Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Έλαιο τεϊόδεντρου: Οφέλη, χρήσεις και ιδιότητες

Tο έλαιο τεϊόδεντρου είναι το πιο δημοφιλές αντιβακτηριακό έλαιο παγκοσμίως, το οποίο εξήχθη για πρώτη φορά από ιθαγενείς πολιτισμούς της Αυστραλίας.
Οι Αβοριγίνες, φαίνεται πως εκτίμησαν πολύ νωρίς τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του αυστραλιανού φυτόυ Melaleuca alternifolia και αφού συνέθλιψαν τα φύλλα, χρησιμοποίησαν το έλαιο τους για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων και των αναπνευστικών λοιμώξεων.
Αργότερα, τη δεκαετία του 1920 ο Αυστραλός χημικός Arthur Penfold, ύστερα από λεπτομερείς έρευνες διαπίστωσε ότι οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του ελαίου ήταν πράγματι τόσο ισχυρές που ξεπερνούσαν, κατά πολύ, αυτές της φαινόλης.
Σήμερα, τα ευέλικτα θεραπευτικά οφέλη και οι αμέτρητες χρήσεις του, έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητα στα ύψη. Χρησιμοποιείται στην Αυστραλία, την Αμερική και την Ευρώπη, ως εναλλακτική και συμπληρωματική θεραπεία, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό σε καλλυντικά προϊόντα όπως κρέμες περιποίησης της επιδερμίδας, καθώς και σε οικιακά καθαριστικά και απορρυπαντικά.

Οφέλη

Το έλαιο τεϊόδεντρου περιέχει μια σειρά από θεραπευτικές δραστικές ενώσεις, όπως λιμονένιο, λιναλοόλη, κινεόλη και τερπενοειδή που χαρίζουν ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Φυσικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο έλαιο που χρησιμοποιείται τόσο στην αντιμετώπιση, όσο και στη θεραπεία πολλών δυσάρεστων καταστάσεων, όπως:
Ανακουφίζει και εξαλείφει την ακμή.
Λευκαίνει την επιδερμίδα.
Επουλώνει άμεσα τις πληγές και τα τραύματα.
Βοηθά στη θεραπεία των λοιμώξεων του δέρματος, όπως έκζεμα και ψωρίαση.
Καταπραΰνει την φαγούρα.
Καταπολεμά τους μύκητες των νυχιών και λοιμώξεις όπως το πόδι του αθλητή.
Αφαιρεί την πιτυρίδα.
Ανακουφίζει τον πονόλαιμο και τον πόνο στα αιτία.

Ιδιότητες

Τα οφέλη του τεϊόδεντρου αποδίδονται στις παρακάτω ιδιότητες:
Αντιβακτηριακές
Αντιμικροβιακές
Αντισηπτικές
Αντι-ιικές
Αποχρεμπτικές
Μυκητοκτόνες
Εντομοκτόνες
Διεγερτικές
Αναλγυτικές
Αντισηπτικές

Έλαιο τεϊόδεντρου, τα δραστικά συστατικά

Περιέχει πάνω από 100 διαφορετικές ενώσεις, ωστόσο, τα κύρια δραστικά συστατικά φαίνεται είναι τα τερπενοειδή, μονοτερπένια και σεσκιτερπένια, τα οποία προσδίδουν στο τεϊόδεντρο την αντιβακτηριακή, αντι-ιική και αντιμυκητιασική δράση.  Ταυτόχρονα, οι πτητικοί υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στο έλαιο, εξαιτίας της ικανότητας να διαπεράσουν τον αέρα, τους πόρους του δέρματος και τις βλεννώδεις μεμβράνες, σκοτώνουν τα μικρόβια, καταπολεμούν λοιμώξεις και καταπραΰνουν τις δερματικές παθήσεις.

Χρήσεις

Οι χρήσεις του είναι πολλές και οι πιο σημαντικές περιλαμβάνουν:

Ακμή

Τα τερπένια που βρίσκονται στη σύνθεση του, συμβάλλουν στην εξουδετέρωση βακτηρίων που προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα και ακμή. Σύμφωνα με μελέτες, το έλαιο τεϊόδεντρου είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και το βενζοΐκό υπεροξείδιο χωρίς ωστόσο, να εμφανίζει παρενέργειες όπως ξηροδερμία, ξεφλούδισμα και ερυθρότητα.
Εφαρμογή: Αναμείξτε 2-3 σταγόνες τεϊόδεντρου, με 20 σταγόνες έλαιο αμαμελίδας.
Τρόπος χρήσης: Εφαρμόστε λίγη ποσότητα από το μείγμα στην περιοχή της ακμής.
Συχνότητα: 2 φορές την ημέρα.

Ουλές της ακμής

Εκτός από την θεραπεία της ακμής, υπόσχεται να εξαλείψει τις ουλές που αφήνει πίσω της η δερματική διαταραχή.
Παρασκευή αλοιφής: Αναμείξτε 1 σταγόνα τεϊόδεντρου, με 1½ κ.γ. μέλι.
Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα στις πληγείσες περιοχές και αφήστε να δράσει για τουλάχιστον 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό.
Συχνότητα: 1 φορά την ημέρα.

Μαύρα στίγματα

Με εξαιρετικά απολυμαντικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, το έλαιο τεϊόδεντρου εξαλείφει τα μαύρα στίγματα. Η εφαρμογή του στην προβληματική περιοχή απολυμαίνει και ανοίγει τους πόρους, διεισδύει βαθιά στο δέρμα και χαρίζει φρέσκια και καθαρή επιδερμίδα.
Παρασκευή: Σε καθαριστικό προσώπου της επιλογής σας, προσθέστε 1 -2  σταγόνες ελαίου.
Τρόπος εφαρμογής: Βάλτε μικρή ποσότητα καθαριστικού στην παλάμη σας και προσθέστε 1 σταγόνα έλαιο τεϊόδεντρου. Δουλέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του καθαριστικού και στη συνέχεια ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Τέλος, εφαρμόστε ενυδατική.
Συχνότητα: 2 φορές την ημέρα

Για πληγές

Οι ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες, το καθιστούν εξαιρετικό για τη θεραπεία τραυμάτων και την πρόληψη λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρά κοψίματα, γρατσουνιές και εγκαύματα. Μελέτες έχουν δείξει, ότι συμβάλλει στην ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων και επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.
Συστατικά
1-2 σταγόνες τεϊόδεντρου
1 κ.γ. έλαιο tamanu
Τρόπος χρήσης: Εφαρμόστε πάνω από το τραύμα και καλύψτε με έναν επίδεσμο.
Συχνότητα: 1-2 φορές την ημέρα

Για το έκζεμα

Το έλαιο τεϊόδεντρου διεισδύει βαθειά στην επιδερμίδα και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του εκζέματος, συμπεριλαμβανομένου του κνησμού, εξανθημάτων και ξηροδερμία.
Συστατικά
1 κ.σ. έλαιο από τριαντάφυλλο
10 σταγόνες τεϊόδεντρου
10 σταγόνες αιθέριο ελαίου λεβάντας
Τρόπος χρήσης: Απλώστε στην πληγείσα περιοχή και κάντε ελαφρύ μασάζ.
Συχνότητα: 1 με 2 φορές την ημέρα

Για την ψωρίαση

Αν και η ψωρίαση δεν θεραπεύεται, το έλαιο τεϊόδεντρου ως αντιβακτηριακό, αντιμυκητιασικό, αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό, μπορεί να καταπραΰνει τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Συστατικά
1 κ.σ λάδι καρύδας
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
20 σταγόνες τεϊόδεντρο
Τρόπος χρήσης: Ανακατέψτε καλά τα συστατικά. Απλώστε στο δέρμα και κάνετε ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις.
Συχνότητα: 1 με 2 φορές την ημέρα

Μύκητες των νυχιών

Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο τεϊόδεντρου είναι αποτελεσματικό στην εξάλειψη μυκήτων στα νύχια νυχιών.
Εφαρμογή
Ρίξτε σε ένα βαμβάκι  μερικές σταγόνες αδιάλυτου ελαίου και εφαρμόστε στα μολυσμένα νύχια.
Συχνότητα: 2 φορές την ημέρα

Για το πόδι του αθλητή

Πρόκειται για μια μεταδοτική μυκητιασική λοίμωξη που εμφανίζεται τόσο στα πόδια, όσο και στα νύχια των ποδιών. Ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων, ωστόσο έρευνες έχουν αποδείξει πως το τεϊόδεντρο μπορεί να εφαρμοστεί ως εναλλακτική θεραπεία.
Συστατικά
5 σταγόνες αμυγδαλέλαιο
5 σταγόνες τεϊόδεντρο
Τρόπος χρήσης: Ρίξτε λίγες σταγόνες από το μείγμα των ελαίων σε ένα βαμβάκι και εφαρμόστε επάνω στην πληγείσα περιοχή.
Συχνότητα: 2 φορές την ημέρα.

Για τον πονόλαιμο

Ο πονόλαιμος είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα μιας βακτηριακής ή ιογενούς λοίμωξης. Το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να συμβάλλει στην άμεση ανακούφιση του πόνου.
Θεραπευτικός ατμός: Προσθέστε 3-4 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Καλύψτε το κεφάλι με μια πετσέτα ώστε να «παγιδεύσετε» τον ατμό και κάνετε εισπνοές για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αυτή η διαδικασία θα ανακουφίσει τον πόνο στο λαιμό και θα βοηθήσει στην ρινική αποσυμφόρηση.
Γαργάρες: Σε ένα ζεστό ποτήρι νερό προσθέστε 2-3 σταγόνες ελαίου. Κάνετε γαργάρες για να καταπραΰνετε τον πόνο και να καταπολεμήσετε τα μικρόβια και στο τέλος φτύνετε.  Προσοχή!!! Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι τοξικό μην το καταπιείτε!!
Συχνότητα: Επαναλάβετε τη διαδικασία 2 φορές την ημέρα.

Πόνος στα αυτιά

Οι καταπραυντικές και αναλγητικές δράσεις προσφέρουν άμεση ανακούφιση σε πόνους των αυτιών.
Συστατικά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου
Τρόπος χρήσης: Ρίξτε μερικές σταγόνες (όχι περισσότερες από 6) του μείγματος, στο κανάλι του αυτιού .
Συχνότητα: Μια φορά την ημέρα.

Στοματική υγιεινή

Λόγω της ικανότητάς να καταπολεμά επιβλαβείς μύκητες και βακτηρίδια, είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας, όπως πονόδοντος, κακή αναπνοή, ουλίτιδα κ.α. Οι τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε, είναι οι εξής:
Στοματικό διάλυμα: Για να βελτιώσετε την δυσάρεστη αναπνοή μπορείτε να προσθέσετε 1-2 σταγόνες ελαίου σε μικρό φλιτζάνι με νερό και να κάνετε γαργάρες για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέστε στην οδοντόκρεμα: Βάλτε μια σταγόνα στην οδοντόπαστα πριν το βούρτσισμα, έτσι ώστε να αποτρέψετε μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις.
Απολυμαντικό οδοντόβουρτσας:  Είναι γνωστό πως η οδοντόβουρτσα αποτελεί «έδαφος» αναπαραγωγής βακτηρίων. Καθαρίστε την μια φορά το μήνα χρησιμοποιώντας νερό που περιέχει 8-10 σταγόνες τεϊόδεντρου. Ξεπλύνετε πολύ καλά πριν τη χρήση.
Προσοχή!!! Όπως και άλλα στοματικά διαλύματα, έτσι και το έλαιο τεϊόδεντρου δεν πρέπει να καταπίνεται διότι ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΟ!

Για την πιτυρίδα

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πιτυρίδας, της τριχόπτωση και της ξηροδερμία.
Συστατικά
Σαμπουάν της επιλογής σας
20 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου
Τρόπος χρήσης: Προσθέστε τις σταγόνες ελαίου στο σαμπουάν σας. Ενώ σαπουνίζετε κανονικά τα μαλλιά σας, αφήστε το μείγμα να δράσει για τουλάχιστον 3 λεπτά. Στην συνέχεια, ξεπλύνετε πολύ καλά.

Για τις ψείρες

Οι ψείρες στα μαλλιά είναι μία από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις. Το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να σας βοηθήσει να απαλαγγείτε άμεσα και μόνιμα από αυτά τα ενοχλητικά έντομα, καθώς σύμφωνα με μελέτες, έχει την ικανότητα να σκοτώσει ψείρες σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής τους (αυγό, νύμφη και ενήλικες).
Συστατικά
2 κ.σ. σαμπουάν
8 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου
8 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
1 κ.γ. έλαιο neem
Τρόπος χρήσης: Ανακατέψτε καλά τα συστατικά και εφαρμόστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής. Στην συνέχεια, καλύψτε τα μαλλιά με μια πετσέτα για 10 λεπτά. Τέλος, ξεπλύνετε καλά και χτενιστείτε με ψιλή χτένα προκειμένου να απομακρύνετε τις νεκρές ψείρες.
Προσοχή!!! Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι πολύ ισχυρό, οπότε προσέχετε όταν το χρησιμοποιείτε στα παιδιά, φροντίζοντας να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

Για τα φυτά

Μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικά φυσικά εντομοκτόνα. Επίσης, αποτελέσματα άλλων ερευνών υποστηρίζουν πως το τεϊόδεντρο μπορεί να ελέγξει τη σήψη στα φρούτα.
Αντυμυκητιασικό σπρέι φυτών: Για να εμποδίσετε τα παράσιτα να προσβάλλουν τα φυτά σας, προσθέστε σε  μια φιάλη ψεκασμού 2 φλιτζάνια νερό και 2 κ.σ. έλαιο τεϊόδεντρου. Ψεκάστε τα, τις πρώτες πρωινές ώρες. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 5 ημέρες.

Για το καθάρισμα του σπιτιού

Το ξίδι, η μαγειρική σόδα και το έλαιο τεϊόδεντρου αποτελούν ίσως τα πιο ισχυρά φυσικά καθαριστικά.
Καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων: Ζεσταίνετε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και προσθέστε 1/4 φλιτζάνι ξύδι και 5-8 σταγόνες έλαιο τεϊόδεντρου. Χρησιμοποιήστε το ως καθαριστικό γενικής χρήσης για τους πάγκους, το νεροχύτη κ.α

Για τη μούχλα

Η μούχλα στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως δυσκολία στην αναπνοή και αλλεργίες. Απαλλαγείτε φυσικά από αυτήν εξουδετερώνοντας μια και καλή, τα βακτήρια και τους μύκητες που την προκαλούν.
Σπρέι ψεκασμού: Σε ένα άδειο σπρέι ψεκασμού προσθέστε 2 φλιτζάνια νερό και 2 κ.σ. έλαιο τεϊόδεντρου. Ανακινείστε καλά και ψεκάστε σε περιοχές που έχουν μούχλα. Αφήστε το για λίγα λεπτά και σκουπίστε προσεκτικά. Φροντίζετε πάντοτε να ανακινείτε πριν τη χρήση. Το σπρέι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καθαρισμού των κουρτινών των ντους , καθώς και σε συσκευές όπως το πλυντήριο πιάτων και το πλυντήριο ρούχων.

Παρενέργειες

Η τοπική εφαρμογή τεϊόδεντρου, θεωρείται ασφαλής σε γενικές γραμμές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία αρκετών δερματικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της ακμής. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αναφορές ότι υπερβολική χρήση και η συνεχής έκθεση στο έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως:
Δερματίτιδα
Εξανθήματα
Εμετό
Διάρροια
Κνησμός
Ερυθρότητα
Ξηροδερμία
Γενική αδυναμία
Οίδημα στον ιστό του μαστού σε νεαρά αγόρια (γυναικομαστία)
Δεν επιτρέπεται η κατάποση, διότι είναι τοξικό!
Εγκυμοσύνη – Θηλασμός
Εάν είστε εγκυμονούσα ή θηλάζετε είναι απαραίτητο, πριν χρησιμοποιήσετε το έλαιο τεϊόδεντρου, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αλληλεπιδράσεις

Αν και το έλαιο τεϊόδεντρου χρησιμοποιείται συχνά και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, κυρίως για την θεραπεία βακτηριακών ή μυκητιακών παθήσεων του δέρματος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν αλληλεπιδράσεις.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!
Πληροφορίες από

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις