Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Τα παραμύθια και οι μπίζνες του Ερντογάν


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

 Όλα όσα πρεσβεύει ο σουλτάνος θυμίζουν έντονα το παραμύθι της Χαλιμάς που διαβάζαμε όταν ήμασταν παιδιά.


Αναμφισβήτητα όλοι οι ηγέτες ψεύδονται τις περισσότερες φορές για να πείσουν τους οπαδούς τους να δεχθούν τα σχέδια και τα οράματα τους. Κάποιοι βέβαια ξεπερνούν τα όρια και φθάνουν μέχρι τον παραλογισμό.

Ο μεγάλος, ο ένας και μοναδικός ηγέτης που όμοιος δεν υπάρχει στον πλανήτη , οραματίζεται κατακτήσεις, νίκες, διεκδικεί δικαιώματα μέχρι την Ανταρκτική, φτιάχνει διώρυγες και ηλεκτρονικά αυτοκίνητα …..  Όλα αυτά φυσικά στη σφαίρα της φαντασίας του.


Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και σαράντα χρόνια να τα βγάλει πέρα με μερικούς Κούρδους πατριώτες που ζητούν την απελευθέρωση τους και δεν καταφέρνει τίποτα.  Πραγματοποίησε τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία για να πατάξει δήθεν  την τρομοκρατία ,την οποία η ίδια εξέθρεψε με τους τζιχαντιστές και  να καταφέρει να σχηματίσει έναν διάδρομο ασφαλείας μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας.  Στην Ιντλίμπ τη στιγμή αυτή έχει 12 παρατηρητήρια τα οποία τα προστατεύουν οι Ρώσοι για να μην τα καταλάβει ο Στρατός του Άσαντ. Τέτοια επιτυχία στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις. ..

Παραβλέποντας όλα αυτά ή για να χρυσώσει το χάπι της αποτυχίας ονειρεύεται νέα επιχείρηση στη Λιβύη… Γνωρίζοντας τις αδυναμίες του προσπάθησε να βρει “συμμάχους”  στην Τυνησία και την Αλγερία, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.  Και οι δυο χώρες αρνήθηκαν να του παραχωρήσουν Βάσεις αλλά και να του επιτρέψουν τη χρήση των εδαφών τους.

Για να επιβεβαιώσει την επιτυχία της πολιτικής του παρουσίασε το νέο επίτευγμα του , ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο τουρκικής κατασκευής. Αλλά το μοντέλο που παρουσίασε ήταν κατασκευασμένο εξολοκλήρου στην Ιταλία και το  τουρκικό εργοστάσιο που θα το κατασκευάζει δεν έχει κτιστεί ακόμα…. Κάποιοι βέβαια θυμήθηκαν ότι και το 2015 ο υπουργός της κυβέρνησης  ο Ισίκ είχε παρουσιάσει ένα μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας SAAB , ως το νέο τουρκικής κατασκευής που ακόμα να κατασκευαστεί…

Κατανοητά μέχρι αυτού του σημείου τα ψεύδη. Ξαφνικά όμως, ο στενός συνεργάτης του, ο άτυπος γενικός επιτελάρχης του, ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής δύναμης SADAT, Αντνάν Τανρίβερτνι προετοιμάζει τον κόσμο για την άφιξη του Μεχντί. 

Σεβόμαστε απόλυτα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων των ανθρώπων. Αρνούμαστε , όμως, τη χρήση της θρησκείας ως μέσο της πολιτικής προπαγάνδας.  Ο Μεχντί για το Σιιτικό Ισλάμ είναι ο 12ος Ιμάμης που εξαφανίστηκε και θα επανεμφανιστεί κάποια μέρα. Για τους Σουννίτες ο Μεχντί είναι ένας  πνευματικός ηγέτης. Μέχρι πρότινος αυτός ο πνευματικός ηγέτης ήταν ο Φετουλλάχ Γκιουλέν που τώρα είναι ο μεγάλος εχθρός του Ερντογάν.

Ποιος θα είναι αυτός ο νέος Μεχντί που ανήγγειλε ο κολλητός του σουλτάνου;  Εάν πράγματι εμφανιστεί κάποιος πνευματικός ηγέτης , τότε ο Ερντογάν θα ανακηρυχθεί Χαλίφης του;

Ο Αντνάν Τανριβερντί υπηρέτησε αρκετά χρόνια στην υπηρεσία ειδικού πολέμου και με εντολή του Ερντογάσαν, όπως δήλωσε ο ίδιος,  ίδρυσε την παραστρατιωτική οργάνωση SADAT , για να προσφέρει υπηρεσίες ασφάλειας.

Όλες οι μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν τις δραστηριότητες της οργάνωσης  που δρα σχεδόν σε όλο τον κόσμο.  Στη Συρία εκπαίδευσε τους αντικαθεστωτικούς του Άσαντ και τώρα εκπαιδεύει τους άνδρες του Σαράτς στην Τρίπολη που πολεμούν εναντίον του Χαφτάρ.

Ο στρατιωτικός σύμβουλος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Michael Rubin αποκάλυψε ότι η εταιρία SADAT συνέβαλε στην πάταξη του Πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν.  Επίσης ότι η Άγκυρα χρηματοδότησε την εκπαίδευση περίπου 3000 ξένων μισθοφόρων για να πολεμήσουν στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο συνεργάτης της εφημερίδας Αϊντινλίκ Χασάν Μπουγιούν αναφερόμενος σε αυτή την παραστρατιωτική οργάνωση την χαρακτήρισε  “Gladio που φώλιασε μέσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις”.

Η δημιουργία τέτοιων οργανώσεων για ανορθόδοξους πολέμους συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες.  Η Ρωσία για παράδειγμα χρησιμοποιεί την Wagner στην Ουκρανία, στη Συρία, στο Σουδάν, στη Μοζαμβίκη , στη Βενεζουέλα , στη Λιβύη και αλλού.

Παγκοσμίου φήμης μισθοφόροι είναι και οι BRS ( Brown& Root Services), οι οποίοι ακολουθούν πάντα του Αμερικανούς στρατιώτες όπου κι αν πάνε.

Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται εμφύλιοι σπαραγμοί σε 74 χώρες. Σε όλες αυτές πρωταγωνιστούν διάφορες εταιρίες μισθοφόρων.

Σε αυτή την απάνθρωπη , ανήθικη επιχειρηματική δραστηριότητα επιδίδεται, όπως φαίνεται, ο σουλτάνος με τον κολλητό του. Οι μισθοφόροι τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κι εκείνοι εισπράττουν τα αργύρια. Ο πατριωτισμός και το εθνικό συμφέρον είναι το παραμύθι της Χαλιμάς που παραμυθιάζει τους αθώους, αγράμματους , θρησκόληπτους πολίτες που αποτελούν την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Πολλά παραμύθια όμως έχουν άσχημο τέλος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις