Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΗΠΑ: Γιατί η Ρωσία δεν μας παίρνει στα σοβαρά;

Μόσχα, Κρεμλίνο
Γύρω από τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίας και βραχύτερης εμβέλειας (INF) συνεχίζεται η έντονη κίνηση από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Το Σαββατοκύριακο ήλθε άλλη μια είδηση ​​για το θέμα αυτό.
Πρώτον, έγινε γνωστό ότι το Πεντάγωνο άφησε αναπάντητες  τις εκκλήσεις (αυτό είναι αλήθεια, στον
πληθυντικό αριθμό, αφού υπήρχαν δύο εκκλήσεις) του Ρώσου  υπουργού  Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος προσφέρθηκε να συζητήσει τις διαφορές ως προς τους όρους συμμόρφωσης με αυτή τη συμφωνία.
Δεύτερον, το Ιαπωνικό πρακτορείο Ειδήσεων Nikkei έλαβε γνώση,
σύμφωνα με την οποία η Μόσχα προσέφερε στο Πεκίνο την δυνατότητα να συμμετάσχει στις ΡωσοΑμερικανικές διαπραγματεύσεις για την συνθήκη (INF)  και η Κινεζική  πλευρά “προφανώς δεν απορρίπτει την ιδέα”.
Τρίτον, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν πίστευε ότι η Ρωσία ήταν «σοβαρή» στη διατήρηση της Συνθήκης, επειδή δεν αναγνώρισε τις παραβιάσεις της και δεν συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις που είχαν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες: «βήματα για να Καταστροφή των πυραύλων cruise, εκτοξευτές και υποστηρικτικό εξοπλισμό που παραβιάζουν τη Συνθήκη. «
© 2018 AFP
Αυτό το πακέτο ειδήσεων δεν αντικατοπτρίζει μόνο τη φύση των προβλημάτων με το INF σε μια σταγόνα νερού, αλλά αντιπροσωπεύει επίσης ένα συμπυκνωμένο σχέδιο της τρέχουσας παγκόσμιας πολιτικής συστημική κρίσης ως τέτοια. Και αυτό το μοντέλο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, είτε στη Συρία, των εμπορικών πολέμων μεταξύ ΗΠΑ  και Κίνας, την μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, ή το καθεστώς του δολαρίου ως κύριο νόμισμα του κόσμου.
Αυτό που φαίνεται στην πράξη.
Από τη μία πλευρά είναι η Ρωσία, η οποία αναφέρει ότι υπάρχει ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα (στην προκειμένη περίπτωση, η Συνθήκη INF). Οι θέσεις μας από τις ΗΠΑ είναι ουσιαστικά αντίθετες, αλλά το ζήτημα είναι πάρα πολύ σημαντικό, γι ‘ αυτό καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσπαθούμε να βρούμε κοινό έδαφος και έτσι τρόπους εξόδου από την κρίση. Και αν δεν λειτουργεί με έναν τρόπο, θα ψάξουμε για άλλες διαμορφώσεις για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Γενικά, πρόκειται για μια πολύ τυποποιημένη προσέγγιση επί της οποίας  διεθνείς σχέσεις έχουν βασιστεί εδώ και πολλούς αιώνες.
© RIA Novosti/Ramil Sitdikov
Η κρατική Δούμα. Αρχείο  φωτογραφιών
Από την άλλη πλευρά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η θέση των οποίων έχει ως εξής για σχεδόν τρεις δεκαετίες: είστε υπεύθυνοι για την κρίση, και για να διορθωθεί η κατάσταση, θα πρέπει να κάνετε ό, τι ζητάμε. Επιπλέον, μέχρι πρόσφατα, αυτός ο Αμερικανικός  ισχυρισμός  είχε μια σημαντική προσθήκη: και αν δεν πληρούν τις απαιτήσεις μας, θα τιμωρηθούν  με μια σειρά κυρώσεων, την αποσύνδεση από το  SWIFT, ανθρωπιστικούς  βομβαρδισμούς , κλπ. (με υπογράμμιση).
Και για πολύ καιρό αυτό το σύστημα λειτούργησε αρκετά καλά, διότι ένας σημαντικός αριθμός των απειλών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς από τις ΗΠΑ κατά κάποιων ανυπάκουων  ανθρώπων, ήταν ένα σαφές μάθημα για τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες γνώριζαν ακριβώς ότι δεν θέλουν να επαναλάβουν την μοίρα του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας, της Λιβυής, κλπ
Επί του παρόντος, το δεύτερο μέρος της θέσης της Ουάσινγκτον δεν λειτουργεί πλέον. Και στην περίπτωση της Ρωσίας, της Κίνας και ορισμένων άλλων μεγάλων δυνάμεων στον κόσμο, αυτό φαίνεται ιδιαίτερα σαφές.
Για ένα διάστημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τη συνηθισμένη ρητορική σε πλήρη αδιαφορία της άλλης πλευράς, η οποία, παρά τις σοβαρές απειλές του παγκόσμιου ηγεμόνα , υποστήριζε  πεισματικά τη γραμμή της. Για παράδειγμα, η Ρωσία έχει φθάσει σε ένα σημείο αιχμής στη Συρία, αναμορφώνοντας πλήρως τη γεωπολιτική κατάσταση προς όφελός της- και όλα κάτω από τον ατέρμονα τρόμο.
© RIA Novosti/Αλέξανδρος Natruskin
O Διευθυντής για την Μη Διάδοση και Ελέγχου Όπλων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Yermakov. αρχειοθέτηση φωτογραφιών
Προφανώς, σε κάποιο σημείο, οι Αμερικανοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουν με κάποιο τρόπο τη θέση τους, τουλάχιστον όσον αφορά ορισμένες εξουσίες όπου δεν λειτουργεί καθόλου.

Και το άλλαξαν:
Αν μεταφράσουμε στην καθημερινή γλώσσα το  νέο σχόλιο από τον Λευκό Οίκο για το INF, τώρα η θέση της Ουάσιγκτον είναι η εξής: δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να μιλάμε με τη Μόσχα, διότι έχουμε απαιτήσεις  από τους Ρώσους, αλλά δεν μας ακούν και γενικά γελάνε μαζί μας.
Και εκεί έρχεται το επόμενο σοβαρό  πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρο  το ότι όταν η παγκόσμια υπερδύναμη φτάνει τελικά στις μεταβληθείσες συνθήκες, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι μια πολύ παγκόσμια δύναμη και κατά κάποιο τρόπο όχι μια πολύ μεγάλη υπερδύναμη πια, και αυτό με τη σειρά του την  καθιστά σε  μια θέση που περιορίζεται στην πραγματικότητα και οι  μειωμένες επιλογές της αντιστοιχούν καλύτερα.
© RIA Novosti / TASS / POOL . ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergei Lavrov
Ο Λαβρόφ δήλωσε για τις Νέες δηλώσεις των ΗΠΑ αναφορικά με το INF
Το πρόβλημα είναι ότι στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι δύσκολο να πούμε ότι η νέα θέση τους ικανοποιεί τη δεύτερη προϋπόθεση – με την έννοια της συνάφειας με την τρέχουσα πραγματικότητα. Παρόλα αυτά, η συμπεριφορά, πιο κατάλληλη για έναν απόφοιτο της προπαρασκευαστικής ομάδας παιδικών σταθμών, δεν είναι ακριβώς αυτό που αναμένεται από την ακόμα πιο σημαντική δύναμη στον κόσμο. Ειδικά όταν πρόκειται για θέματα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.
Έτσι, μπορείτε να συμπάσχετε μόνο με τους ηγέτες που ασχολούνται με Αμερικανούς εταίρους οι οποίοι ολοένα και πέφτουν στην παιδική ηλικία στην εξωτερική πολιτική τους, διότι η συμπεριφορά αυτή είναι απλώς επικίνδυνη για τον κόσμο.
Αλλά την ίδια στιγμή, αξίζει να κατανοήσουν τα συναισθήματα του Λευκού οίκου, οι οποίοι είναι προσβεβλημένοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι γελούν μαζί τους στη Ρωσία.
Φαίνονται πολύ αστείοι τελευταία.
© RIA Novosti / Βιτάλι Belousov Φωτογραφία αρχείου

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις