Για την φαβα :
500 γρ φαβα
1 μεγαλο κρεμμυδι
3-4 κουτ ελαιολαδο
Νερο
Για το χταποδακι:
1 μικρο χταποδακι λίγο παραπανω απο μισο κιλο
1-2 φυλλα δαφνης
Λιγο ελαιολαδο
Για τα καραμελωμένα κρεμμυδια:
4 μεγαλα κρεμμυδια
2 σφηνακια κοκκινο κρασι
180 μλ ελαιολαδο (εγω εβαλα λιγοτερο)
5 σκ. σκορδο πολτοποιημενο
2 φυλλα δαφνης
1 κουτ σουπας σταφίδες
1 κουτ σουπας ζαχαρη καστανη
5 κουτ σουπας μπαλσαμικο κρεμα
Αλατι πιπερι
Εκτέλεση
- Ξεπλενω πολυ καλα την φαβα,την βαζω στην κατσαρολα με λιγο νερο καιτο κρεμμυδι κομμενο στη μεση. Οταν αρχισει να βραζει,ξαφριζω και χαμηλωνω τη φωτια. Ανακατευω καθε τοσο για να μην κολλησει η φαβα στον πατο και εαν χρειαστει να προσθεσω λιγο νερο,προσθετω. Αφου μαλακωσει αλατοπιπερωνω και την αφηνω στην ακρη να κρυωσει. Την μεταφερω στο μουλτι λιγη λιγη και με λιγο ελαιολαδο χτυπαω για να γινει αλοιφη. Την βαζω σε μπολ,σκεπαζω με μεμβρανη και στο ψυγείο.
- Το χταποδακι αφου το πλύνω καλα και το καθαρισω (εγω ζηταω και μου το καθαριζουν), το βαζω σε μια κατσαρολα χωρις καθολου νερο,μονο με τα φυλλα δαφνης, σε μετρια προς χαμηλη φωτια,σκεπαζω την κατσαρολα και το αφηνω να μαγειρευτεί. Αυτο βγαζει υγρα και οταν τα ξαναπιει,είναι ετοιμο. Εαν χρειάζεται προθετω αλατι πιπερι και το κοβω σε μπουκιες. Σε ενα τηγανι προσθετω 1-2 κουτ σουπας λαδι, θα το περασω για λιγο(2 λεπτα),το βγαζω απο το τηγανι και στο ιδιο λαδι καραμελωνω τα κρεμυδια.
- Κοβω τα κρεμμυδια λεπτες ροδελες και τα σκορδα επισης. Τα ριχνω ολα μαζι στο τηγανι που περασα προυγουμενως το χταποδακι. Μολις αρχισουν να μαλακωνουν προσθετω τη σταφιδα και την δαφνη και σωταρω σε χαμηλη φωτια. Αλατοπιπερωνω και πασπαλιζω με την ζαχαρη. Μολις διαλυθει η ζάχαρη προσθετω το μπαλσαμικο. Ανακατευω καλα και σβηνω με το κρασι. Αφηνω 2-3 λεπτα να καραμελωσουν και βλεπω οτι εχουν παρει ενα σκουρο χρωμα. Δοκιμάζω εαν ειναι εντάξει στο αλατι και πιπερι και προσθετω μεσα το χταποδακι.
- Αφηνω να παρουν μια καλη βραση και αποσυρω απο τη φωτια.
- Σερβιρω αφου κρυώσει αρκετα με την κρυα φαβα.
- ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!










Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου