Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

«Χαστούκι» στον Ερντογάν μέσα στην τουρκική βουλή - «Τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη»

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αντίθετο στο νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.


Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αντίθετο στο νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα και θα προκαλούσε την εξάπλωσή της σε όλη την περιοχή.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει κοινοβουλευτική συναίνεση για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη έπειτα από αίτημα για υποστήριξη που διατύπωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ. Η GNA αντιμετωπίζει την επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ που έχουν τη βάση τους στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

«Τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη;» δήλωσε ο ηγέτης του CHP leader Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι το Κόμμα του Ερντογάν θέλει να πάει στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Είμαστε αντίθετοι στο να σκοτωθούν οι στρατιώτες μας στις ερήμους της Λιβύης», είπε ο Κιλιτσντάρογλου, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται στην Λιβύη και τη Συρία το μόνο που θα κάνουν είναι να βλάψουν την Τουρκία.

Σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με το νομοσχέδιο, ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.

«Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ’ έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Τσεβικιόζ.

Το CHP είχε προηγουμένως υποστηρίξει στο κοινοβούλιο νομοσχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο έχει δηλώσει πως δεν εγκρίνει τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες πέραν των τουρκικών συνόρων.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιγί για να συζητήσουν το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου.

Πυρετώδεις επαφές Τσαβούσογλου
Ο ίδιος είχε επαφές και με τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) καθώς και του «Καλού Κόμματος»


Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε ήδη με τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου του ΡΛΚ και την Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος με τον ίδιο να δηλώνει μετά την πρώτη συνάντηση ότι τους εξηγεί τις εξελίξεις στη Λιβύη, για ποιο λόγο θεωρεί ότι το αίτημα να σταλεί στρατός στη Λιβύη πρέπει να τύχει στήριξης στην τουρκική Βουλή και το περιεχόμενο του μνημονίου συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΡΛΚ, Αχμέτ Ουνάλ Τσεβικιόζ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωματία και πιστεύουν ότι η αποστολή στρατού θα χειροτερέψει την υφιστάμενη κατάσταση και θα ανοίξει τον δρόμο για ευρεία σύρραξη στην περιοχή. Σημείωσε ότι γειτονικές στη Λιβύη χώρες, όπως η Τυνησία, δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο ενώ άλλες μουσουλμανικές χώρες όπως Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία θα δουν την Τουρκία εχθρικά, εφόσον η Άγκυρα πάρει το μέρος κάποιου στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανακοίνωσε ήδη ότι οι 49 Βουλευτές του κόμματός του θα στηρίξουν στη Βουλή το αίτημα για να σταλεί στρατός στη Λιβύη, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο εκπρόσωπος του Καλού Κόμματος, Γιαβούζ Αγιραλίογλου είχε δηλώσει ότι το κόμμα του αντικρίζει αρνητικά το αίτημα αυτό. Μετά τη συνάντηση Τσαβούσογλου – Ακσενέρ δεν έγινε γνωστό κατά πόσο προέβη σε δηλώσεις η Πρόεδρος του Καλού Κόμματος.

Πηγή: Hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις