Kalyn, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία της επικράτειας της Βόρειας Συρίας, ως το έδαφος με το οποίο υποστηρίζεται το PKK, παρέχοντας του  στήριξη, συμπεριλαμβανομένων των όπλων που παρέχονται στην περιοχή από τις  ΗΠΑ, καθώς επίσης στρατιωτικές και πολιτικές δομές που σχετίζονται με το PKK, το οποίο στην  Τουρκία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση. Το θέμα συζητήθηκε στις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Trump και Ερντογάν, όπου «ο φίλος Ρετζέπ» ενημέρωσε τον Trump ότι η Τουρκία θα ενεργήσει αποφασιστικά στον αγώνα κατά της κουρδικής τρομοκρατίας.
3.Τα Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ, χωρίς να απειλούν άμεσα την Τουρκία, προσπαθούν να εκφοβίσουν τις ελεγχόμενες από την Τουρκία «πράσινες» μαχητικές ομάδες, μεταβιβάζοντας τη θέση ότι η επίθεση στο SDF είναι επίθεση κατά των ΗΠΑ με πολύ σοβαρές  τις  συνέπειες για τους μαχητές της SSA  και άλλους «μαχητές για τη Δημοκρατία» υπονοώντας την Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της πορείας, επισημαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις της και εξαπατούν την Τουρκία, δίνοντας στους Κούρδους του YPG να ενισχύσουν τις συνοριακές πόλεις δημιουργώντας οχυρώσεις στον Ταλ-Αμπιάντ και άλλους οικισμούς. Στις πόλεις Ροζάβα συνεχίζονται μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον των σχεδίων του Ερντογάν, με απαιτήσεις της «παγκόσμιας κοινότητας» να σταματήσει «μια άλλη Τουρκική επίθεση». Τα επίσημα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα χτυπιούνται από μιλιταριστική φρενίτιδα.
4. Η διοίκηση του SDF κατηγόρησε τη Δαμασκό  ότι κάθεται  και δεν κάνει  τίποτα όταν ο Ερντογάν συγκέντρωσε στρατεύματα για να εισέλθει Rajawa και δεν ήθελε να συνεργαστεί με τους Κούρδους για να υπερασπιστεί τα βόρεια σύνορα της Συρίας από τον Ερντογάν. Μια μάλλον διασκεδαστική κατηγορία από το SDF, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει τη εξουσία  της Δαμασκού και μόνο παραπονιέται στον Άσαντ  όταν είναι πολύ αργά  και «το ανεπιθύμητο τέρας της Μέσης Ανατολής» έχει ήδη εμφανιστεί στον ορίζοντα.
Αξίζει να θυμόμαστε ότι οι διαπραγματεύσεις στη Δαμασκό απέτυχαν πραγματικά λόγω απαράδεκτων κουρδικών απαιτήσεων. Οι Κούρδοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορούν να προστατευθούν  από τον Ερντογάν-αναγνωρίζοντας τη εξουσία  του Άσαντ, ενσωματώνοντας τις ένοπλες ομάδες τους στις Συριακές δυνάμεις, σπάζοντας  τους δεσμούς με τις ΗΠΑ διευκολύνοντας την απόσυρση τους από την Συρία.
Αλλά συνεχίζοντας τους δεσμούς με τις ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε επανάληψη των ιστοριών του  Κιρκούκ και της Afrin, όπως πάρα πολλοί το βλέπουν να γίνεται. Παρόλα αυτά, οι SDF συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον Άσαντ.
Μεταξύ των δηλώσεων των Κούρδων του YPG εμφανίστηκε μια ανέφικτη  επιλογή με τη μεταφορά των συνόρων στις δυνάμεις του Άσαντ, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως απομονωτής μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων. Παρόμοιες προτάσεις συζητήθηκαν πριν από την Τουρκική εισβολή στην Afrin. Στη σημερινή του μορφή, πρόκειται για μια φαινομενική προσπάθεια να ξεφύγουν  με μικρές παραχωρήσεις χωρίς να ορίσουν  τη θέση των Κούρδων προς τον Άσαντ.
Συνολικά, η κατάσταση θυμίζει σήμερα την εβδομάδα που προηγήθηκε της έναρξης της λειτουργίας του κλάδου ελιάς, όταν οι Κούρδοι προσπαθώντας απελπισμένα να αποφύγουν μια Τουρκική εισβολή με ελιγμούς μεταξύ των ΗΠΑ και του ΡωσοΙρανικού  συνασπισμού, στο πλαίσιο των διπλωματικών και στρατιωτικών κινήσεων  της Τουρκίας. Εάν γίνει η Τουρκική εισβολή, είναι απίθανο οι Κούρδοι να είναι σε θέση να υπολογίζουν σε πιο αποδεκτούς όρους συμμετοχής στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής Συρίας.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις