Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Η «φούσκα» της Γκρέτα Τούνμπεργκ: Πώς έγινε διάσημη και ποιες πανίσχυρες οικογένειες κρύβονται από πίσω της (Photos)

Ποια είναι στην πραγματικότητα η Γρκέτα Τούνμπεργκ και πώς άρχισε όλος ο πλανήτης να μιλά για την 16χρονη ακτιβίστρια;
Ο καταξιωμένος Σουηδός δημοσιογράφος Αντρέας Ενρικσον διεξήγαγε έρευνα γύρω από το πρόσωπο της 16χρονης και αυτά που ανακάλυψε έρχονται σε αντίθεση με αυτά που προσπαθεί η ακτιβίστρια να βγάλει προς τα έξω.
Όλα άρχισαν στις 20 Αυγούστου του 2018, όταν ο Σουηδός επικοινωνιολόγος Ίγκμαρ Ρέντζχογκ συνάντησε «τυχαία» την Γκρέτα Τούνμπεργκ έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο, ενώ απεργούσε για την κλιματική αλλαγή. Εκείνη τη μέρα, ο γνωστός επικοινωνιολόγος έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook.
Μόλις τέσσερις μέρες αργότερα, κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία της Σουηδίας μια αυτοβιογραφία που εμπλέκει την οικογενειακή κρίση με την κλιματική αλλαγή, την οποία έχει συγγράψει η Γκρέτα, η μητέρα, ο πατέρας και η αδερφή της.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)
Μάλιστα, οι γονείς της είναι διάσημοι καλλιτέχνες. . Η μητέρα της, Malena Ernman, είναι μια από τις πιο διασημότερες τραγουδίστριες της όπερας της Σουηδίας. Ο πατέρας της, Svante Thunberg, είναι ηθοποιός και συγγραφέας. Αυτό που κανένας δεν ήξερε όμως ήταν ότι οι γονείς της γνώριζαν τον επικοινωνιολόγο Ίγκμαρ Ρέντζοχ, καθώς συμμετείχαν μαζί του σε συνέδριο για το κλίμα στις 4 Μαΐου του 2018.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν ήταν τυχαία η συνάντηση της Γκρέτα με τον επικοινωνιολόγο στις 20 Αυγούστου.
Ακόμη, το πρώτο άρθρο στην πιο δημοφιλή εφημερίδα της Σουηδίας «Aftonbladet» που αφορούσε τη νεαρή ακτιβίστρια δημοσιεύθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του επικοινωνιολόγου.
Επιπλέον, σύμβουλος του ιδρύματος που διαχειρίζεται την διαδικτυακή start-up του Ρέντζχογκ «We Don’t Have Time», είναι η 16χρονη Γκρέτα.
Mεγαλομέτοχοι της εταιρείας είναι δυο πανίσχυρες οικογένειες δισεκατομμυριούχων της Σουηδίας. Ειδικότερα, πρόκειται για τον Όλσον ο οποίος συνδέεται με ταμεία ακίνητης περιουσίας (το Svenska Bostadsfonden , ένα από τα μεγαλύτερα στη Σουηδία) και με εταιρείες επενδύσεων (όπως η Laika Consulting και η Rentzhog) και συνεργάζεται με τη σουηδική επενδυτική τράπεζα Naventus Corporate Finance , όπως φαίνεται στο προφίλ του στο LinkedIn.
Ακόμη, ο ίδιος ο Ρέτζχογκ συνδέεται με κτηματομεσιτικά και επενδυτικά κεφάλαια και άλλους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, όπως η Global Challenge. Δηλαδή, εταιρείες και οργανισμούς οι οποίες δεν έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα ο Ρέντζχογκ ασχολείται με τα θέματα της πράσινης ανάπτυξης, την κυκλική οικονομία, αλλά ως επί το πλείστον με το «Greenwashing».
Το «Greenwashing» μια μορφή «πράσινου» μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται απατηλά για την προώθηση της αντίληψης ότι τα προϊόντα ενός οργανισμού και οι πολιτικές του είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις, όπως οι πετρελαϊκές ή εταιρείες που πουλάνε ανεμογεννήτριες, θερμοσυσσωρευτές, άλλες που κατασκευάζουν πυρηνικά εργοστάσια κι άλλα, προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές ότι είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες, χρησιμοποιώντας το Greenwashing.
Ξεπλένουν, δηλαδή, το όνομά τους προβάλλοντας περιβαλλοντικές πρακτικές και ευαισθησίες. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ υπηρετεί και συμβουλεύει αυτούς που επικρίνει, αφού είναι σύμβουλος του «We Don’t Have Time».
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το υπερατλαντικό ταξίδι που πραγματοποίηση με ιστιοφόρο στις ΗΠΑ δεν ήταν και τόσο… οικολογικό, αφού έπρεπε στη συνέχεια τα μέλη του πληρώματος να χρησιμοποιήσουν αεροπορική πτήση μέχρι τη Νέα Υόρκη για να μπορέσουν να επιστρέψουν το σκάφος στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις