Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Made in Ρωσία-2018. Που στον κόσμο προτίμησαν τα Ρωσικά όπλα από τα Αμερικάνικα

T-72B3 Τανκς του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια της παρέλασης του στρατιωτικού εξοπλισμού που συμμετείχαν στην άσκηση Vostok-2018

Μόσχα, 24 Δεκεμβρίου-RIA Novosti, Αντρέι Kots. Σύγχρονα μαχητικά αεριωθούμενα, μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, τανκς, ελικόπτερα, δεκάδες τόνοι πυρομαχικών και καλές προοπτικές συνεργασίας-μέχρι το τέλος του έτους, το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών  του Rosoboronexport ξεπέρασε τα $50.000.000.000.
Παρά τις δυτικές κυρώσεις, ο αριθμός των ξένων αγοραστών για Ρωσικά όπλα απλά  αυξάνεται . Αυτό διευκολύνεται από τη στρατιωτική λειτουργία του σταθμού τηλεδιάσκεψης (VKS) στη Συρία, με  πολυάριθμες ασκήσεις καθώς επίσης και με  διεθνή αμυντικά φόρουμ στα οποία η Μόσχα παρουσιάζει παραδοσιακά μια εκτενή έκθεση. Σχετικά με τις σημαντικότερες συμβάσεις όπλων του εξερχόμενου έτους-στο υλικό RIA Novosti.
Ο κύριος αγοραστής
Η Ινδία αναμφίβολα έγινε ο κύριος εισαγωγέας Ρωσικών όπλων το 2018. Στις 5 Οκτωβρίου, η Μόσχα και το Νέο Δελχί υπέγραψαν μια έξοχη διαπραγμάτευση για να παρέχουν πέντε S-400 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα  αξίας περισσότερο από $5.000.000.000. Αυτή η επιχείρηση έχει ήδη χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της Rosoboronexport. Ένα σημαντικό σημείο: οι πληρωμές για τα  εξοπλιστικά συστήματα  εξαγωγών πραγματοποιούνται σε ρούβλια. Είναι πιθανό αυτός ο κανόνας να ισχύει και για άλλες σημαντικές αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
© RIA News / Vladislav Sergienko
Το σύστημα  S-400 Triumph ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Κριμαία
Η δεύτερη μεγάλη σειρά, που ολοκληρώθηκε με την Ινδία το περασμένο έτος, είναι η πώληση τεσσάρων ρωσικών φρεγατών του προγράμματος (τύπου) 11356 κάτω από το σχέδιο «δύο συν δύο». Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν θα αποκαλυφθούν, αλλά η παράδοση των δύο πρώτων ήδη σχεδόν τελειωμένων σκαφών εκτιμάται σε $950.000.000.  Παρεμπιπτόντως, το κύριο όπλο των φρεγατών εξαγωγής είναι το περίφημο ρωσικής-ινδικής παραγωγής υπερηχητικό αντι-πλοίο βλήμα «BrahMos», ικανό να χτυπήσει επιφανειακούς στόχους σε απόσταση μέχρι 300 χιλιόμετρα.
© RIA Novosti / Andrey Stanavov
Φρεγάτα ναύαρχος Makarov στη Σεβαστούπολη
Επιπλέον, η ρωσική εταιρεία Holding ελικόπτερα έλαβε ένα αίτημα από το Ινδικό Υπουργείο Άμυνας στα μέσα Μαΐου για την παράδοση των 200 Ka-226T πολλαπλών χρήσεων ελικοπτέρων. Είναι πιθανό ότι η παραγωγή θα προστεθεί μερικώς. Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος, Nirmal Sitkharaman, ενέκρινε την  πρόταση για να αγοράσει 240 βόμβες πτήσης για την Πολεμική Αεροπορία από την  Ρωσία για περίπου $200.000.000. Και στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Νέο Δελχί διεξήγαγε τις πρώτες επιτυχείς δοκιμές μιας παρτίδας των ρωσικών τανκς 125-χιλιοστών «μάνγκο» που παράγονται κατόπιν αδείας. Μια σειρά από βασικών  συμβάσεων  αναμένεται να υπογραφούν «αν όλα πάνε κατ ευχήν » το 2019.
«Πρόκειται κυρίως  για την προμήθεια  220.000 τουφεκιών Καλάσνικοφ και 48 mi-17 ελικοπτέρων,» δήλωσε στο RIA Novosti o  Αντρέι Frolov, αρχισυντάκτης του περιοδικού  “Export όπλων”. -Η φετινή συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως. Από την άλλη πλευρά, υπέγραψαν μια σύμβαση για την προμήθεια μιας μεγάλης σειράς φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων «Ιγκλά». Η ακριβής τιμή είναι άγνωστη, αλλά ένας αριθμός εμπειρογνωμόνων  εκτιμούν την συμφωνία στα  $1.500.000.000.
Ασιατική διείσδυση

Η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ινδονησίας υφίσταται  για 60 έτη, από το  1958. Από 1992 και μόνο, η Μόσχα  έχει πουλήσει στην  Τζακάρτα φορητά όπλα, στρατιωτικό εξοπλισμό, αεροσκάφη και ελικόπτερα αξίας άνω των $2.500.000.000. Το 2018, τα μέρη υπέγραψαν μια πραγματικά ορόσημο συμφωνία  για την προμήθεια 11 από τις πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας  τα Su-35, που αποτιμώνται σε $1.100.000.000.
© Ria Novosti/Ramil Sitdikov
Su-35 πολλαπλών χρήσεων super-maneuverable μαχητικό
Αλλά όπως η εφημερίδα  Kommersant  έγραψε στις αρχές Οκτωβρίου, επικαλούμενη τις δικές της πηγές, μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει η  παράδοση αεροπλάνων, διότι οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Ινδονησία με κυρώσεις. Η Τζακάρτα έχει ήδη εκφράσει αρκετές φορές την επιθυμία της να αγοράσει πολλά Ρωσικά ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια του έργου (τύπου) 636 «Varvyanka.» Αυτή η Συνθήκη, επίσης, δεν είναι ακόμη σαφής δεδομένης της τρέχουσας γεωπολιτικής ατζέντας.
Δεν υπήρχαν δημόσιες πληροφορίες για τις βασικές συμφωνίες εξαγωγών όπλων για το στρατό. Ωστόσο, μια σημαντική σειρά για την παράδοση 500  τεθωρακισμένων  BMP-3 και Τανκς  T-90  στο Ιράκ είναι γνωστό ότι έχει υλοποιηθεί το 2018. Ένα σημαντικό μέρος  της παραγγελίας  64  τανκς  T-90  στάλθηκαν στο Βιετνάμ, το οποίο πρόσφατα έχει εκσυγχρονίσει ενεργά το στρατό του. Ούτε θα πρέπει να ξεχνάμε το Λάος, το οποίο έλαβε αρκετές δωδεκάδες T-72B1s (τανκς) φέτος.
© Ria Novosti/Mikhail Voskresensky
Όχημα για την καταπολέμηση του πεζικού BMP-3
Τον Νοέμβριο, ανακοινώθηκε ότι η ιστορική συνθήκη με τη Ρωσία που υπεγράφη με τη Μιανμάρ, η οποία ήθελε να αγοράσει έξι su-30SM Double Jets. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό άμυνας Αλεξέι Φομίν, αυτή η συμφωνία μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη Συνθήκη, και τα «τριάντα» θα μπορούσαν τελικά να αποτελέσουν τη βάση για το σύνολο  των μαχητικών της Δημοκρατίας.  Αυτό το έτος, μια παρτίδα από έξι αεροσκάφη πολεμικής εκπαίδευσης Yak-130 παραδόθηκαν βάσει της συμφωνίας που συνήφθη νωρίτερα.
Αμυντική υποστήριξη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία συνεχίζει όχι μόνο να πωλεί στρατιωτικό εξοπλισμό στο εξωτερικό, αλλά και ενεργά βοηθά συνεργάτες μακράς διαρκείας στην εξυπηρέτηση του υλικού που είναι ήδη σε υπηρεσία. Έτσι, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η εταιρεία χαρτοφυλακίου «Ελικόπτερα της Ρωσίας» σχεδιάζει να ανοίξει κέντρα εξυπηρέτησης στη Βραζιλία και το Περού για την επισκευή και συντήρηση των ρωσικών Mi-17 και Mi-35. Επιπλέον, τον Απρίλιο, η Ρωσία και η Ελλάδα συνήψαν μια διακρατική συμφωνία για την παράταση της διάρκειας ζωής των συστημάτων όπλων. Προφανώς, μιλάμε για την εξυπηρέτηση των ελληνικών συστημάτων αεράμυνας S-300PMU-1, του συστήματος αεροπορικής άμυνας Tor-M1 και των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας της Οsa. Η Ελλάδα, υπενθυμίζουμε, είναι μέχρι στιγμής η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ εξοπλισμένη με ρωσικά συστήματα άμυνας.
© Φωτογραφία: Υπουργείο Εθνικής
Δοκιμές του S-300 στην Κρήτη τον Δεκέμβριο του 2013
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων, η κύρια ίντριγκα της βιομηχανίας άμυνας το 2019 θα είναι ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο για να πωλήσει το πιο προηγμένο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400  της Ρωσίας σε ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ- στην Τουρκία. Τον Δεκέμβριο του 2017, τα συμβαλλόμενα μέρη υπέγραψαν μια συμφωνία δανείου για να παρέχουν τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων  αξίας $2.500.000.000. Η συμφωνία προξένησε  μεγάλη ανησυχία στην  Ουάσινγκτον, η οποία αμέσως έπληξε την  Άγκυρα με κριτική σε αυτό το θέμα. Οι Αμερικανοί συγκεκριμένα δήλωσαν ότι δεν θα πουλούσαν τα αόρατα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία.
Και στις 19 Δεκεμβρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει μια πιθανή συμφωνία για την πώληση συστημάτων αεροπορικής άμυνας  Patriot  στην Τουρκία για
$3.500.000.000. Το αν η Τουρκία θα παραδοθεί στην πειθώ του  συμμάχου της ή θα προχωρήσει σύμφωνα με  τα δικά της εθνικά συμφέροντα θα γίνει σύντομα εμφανές.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις