Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Απειλές ΗΠΑ σε Έλληνες πλοιοκτήτες: «Μην μεταφέρετε ιρανικό πετρέλαιο στη Βενεζουέλα - Θα υποστείτε κυρώσεις»

Απειλές ΗΠΑ σε Έλληνες πλοιοκτήτες: «Μην μεταφέρετε ιρανικό πετρέλαιο στη Βενεζουέλα - Θα υποστείτε κυρώσεις»
Η Αμερικανική κυβέρνηση απήθυνε προειδοποίηση σε διάφορες χώρες και εταιρίες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε περίπτωση που επιχειρήσουν να σπάσουν το εμπάργκο στη Βενεζουέλα, μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο.


Επιδιώκοντας να αποτρέψει περαιτέρω αποστολές ιρανικών καυσίμων στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση Τραμπ προειδοποίησε ξένες κυβερνήσεις, θαλάσσιους λιμένες, ναυτιλιακές εταιρείες και ασφαλιστικές ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυστηρές κυρώσεις στις ΗΠΑ, εάν βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα στο Reuters την Παρασκευή.

Ο Έλιοτ Άμπραμς, ειδικός εκπρόσωπος της Ουάσινγκτον για τη Βενεζουέλα, δήλωσε ότι η εκστρατεία πίεσης που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν και της Βενεζουέλας διεξάγεται «για να βεβαιωθούμε ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη συναλλαγή για να βοηθήσει».

Ουσιαστικά ο Άμπραμς επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ που ήθελε τις ΗΠΑ να έχουν απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στους Έλληνες εφοπλιστές, καθώς χθες εντόπισαν και σταμάτησαν δύο ελληνόκτητα πλοία από το να μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο στη Βενεζουέλα.

Συγκεκριμένα τα πλοία με τη σημαία της Λιβερίας «Bella» και «Bering».

Τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, διήλθαν από το κανάλι του Σουέζ στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon, προτού αποτραπούν από τις απειλές των ΗΠΑ.

Ο Άμπραμς ρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά, επικαλούμενος τον κίνδυνο κυρώσεων, είπε: «Δεν νομίζω ότι θα βρείτε ιδιοκτήτες πλοίων και ασφαλιστές και καπετάνιους και πληρώματα πρόθυμα να συμμετάσχουν σε αυτές τις συναλλαγές στο μέλλον».

Το ναυτικό της Βενεζουέλας συνόδευσε την Πέμπτη ένα τέταρτο δεξαμενόπλοιο που έφερε το ιρανικό καύσιμο μέσω των υδάτων του στη χώρα που στερείται βενζίνης, αψηφώντας τις απειλές κυρώσεων των ΗΠΑ ως απάντηση στις αποστολές. Τουλάχιστον ένα άλλο δεξαμενόπλοιο ήταν καθ 'οδόν στον Ατλαντικό.

Ήταν ένα σημάδι της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ της Βενεζουέλας και του Ιράν, και τα δύο μέλη του ΟΠΕΚ.


Η κυβέρνηση του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαντούρο ανέδειξε τις αφίξεις των δεξαμενόπλοιων για να δείξει ότι παραμένει ανεμπόδιστη από την πίεση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επιδιώκουν την απομάκρυνση του Maduro, το χαρακτήρισαν «απόσπαση της προσοχής».

«Έχουμε ειδοποιήσει τη ναυτιλιακή κοινότητα σε όλο τον κόσμο, τους ιδιοκτήτες πλοίων, τους πλοιάρχους, τους ασφαλιστές πλοίων και έχουμε ειδοποιήσει τα λιμάνια που βρίσκονται μεταξύ του Ιράν και της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Abrams σε συνέντευξή του.

Είπε ότι οι διπλωματικές προειδοποιήσεις, γνωστές ως διαβήματα, έχουν σταλεί ιδιωτικά σε κυβερνήσεις «σε όλο τον κόσμο».

Ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα είπε μεταξύ αυτών ήταν το Γιβραλτάρ, που βρίσκεται στη διαδρομή των δεξαμενόπλοιων. Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ζητήθηκε από διάφορες χώρες να αρνηθούν τότε λιμενικές υπηρεσίες (και στην Ελλάδα).

Προέβλεψε ότι το καύσιμο θα διαρκέσει λίγες μόνο εβδομάδες και ως επί το πλείστον θα καταναλωθεί  από τους πιστούς του Maduro. Οι ελλείψεις αυξήθηκαν έντονα λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Βενεζουέλας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν αυτό το μήνα μια παγκόσμια ναυτιλιακή οδηγία παρέχοντας καθοδήγηση στη ναυτιλιακή βιομηχανία σχετικά με τον τρόπο αποφυγής κυρώσεων που σχετίζονται με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία.

Η Ουάσινγκτον φάνηκε πρόθυμη να βασιστεί σε οικονομικά μέτρα αντί να χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη ναυτική παρουσία της στην Καραϊβική για να εμποδίσει τα δεξαμενόπλοια. Το Ιράν και η Βενεζουέλα έχουν προειδοποιήσει κατά της στρατιωτικής παρέμβασης των ΗΠΑ.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις