Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Λαλαγγίτες της γιαγιάς όπως παλιά..

ΥΛΙΚΑ:

500 -550 γρ αλεύρι σκληρό
300 ml γάλα ή νερό

20 γρ ζάχαρη
25 γρ φρέσκια μαγιά / 7 γραμμάρια ξερή μαγιά
25 γρ μαλακό βούτυρο ή λάδι
1κουταλάκι γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 λεπτό, στη συνέχεια, σε ένα μπόλ  διαλύουμε   την  ζάχαρη, και  προσθέτουμε  250 γρ αλεύρι. Ανακατέυουμε  μέχρι να έχουμε  ένα κρεμώδη  χυλό   στη συνέχεια, προσθέστε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο.  
Σκεπάζουμε  το  μπολ με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Μετά από 30 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (250 g) και το  μαλακό σε θερμοκρασία  δωματίου βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Εάν μετά το αλεύρι και το βούτυρο,η ζύμη κολλάει στα στα χέρια σας, μπορούμε να προσθέσουμε άλλα 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, όχι περισσότερο.  

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να  ξεκουραστεί  και να διογκωθεί για 90 λεπτά. Μετά τη ζύμη, γυρίζουμε  ανάποδα  σε  πάγκο εργασίας  με λίγο  καλαμποκέλαιο στα χέρια μας και το χωρίζουμε  σε 8 κομμάτια 90-100 γραμμάρια το καθένα. ή  αν τις θέλουμε πιο μικρές  σε 70- 80  γρ.

  Δίνουμε  στα   ζυμαράκια στρογγυλό σχήμα  με τα χέρια  μας  και , καλύπτουμε  με ένα καθαρό βαμβακερό ύφασμα, και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά να  ξεκουραστεί  η ζύμη μας. Μετά από 20 λεπτά, ανοίγουμε  τα ζυμαράκια  πιτούλες με  τον πλάστη  σε 18 έως 20 cm .Στο κέντρο  οι λαλαγγίτες  πρέπει να είναι πολύ λεπτές  σχεδόν διάφανες  και οι άκρες ελαφρώς παχύτερες .  

Βάζουμε σε κατσαρόλα πλατιά, επίπεδη κάτω, λάδι  και σε σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε. Όταν το λάδι έχει ζεσταθεί  τηγανίζουμε σε χρόνο, 2-3 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.  Η γιαγιά  μου  έβαζε μπόλικο λάδι σχεδόν κολυμπούσαν ..εγώ  τις  τηγάνισα  με πολύ λίγο 

Αφαιρούμε από το τηγάνι, τα στραγγίζουμε καλά και τα  βουτάμε αμέσως σε λεπτή κρυσταλλική ζάχαρη, και στις δύο πλευρές. Αποβάλουμε  την υπερβολική ζάχαρη και τα  σερβίρουμε τους ζεστά ή κρύα. Είναι πολύ αφράτα , ακόμη και την επόμενη μέρα.



ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις