Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Μαύρη σοκολάτα – 9 λόγοι να την εντάξετε στη διατροφή σας

μαύρη σοκολάτα συγκαταλέγεται στη λίστα με τις πιο υγιεινές τροφές και θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρείται μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Αρκεί βέβαια, να καταναλώνεται με μέτρο. Ως γνήσιο παράγωγου του κακαόδεντρου, η μαύρη σοκολάτα, έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο με την μοναδική και πλούσια γεύση της.
Αρχικά, οι σπόροι του δέντρου θεωρήθηκαν από τους Αζτέκους ως δώρο των θεών, αφού τα οφέλη που παρείχαν στον οργανισμό, ήταν αμέτρητα. Σήμερα, αρκετούς αιώνες μετά, σχετικές επιστημονικές έρευνες
τεκμηριώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει η μαύρη σοκολάτα στην υγειά της καρδιάς, του εγκεφάλου, ακόμη και στην ψυχολογία του ανθρώπου. Καθιστώντας έτσι τη μαύρη σοκολάτα, όχι μόνο ένα «μαγικό» συστατικό, αλλά και απαραίτητη προσθήκη στις διατροφικές μας συνήθειες.
Τι είναι όμως αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες και κάνει την πικρή σοκολάτα, να υπερέχει έναντι των άλλων; Φυσικά, η μοναδική σύνθεση που είναι γεμάτη με ισχυρά αντιοξειδωτικά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς.

Οφέλη για το δέρμα

Η τακτική αλλά πάντοτε με μέτρο κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, βοηθά στη διατήρηση υγιούς και λαμπερού δέρματος.
Μερικά οφέλη για το δέρμα:
Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Προστασία από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών.
Ενυδάτωση και θρέψη.
chocolate seeds

Οφέλη για τα μαλλιά

Εκτός από τα οφέλη στην υγεία και το δέρμα, η μαύρη σοκολάτα έχει ευεργετικές επιδράσεις και στα μαλλιά.
Συγκεκριμένα:
Μειώνει την τριχόπτωση.
Αυξάνει τον όγκο.
Καταπολεμά τις λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής.

Οφέλη στην υγεία

Τα περισσότερα πλεονεκτήματα της μαύρης σοκολάτας, αντλούνται ως επί το πλείστον από τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως κατεχίνες, επικατεχίνες, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες.
Ορισμένα από τα πιο σπουδαία οφέλη περιλαμβάνουν:

Καρδιαγγειακή υγεία

Προάγει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, οι φλαβονόλες, τα κύρια δραστικά συστατικά των φλαβονοειδών, έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, καθώς βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην τόνωση της ροής του αίματος τόσο στην καρδιά, όσο και στον εγκέφαλο. Επιπροσθέτως, έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν την πήξη του αίματος, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωση θρόμβωσης και καρδιακού επεισοδίου.

Εξισορροπεί τα επίπεδα χοληστερόλης

Το βούτυρο κακάο που υπάρχει στη σύνθεση της μαύρης σοκολάτας περιέχει υγιή μονοακόρεστα λιπαρά συμπεριλαμβανομένου του ελαϊκού, στεατικού και παλμιτικού οξέος, ουσίες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης.
Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας, μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Παράλληλα, εκτός από την ιδιότητα να επαναφέρει τις τιμές της χοληστερόλης στα φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες οξείδωσειςς της κακής χοληστερόλης (LDL), γεγονός που εμποδίζει την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών.

Βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες

σπόροι κακάοΗ μαύρη σοκολάτα συγκαταλέγεται στη λίστα με τις τροφές που ενισχύουν τη μάθηση, τη μνήμη και την εστίαση. Όπως αναφέρθηκε, μια από τις πιο σπουδαίες ιδιότητες των φλαβονοειδών που υπάρχουν στο κακάο, είναι η ενίσχυση της ροής του αίματος, προς τον εγκέφαλο, αλλά και γενικότερα του οργανισμού. Αυτή η διεργασία χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας, διότι προλαμβάνει την εμφάνιση σοβαρών και χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενώ βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, ειδικά στους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με έρευνες, η μαύρη σοκολάτα είναι τόσο ευεργετική, όπως το τσάι και το κρασί, καθώς έχουν σχεδόν ίδια περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η ποσότητα κατανάλωσης, είναι αυτή που καθορίζει την αποτελεσματικότητα και πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διασφαλιστεί ότι η ουσία που βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, είναι όντως τα φλαβονοειδή.

Καταπολεμά το άγχος

Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες του μαγνησίου είναι η ικανότητα να χαλαρώνει άμεσα το νευρικό σύστημα. Δεδομένου λοιπόν, ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει στη σύνθεση της υψηλά ποσοστά του βασικού μεταλλικού στοιχείου. Συνεπάγεται πως η κατανάλωση της συμβάλλει στην μείωση του άγχους και στην καταστολή της απελευθέρωσης κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συνδέεται στενά με το στρες.

Ενισχύει τη διάθεση

mayri sokolataΗ μαύρη σοκολάτα έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή των χημικών ενώσεων που ονομάζονται ενδορφίνες. Στην πραγματικότητα, οι ενδορφίνες ή αλλιώς ορμόνες της ευτυχίας, είναι αλυσίδες πρωτεϊνών μικρού μήκους που οδηγούν σε συναισθήματα ευφορίας και μειώνουν τα υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, τα οποία προκαλούν στρες, και τον πόνο. Επίσης, η σοκολάτα αποτελεί κορυφαία πηγή σεροτονίνης και ανανδαμίνης, δύο ενώσεων που προκαλούν θετική διάθεση.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Μέχρι σήμερα, μελέτες επιβεβαίωσαν ότι η χρόνια φλεγμονή αποτελεί αιτία ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων και μεταλλάξεων στο DNA. Η μαύρη σοκολάτα ως πηγή αντιοξειδωτικων, έχει την ικανότητα να αποτρέπει τη βλάβη του DNA που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκίνου και να μειώσει ορισμένα ένζυμα που ενθαρρύνουν την ανάπτυξή φλεγμονής.

Υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εντέρου

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα οφέλη της μαύρης σοκολάτα είναι η ικανότητα να αυξάνει τα καλά βακτήρια του εντέρου και συγκεκριμένα τους λακτοβάκιλλους και τα βιφιδοβακτήρια τα οποία, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια βρίσκονται στην σύνθεση των περισσοτέρων προβιοτικών συμπληρωμάτων.

Διατροφική αξία

30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα 70% σε κακάο, αποτελείται από:
Θερμίδες: 168
Υδατάνθρακες: 12,8 gr
Πρωτεΐνες: 2.2 gr
Λιπαρά οξέα: 12 gr
Φυτικές ίνες: 3.1 gr
Μαγγάνιο: 0,5 mg (27%)*
Χαλκός: 0,5 ml (25%)*
Σίδηρος: 3.3 mg (19%)*
Μαγνήσιο: 63,8 mg (16%)*
Φώσφορο: 86,2 mg (9%)*
Κάλιο: 200 mg (6%)*
Ψευδάργυρο:0.9 mg (6%)*
Βιταμίνη Κ: 2 μg (3%)*
Σελήνιο: 1,9 μg (3%)*
Ασβέστιο: 20,4 mg (2%)*
*RDA: Ημερήσια Συνιστώμενη Δόση

Επιλογή και αποθήκευση

Το γεγονός ότι οι ποικιλίες μαύρης σοκολάτας είναι πολλές, καθιστά την σωστή επιλογή, δύσκολη υπόθεση. Για τον λόγο αυτό σας παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές που διευκολύνουν τη διαδικασία.
Αναλυτικότερα:
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως όσο πιο υψηλά είναι τα ποσοστά κακάο, τόσο πιο υγιεινή είναι η σοκολάτα. Εάν λοιπόν θέλετε να επωφεληθείτε, επιλέξτε σοκολάτα που περιέχει 75%-85% κακάο. Εάν όμως σας φαίνεται πικρή, μπορείτε να ξεκινήσετε επιλέγοντας μια σοκολάτα με 50% κακάο.
Επιλέγοντας μαύρη σοκολάτα με αμύγδαλα, θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον οφέλη στην υγεία. Αντίθετα, αν περιέχει ανθυγιεινά συστατικά όπως η καραμέλα, μειώνονται τα οφέλη της.
Σε περίπτωση που ταλαιπωρείστε από διαβήτη είναι καλύτερο να επιλέξετε μαύρη σοκολάτα με στέβια ή με εναλλακτικά φυσικά γλυκαντικά.
Αναζητήστε σοκολάτα που περιέχει βιολογικό κακάο ως βασικό συστατικό, το οποίο έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία.
Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα που περιέχει βούτυρο κακάο και όχι φοινικέλαιο ή/και λάδι καρύδας. Επίσης, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί η σοκολάτα που θα επιλέξετε να μην περιέχει υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Συμβουλεύεστε πάντοτε την ετικέτα με τα συστατικά.
Διατηρείται σε δροσερό και ξηρό μέρος μακριά από το ηλιακό φως.

Συνιστώμενη δόση

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ η συνιστώμενη δόση μαύρης σοκολάτας ορίζεται στα 210 γραμμάρια την εβδομάδα δηλαδή 30 γραμμάρια ημερησίως. Για την παρασκευή ροφήματος η συνιστώμενη δόση αντιστοιχεί σε 1 κ.σ. σκόνη μαύρης σοκολάτας ή 2 κ.σ. σκόνη κακάο, για 1 φλιτζάνι.

Συμβουλές χρήσης

Για να κρατήσετε ακέραια τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση της σοκολάτας, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:
Μην τη λιώνετε σε υψηλές θερμοκρασίες.
Μην τη βάζετε στο ψυγείο, διότι η υγρασία αλλοιώνει την γεύση της.
Κατά τη διάρκεια παρασκευής σοκολάτας, μην προσθέτετε νερό, καθώς τείνει να σκληρύνει.
μαύρη σοκολάτα λόγοι διατροφή

Η μαύρη σοκολάτα πιο υγιεινή από τη γάλακτος

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος, εμποδίζουν τον οργανισμό να αφομοιώσει πλήρως τα αντιοξειδωτικά του κακάο. Κατά συνέπεια, η σοκολάτα γάλακτος δεν αποτελεί πηγή αντιοξειδωτικών και είναι λογικό να θεωρείται ανθυγιεινή. Όσον αφορά τη λευκή σοκολάτα, να αναφέρουμε πως η περιεκτικότητα σε κακάο είναι μηδενική και αυτό την καθιστά πιο ανθυγιεινή, ακόμη και από τη γάλακτος.

Κίνδυνοι από υπερκατανάλωση

Αν και η μαύρη σοκολάτα έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, η υπερκατανάλωση της ενδέχεται να οδηγήσει σε παρενέργειες.
Πιο συγκεκριμένα:
Υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη: Η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερη καφεΐνη από κάθε άλλο είδος σοκολάτας. Κατά συνέπεια, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει άγχος, διάρροια, νευρικότητα και αφυδάτωση.
Υψηλά ποσοστά κακάο: Η υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι πιθανό να οδηγήσει σε δερματικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, ημικρανίες, ναυτία και αέρια.
Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν:
Μειωμένη οστική πυκνότητα
Αυξημένους καρδιακούς παλμούς
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Τερηδόνα
Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης
Αυπνία

Προφυλάξεις

Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτες από εγκύους και θηλάζουσες θεωρείται ασφαλής, ωστόσο η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.
Αλλεργίες: Άτομα που είναι αλλεργικά ή έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα, καθώς είναι πιθανό να περιέχονται ίχνη γάλακτος.
Αύξηση βάρους: Η μαύρη σοκολάτα διαθέτει υψηλά ποσοστά θερμίδων. Ως εκ τούτου, καλό είναι να τηρείται το μέτρο. Διαφορετικά, οι πιθανότητες να αποκτήσετε περιττά κιλά, είναι πολλές.
Κατοικίδια: Μην δώσετε ποτέ στα κατοικίδια σοκολάτα (περιλαμβάνονται όλες οι μορφές), αφού είναι δηλητηριώδης τόσο για τις γάτες όσο και για τα σκυλιά.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις