Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Αμερικανός διπλωμάτης: «Συμφωνία με Ρωσία κατά Αγκυρας στην Συρία» -Ρωσικές δυνάμεις απεγκλωβίζουν Τούρκους στην Ιντλίμπ - Ανω κάτω το τουρκικό στράτευμα - Σκληραίνει τη θέση του ο Μ.Ασαντ (φωτό)


Γράφει: Βασίλης Καπούλας
Συμφωνία-σοκ Ρωσίας-ΗΠΑ εις βάρος της Τουρκίας αποκάλυψε εν ενεργεία Αμερικανός διπλωμάτης τη στιγμή που ρωσικές δυνάμεις της στρατονομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή του τουρκικού παρατηρητηρίου στο Μorek της Ιντλίμπ προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους 150 Τούρκους στρατιώτες.

Ο Μ.Ασαντ φέρεται πως ζητά διάλυση και των 12 τουρκικών παρατηρητηρίων στην Ιντλίμπ και έξοδος των τουρκικών δυνάμεων από την χώρα ως προυπόθεση "απελευθέρωσης" των 150 Τούρκων στρατιωτικών.

Εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων και των φαινόμεων λιποταξίας, χτες παραιτήθηκαν δύο Τούρκοι ανώτεροι αξιωματικοί που ήταν υπεύθυνοι για τις επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ. Επίσης επιβεβαιώνεται πως η τουρκική σημαία έχει κατέβει από τουρκικό παρατητηρήριο στο Morek.


Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή και φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ρωσικές δυνάμεις της στρατονομίας αναπτύχθηκαν πριν λίγες ώρες στην περιοχή του τουρκικού παρατηρητηρίου στην βόρεια Χάμα.

Σκοπός είναι σε πρώτη φάση, να αποτραπεί έφοδος των συριακών ειδικών δυνάμεων και σύλληψη των 150 Τούρκων γεγονός που θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτη κρίση, ενώ προτάθηκε στην Αγκυρα οι Ρώσοι να συνοδεύσουν τους στρατιώτες του Ρ.Τ.Ερντογάν σε "ομαλή έξοδο".

Η πραγματική "βόμβα" όμως ήρθε από τον Αμερικανό διπλωμάτη, Edward J. Stafford, ο οποίος υπηρετεί ως στρατιωτικός σύμβουλος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Ο E.Stafford αποκάλυψε πως ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να μην δοθούν βάσεις στην Τουρκία σε όλη την βόρεια Συρία.

Οσο αφορά την συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για την ζώνη ασφαλείας τόνισε πως είναι "αρχική και στενή" ενώ πρόσθεσε πως "δεν θα φέρει αλλαγή τώρα αλλά θα διασφαλίσει ότι δεν θα λάβει χώρα αμερικανοτουρκική σύγκρουση στην περιοχή.

"Ο Τραμπ αποφάσισε να μείνει στην Συρία εξαιτίας των ανώτερων στρατιωτικών συμβούλων που του τόνισαν την ανάγκη να διαφαλιστεί πως ο εξτρεμισμός δεν θα επιστρέψει και όχι να διασφαλιστούν τα  συμφέροντα του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως ο Ερντογάν θέλει να εξαπολύσει στρατιωτική εισβολή στην βόρεια Συρία σκοτώνοντας όσους Κούρδους μπορεί ώστε να πάρει πολιτικά κέρδη" είπε ο Stafford.

"Η συμφωνία θα είναι "αργή" και θα περιλαμβάνει αποχώρηση των Κούρδων YPG από περιοχές δυτικά της Jarablus. Αυτό θα γίνει σταδιακά ενώ στην ανατολική Συρία σε περιοχές όπου υπάρχουν Αμερικανοί στρατιωτικοί, υπάρχει δέσμευση να μην αλλάξει το στάτους κβο.

Αυτό που έγινε στην Ιντλίμπ, ενισχύει την θέση της Ουάσινγκτον. Η Ρωσία δεσμεύεται με συμφωνίες με την Τουρκία και για αυτό η Ουάσινγκτον έχει περισσότερους λόγους για να μην δώσει πολιτική νίκη στον Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος θέλει να βάλει την βόρεια Συρία υπό την επιρροή δυνάμεων που είναι αντι-αμερικανικές και κυμαίνονται από τρομοκρατία μέχρι Ρωσία και Ιράν.

Η επόμενη φάση θα φέρει τον Ρ.Τ.Ερντογάν σε μια πιο ρεαλιστική θέση που θα προσπαθεί να αρπάξει πολιτικά κέρδη.

Θα βάλει στην άκρη τις διαφορές με τον Μ.Ασαντ και θα προσπαθήσει να πετύχει κεντρικούς στόχους όπως την επιστροφή των προσφύγων στην Συρία εν μέσω τουρκικής οικονομικής κρίσης. Οι πρόσφυγες αν και δεν είναι η αιτία, ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού έχει πειστεί πως η προσφυγική κρίση επιδεινώνει την τουρκική οικονομία και καταστρέφει τις εργασιακές ευκαιρίας για τους Τούρκους.

Βλέπω συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας ώστε να μην του δοθεί έδαφος στην βόρεια Συρία γεγονός που μπορεί να αποτελέσει σημείο έναρξης τρομοκρατικών επιχειρήσεων από την Hayat Tahrir al-Sham (HTS), την οποία η Αγκυρα δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση ενώ στην πραγματικότητα είναι τρομοκράτες και απαράδεκτοι όπως οι περισσότερες ένοπλες ομάδες στην Ιντλίμπ" προσθέτει.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις