Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Το Ισραήλ «ισοπεδώνει» τους Τούρκους στη Συρία: Υπόγειος πόλεμος Τελ Αβίβ-Άγκυρας για τον East Med – Ο Ερντογάν «κυνηγάει» τα κοιτάσματα

Ένας τεράστιος υπόγειος πόλεμος έχει ξεσπάσει σε αμερικανικό έδαφος μεταξύ των Ισραηλινών και των Τούρκων με θέμα την Συρία.

Το Τελ Αβίβ δεν επιθυμεί επουδενί να τεθεί κάτω από την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην συριακή επικράτεια και έχει κινητοποιήσει το αμερικανο-ισραηλινό λόμπυ, για να αργήσει η αποχώρηση των ΗΠΑ από το συριακό έδαφος, αλλά και να μην επιτραπεί στους Τούρκους στρατιώτες να εισέλθουν στα ενδότερα της Συρίας.
Ο άλλος μεγάλος φόβος των Ισραηλινών αφορά τα κοιτάσματα και τις πετρελαιοπηγές στην συριακή περιοχή, τα οποία έχουν βάλει στο μάτι ο Ερντογάν και οι δικοί του, κάτι που έχει πυροδοτήσει μια τεράστια υπόγεια κόντρα τουρκικών και ισραηλινών εταιρειών σε όλα τα επίπεδα, κάτι που αποτυπώθηκε από τις ύβρεις που αντάλλαξαν Ερντογάν και Νετανιάχου πριν μερικές ημέρες.
Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα μόνο να κερδίσουν έχουν αν η Τουρκία εμπλακεί σ’ έναν πόλεμο τριβής με τους Κούρδους και τον συριακό στρατό. Όσο περισσότερα είναι απασχολημένη η Τουρκία, τόσο καλύτερο για τις τρεις χώρες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα σημερινή, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ένας πόλεμος φθοράς για την Τουρκία προωθείται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από Ρωσία-Ισραήλ.
Η παγίδα που έχει στηθεί στις τουρκικές δυνάμεις καθιστά το καθεστώς Ερντογάν πιο αδύναμο και πιο ευάλωτο.
Ελαττώνει δραστικά τις δυνατότητες επιτυχούς άσκησης της τουρκικής πολιτικής του εκκρεμούς, που εκδηλώνεται από την Άγκυρα στην εξής βάση: «Όταν δεν της κάνει τα χατίρια η Αμερική, στρέφεται προς τη Ρωσία, και αντίστροφα. Η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία, επί της ουσίας δεν αλλάζει τα ισοζύγια των μεγάλων δυνάμεων», τονίζει το κυπριακό δημοσίευμα.
Η κατασκευή του αγωγού East Med τώρα αφορά ακριβώς αυτή την νέα πολιτική του Ισραήλ προς την Τουρκία.
O αγωγός EastMed, γύρω από τον οποίο διαδραματίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι, συνδέει ευρωπαϊκά, αμερικανικά, ελληνικά, ισραηλινά και αιγυπτιακά συμφέροντα, και εκδιώκει την Τουρκία.
Εδώ και μεγάλο διάστημα, επικρατεί πανικός στην Τουρκία για τον αγωγό East Med και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου σε αυτόν.
Η «φωνή» του Ερντογάν, καταγγέλλει ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θέλουν να πνίξουν την Άγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έχουν άλλα σχέδια για την Τουρκία παίζοντας ένα διφορούμενο παιχνίδι μέσω Τραμπ.
Για περικύκλωση της Τουρκίας και σχέδιο κατάρρευσης της από το εσωτερικό της, γράφει ο αρχισυντάκτης της ερντογανικής εφημερίδας Yeni Safak Ιμπραήμ Καραγκιούλ.
Ο εν λόγω σύμβουλος απηχεί 100% τις απόψεις του Τούρκου προέδρου και συχνά προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, όπως είχε εγκαίρως πρώτος μιλήσει για τις τουρκικές εισβολές στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος/σύμβουλος Ερντογάν τονίζει τη νέα ενεργειακή ισορροπία, στην οποία -όπως γράφει- προσφάτως εντάχθηκαν η Ιταλία και ορισμένες αραβικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επικεφαλής το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες, σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από εφτά δισεκατομμύρια δολάρια.
Το πιο σημαντικό όμως το αποκαλύπτει στην συνέχεια ο ίδιος.
Ο Καραγκιούλ «προβλέπει» ότι επίκειται μεγάλη γεωπολιτική αναμέτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, με το βλέμμα στραμμένο στο Ισραήλ, κάτι που προμηνύει πολλά το επόμενο διάστημα, ακόμα και πολεμική εμπλοκή Ισραήλ-Τουρκίας, μετά την πρόθεση του Τελ Αβίβ να εισέλθει στο συριακό έδαφος.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις