Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Μοντέλα, πολιτική και bots


Ομάδα MIIR*
Επιμέλεια: Κώστας Ζαφειρόπουλος
A- A+

Τι μπορεί να συνδέει τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά με τη νικήτρια του
διαγωνισμού του Greece’s Next Top Model Ειρήνη Καζαριάν; Ή τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον νικητή του Survivor Γιώργο Ντάνο;

Εν πρώτοις, μάλλον τίποτα. Στον μαγικό κόσμο του Twitter, όμως, όλοι μπορούν να έρθουν πιο κοντά.

Κατά την έρευνά μας στους 3.698 λογαριασμούς που σχολίασαν τη ΔΕΘ, συχνά παρατηρήσαμε χρήστες που σχολίαζαν αρειμανίως ριάλιτι, τηλεπαιχνίδια, lifestyle εκπομπές (GNTM, Survivor, Masterchef, Μy style rocks, Your Face Sounds Familiar, Shopping star κ.λπ.).

Ανάμεσα όμως στις αναρτήσεις τέτοιων χρηστών εντοπίσαμε και συχνή αναπαραγωγή αυτούσιου πολιτικού λόγου βουλευτών και στελεχών κυρίως των δύο μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων, καθώς και γνωστών υποστηρικτικών τους λογαριασμών στο Twitter.

Για τον λόγο αυτό επιχειρήσαμε μια συσχέτιση στη βάση μιας υπόθεσης εργασίας: Ποιοι από τους περίπου 20.000 λογαριασμούς που τουίταραν στη ΔΕΘ (#Deth2018) είχαν σχολιάσει επίσης το τηλεοπτικό ριάλιτι Greece’s Next Top Model (GNTM) τις ημέρες του τελικού τον Δεκέμβριο του 2018;

Ο... «μετριόφρων ΚΟΥΚΛΟΣ» που ψηφίζει δαγκωτό ΣΥΡΙΖΑ και την... Ειρήνη Καζαριάν
Μετά τη συσχέτιση και την άντληση των σχετικών δεδομένων διαπιστώσαμε ότι από τους συνολικά 8.210 λογαριασμούς που σχολίασαν τον τελικό του GNTM, οι 1.838 χρήστες είχαν «τιτιβίσει» και κάτι σχετικό με τη ΔΕΘ την περίοδο 7-17 Σεπτεμβρίου. Ο καλοπροαίρετος παρατηρητής θα μπορούσε να μιλήσει για αναμενόμενη συμπεριφορά χρηστών στα social media. Είναι όμως έτσι;

Εκ των 1.838 κοινών λογαριασμών-χρηστών (accounts) εντοπίσαμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, οι οποίες, λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση των αριθμητικών τους στοιχείων και την ποιοτική ανάλυση του περιεχομένου των αναρτήσεων, διαπιστώσαμε πως διέθεταν αυτοματοποιημένα χαρακτηριστικά για την εκπομπή δυο εκ πρώτης όψεως διαφορετικών μηνυμάτων: την προώθηση των τηλεπαιχνιδιών και την προώθηση του λόγου των δύο κομμάτων.

Μια ενδεικτική περίπτωση που αλιεύσαμε είναι ο λογαριασμός με το χαρακτηριστικό όνομα «μετριόφρων ΚΟΥΚΛΟΣ@e_mitsous».



Ο εν λόγω χρήστης έχει ως φωτογραφία στο προφίλ του έναν ιρλανδικό καλικάντζαρο και, παρότι τα αριθμητικά του στοιχεία με 20 τουίτ ανά ημέρα δεν «φωνασκούν» για αυτοματοποιημένη χρήση, εντούτοις μια προσεκτική ανάλυση του περιεχομένου αποδεικνύει το αντίθετο.
Καταρχάς, με την πρώτη ματιά εύκολα διαπιστώνει κανείς πως ο εν λόγω χρήστης στη συντριπτική πλειονότητα των αναρτήσεών του αναπαράγει περιεχόμενο άλλων λογαριασμών, ενώ στα αραιά πρωτογενή σχόλια στα οποία προβαίνει χρησιμοποιεί γενικές «ατάκες-φασόν», χωρίς αυτές να εντάσσονται σε κάποιο νοηματικό ή χρονικό πλαίσιο. Επιπλέον, σε όλες τις αναπαραγωγές tweets, αυτομάτως κάνει και like στις ίδιες ακριβώς αναρτήσεις.
Την ίδια στιγμή, αναπαράγει λογαριασμούς με περιεχόμενο το οποίο σχετίζεται με όλα σχεδόν τα ριάλιτι και τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης.


Και ενώ το περιεχόμενο των παραπάνω προϊδεάζει για έναν χρήστη που είναι φαν των εν λόγω εκπομπών, εμβόλιμα στις αναρτήσεις ριτουιτάρει τους λογαριασμούς του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ν. Παππάς, ο Δημ. Παπαδημούλης, η Ε. Αχτσιόγλου, της Ομάδας Μνήμης και αρκετών υποστηρικτικών του ΣΥΡΙΖΑ λογαριασμών.


Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος χρήστης δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, σε βαθμό που τα tweets του υπουργού συχνά να διαδέχονται επάλληλα τα tweets των ριάλιτι.
Εντυπωσιακό ακόμη στοιχείο είναι ότι τις μέρες της ΔΕΘ ο «μετριόφρων ΚΟΥΚΛΟΣ» εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος και προχωρεί συνολικά σε 136 ενέργειες, ενώ τις ημέρες του τελικού του GNTM σε 162!


Στη ΔΕΘ ο εν λόγω λογαριασμός αναπαράγει μεταξύ άλλων τον λογαριασμό του πρωθυπουργού, της Ομάδας Μνήμης (φιλοΣΥΡΙΖΑ) και τους λογαριασμούς Φαιναρέτη Ρωμανού @FainaretiRom, Costas Tachtsidis@C_tachtsidis, The Roof-is-on Fire@Roofonfire_aa, ενώ ριτουιτάρει και τα καυστικά σχόλια άλλων χρηστών κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κατά ριπάς τουιτάρει ο «μετριόφρων ΚΟΥΚΛΟΣ» και την ημέρα του τελικού του GNTM στις 19 Δεκεμβρίου 2018, αναπαράγοντας τα σχόλια για τα τεκταινόμενα με τις διαγωνιζόμενες και τη συμπεριφορά των κριτών, αλλά και τα πανηγυρικά σχόλια για τη νίκη στο τέλος της Ειρήνης Καζαριάν!
Αξίζει, τέλος, να προσθέσουμε πως ανάμεσα στις ενέργειες του λογαριασμού εντοπίζουμε και τη συστηματική αναπαραγωγή του επίσημου λογαριασμού της εταιρείας του Twitter, ακόμη και όταν η τελευταία τουιτάρει στα... ιαπωνικά!

Ο υποστηρικτικός της Ν.Δ. λογαριασμός που μετράει αντίστροφα
τον ερχομό... των Χριστουγέννων και ριτουιτάρει στα κορεατικά.



Η περίπτωση του χρήστη olga@LymperiO είναι επίσης ξεχωριστή, όχι όμως μόνο για την αναπαραγωγή περιεχομένου που άπτεται των τηλεριάλιτι παιχνιδιών. Στο προφίλ του ο εν λόγω χρήστης διαθέτει μια εικόνα από ένα γλυκό λευκό σκυλάκι, με έναν πορτοκαλί φιόγκο, δίπλα σε ένα βάζο με λουλούδια.
Η φωτογραφία προδιαθέτει για το φιλοζωικό περιεχόμενο του λογαριασμού, πολύ άμεσα όμως γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για πολιτικό προφίλ. Οχι μόνο λόγω του καρφιτσωμένου (pinned) tweet «Η διαφορά μας με τους αριστερούς είναι ότι αγαπάμε ό,τι αυτοί μισούν. Την Ελλάδα», αλλά γιατί ο λόγος που ξεδιπλώνεται μεταξύ των πλουραλιστικών αναρτήσεων αθλητικού, φιλοζωικού και lifestyle περιεχομένου κάθε άλλο παρά γενική αγάπη προς τα έμβια όντα αναπαράγει. Αντίθετα, αναπτύσσει μια στρατευμένη και επιθετική αφήγηση υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και κατά της κυβέρνησης.


Η πλουραλιστική αυτή λειτουργία αποτυπώνεται στα δεδομένα που αντλήσαμε από την έρευνά μας, με την olga@LymperiO να τουιτάρει 222 φορές στη ΔΕΘ και 64 στον τελικό του GNTM.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν στα retweets κάνει αυτόματα και like στις ίδιες αναρτήσεις, ενώ τα πρωτογενή σχόλια είναι ελάχιστα, με σχεδόν το 96% των αναρτήσεών του να είναι αναπαραγωγή περιεχομένου άλλων χρηστών. Στοιχεία που συνηγορούν σε αυτοματοποιημένη λειτουργία.


Στη ΔΕΘ τουιτάρει κατά κύριο λόγο εκθειάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει υπέροχο στη συνέντευξη Τύπου, ενώ εξαπολύει μύδρους κατά του Αλ. Τσίπρα, τον οποίο παρομοιάζει με τον Ερντογάν.
Η olga επιδεικνύει ιδιαίτερη συμπάθεια στον Βαγγ. Μεϊμαράκη, ριτουιτάροντας σταθερά τον λογαριασμό του, ενώ αναπαράγει με συνέπεια τον λόγο κι άλλων βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όπως των Κων. Κυρανάκη, Βασ. Κικίλια, Δημ. Σταμάτη, Ν. Ρωμανού, καθώς επίσης τον επίσημο λογαριασμό της Ν.Δ., της Ομάδας Αλήθειας, αλλά και των Ντόναλντ Τραμπ και του Ιταλού πρωθυπουργού, γνωστού για τις ξενοφοβικές του αντιλήψεις, Ματέο Σαλβίνι.


Συχνά επίσης ο ίδιος λογαριασμός αναπαράγει και συνδέεται με το γνωστό νεοδημοκρατικό δίκτυο, το οποίο εντοπίστηκε και στο γράφημα που δημιουργήσαμε, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: τους LavrentisBeria@LavrentisBeria4, GeorgyZhukov @GeorghyZhukov, GeorgeLee@Harhalas, ΠεταλουδομάχοςΠaτρa®️@hatz_patty.

  Για την έρευνα συνεργάστηκαν οι δημοσιογράφοι και μέλη του MIIR: Κώστας Ζαφειρόπουλος, Ελβίρα Κρίθαρη, Ιωάννα Λουλούδη, Νίκος Μορφονιός, Μαρία Σιδηροπούλου, Ηλίας Σταθάτος. Η παρούσα έρευνα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Παπαευαγγέλου, μηχανικό λογισμικού και συνιδρυτή του MediaWatch.io, Civic Information Office.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις