Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Η Σερβία αντιτίθεται στην εξάλειψη των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου

RIA Novosti/Αλέξανδρος Kudryavtsev
Τα  σύνορα  του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Αρχείο φωτογραφιών
Βελιγράδι, 30 Δεκεμβρίου-RIA Novosti. Η εισαγωγή των ενιαίων συνοριακών σημείων διέλευσης  μεταξύ της Αλβανίας και της αυτο ανακηρυχθείσας 
Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου από το νέο έτος απειλεί τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Προεδρείου για το συντονισμό των υπηρεσιών ασφαλείας της Σερβίας  ο πρόεδρος και ο  υπουργός Εσωτερικών
  Nebojsha Stefanovich.
Οι κυβερνήσεις της αυτοανακυρηχθείσας  Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας τον Αύγουστο ανέφεραν τη σταδιακή απόσυρση των συνόρων μεταξύ τους στο καθεστώς της «ελεύθερης κυκλοφορίας». Το Σάββατο, ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών Sander Lechai και ο αυτοανακυρηγμένος  Ecrème Μουσταφά του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν επίσημο έγγραφο για τη δημιουργία ενός ενιαίου, ολοκληρωμένου σημείου ελέγχου στα σύνορα. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Haradinay έγραψε στο Facebook ότι «θα υπάρξει μόνο μία στάση μεταξύ μας, μέχρι τον Μάρτιο, όταν τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου θα  καταργηθούν εντελώς».
«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής ανταπόκριση από τη διεθνή κοινότητα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η Δημοκρατία της Σερβίας απαιτεί σοβαρά και υπεύθυνα από την Ευρώπη και τον κόσμο να ανταποκριθεί και να αποτρέψουν   περαιτέρω απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «, ανέφερε η δήλωση του Υπουργού Stefanovich από το  Σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.
«Προσέχουμε τα βήματα που αντικρούουν πλήρως στο ψήφισμα του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ 1244 (για διευθέτηση στο Κοσσυφοπέδιο και στη Μετόχια), για  το διεθνές δίκαιο, και τα οποία δεν προωθούν την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά αντιθέτως, την παραβιάζουν»-δήλωσε ο Stefanovich.
Δεδομένου ότι το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, τα σύνορα της επαρχίας με την Αλβανία, την πΓΔΜ και το Μαυροβούνιο, σύμφωνα με το Σερβικό Σύνταγμα, είναι επίσης τα εξωτερικά σύνορα της Σερβίας.
Το 1999, η ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών από τον απελευθερωτικό στρατό του Κοσσυφοπεδίου και το σερβικό στρατό και την αστυνομία οδήγησαν στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας (τότε Σερβία και Μαυροβούνιο) από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Οι Αλβανικές δομές του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα, στις 17 Φεβρουαρίου 2008, διακήρυξαν  μονομερώς ανεξαρτησία από τη Σερβία. Η αυτοανακηρυχθείσα   Δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται από  τη Σερβία, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ελλάδα και μια σειρά άλλων κρατών.
Η ηγεσία της Σερβίας υπό την πίεση των Βρυξελλών και για  να φέρει την περιοχή πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διευκολύνει τη ζωή των Σέρβων πολιτών το 2011 αναγκάστηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ομαλοποίηση των σχέσεων με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου μέσω της διαμεσολάβησης της ΕΕ.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις