Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Η ΜΕΓΑΛΗ ΞΕΦΤΙΛΑ - Στο ΣΤΕ «Άκυρο» του Δημοσίου στους συνταξιούχους για τα αναδρομικά: «Δώσαμε λεφτά για ΜΕΘ, μετανάστες και Δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες για το ΠΝ;»!


Μόνο ως αστείο μπορούμε να το εκλάβουμε τ' ότι οι συνήγοροι του Δημοσίου επικαλέστηκαν το μεταναστευτικό (!) για να μην δώσουν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. 

Συγκεκριμένα κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ αναφορικά με της αιτήσεις ακυρώσεως συνταξιούχων σε περικοπές που τους είχαν επιβληθεί στις συντάξεις οι συνήγοροι υποστήριξαν πως δεν γίνεται να δοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους γιατί... φτιάχτηκαν ΜΕΘ, υπάρχουν οικονομικά προβλήματα λόγω του μεταναστευτικού, αλλά και άλλοι λόγοι. 

Μπορεί οι γιατροί να φωνάζουν διαρκώς πως δεν υπάρχουν ΜΕΘ, μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε lockdown εδώ και καιρό... γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ, μπορεί μέχρι και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης να είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό πως «αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς», όμως οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν πως δόθηκαν εκεί τα χρήματα. 

Και αν μπορούμε να δεχθούμε αυτό τον λόγο, ελέω κορωνοϊού, μας φαντάζει δύσκολο να αποδεχθούμε τ' ότι επικαλέστηκαν σαν θέμα το μεταναστευτικό! 

Ειδικότερα, οι συνήγοροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι υπάρχει εθνική δημοσιονομική κρίση και προέχει το εθνικό συμφέρον της χώρας, καθώς:  

650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να επιβιώσουν  

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Για την ασφάλεια της χώρας θα αγοραστούν 18 γαλλικά αεροσκάφη Rafale

Για την θαλάσσια προστασία της Ελλάδος θα αγοραστούν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες  

Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, μετά την πρόσφατη κρίση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία  

Η χώρα ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα λόγω του μεταναστευτικού

της πανδημίας

της αύξησης των ΜΕΘ λόγω του COVID-19.

Επίσης ισχυρίστηκαν ότι δεν επλήγησαν οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξιμα χρόνια άνω των 30, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν οι συντάξεις τους, ενώ όταν δόθηκαν οι διαφορές στις κύριες συντάξεις, δεν υπήρξε άρνηση από την πλευρά τους να τις πάρουν.

«Δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες» για το ΠΝ;

Βέβαια εδώ προκύπτει και ένα νέο στοιχείο. Οι δικηγόροι του Δημοσίου αναφέρουν ότι ένας από τους λόγους για τη μη καταβολή των αναδρομικών είναι και η προμήθεια δύο «μεταχειρισμένων» φρεγατών!

«Για την θαλάσσια προστασία της Ελλάδος θα αγοραστούν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες»

Τι μαθαίνουμε από τους δικηγόρους του Δημοσίου που αγνοούσαμε μέχρι τώρα; Ότι το ΥΠΕΘΑ, που μιλά από απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών, σκέφτεται τώρα την απόκτηση δύο και μεταχειρισμένων;

Έχουν κάνει λάθος οι  δικηγόροι ή όντως έτσι είναι και από «σπόντα» μάθαμε την αλήθεια;

Τι αναφέρουν οι συνταξιούχοιΣτο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ατομικά συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.


Οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση:  


της υπ΄ αριθμ. Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και

της υπ΄ αριθμ. Φ11321/37311/1610/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Οι εν λόγω υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τις περσινές αποφάσεις της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες δικαιώθηκαν εν μέρει οι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, ρυθμίζεται η από 13.10.2020 άτοκη επιστροφή των μειώσεων μόνο των κύριων συντάξεων και δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων, ενώ επίσης δεν ρυθμίζεται και η επιστροφή των τριών επιδομάτων-δώρων. Οι απόμαχοι της εργασίας υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές, παραβιάζουν συνταγματικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.ά..

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών, ενώ οι υπουργικές αποφάσεις είναι και αντίθετες στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

Κατά την συζήτηση στο ΣτΕ, οι συνήγοροι των συνταξιούχων, πλέον των ισχυρισμών που προβάλλουν στις αιτήσεις ακύρωσης τους οποίους και επανέλαβαν στο ακροατήριο, τόνισαν ότι με τη μη καταβολή των αναδρομικών συντάξεων και των τριών δώρων τους, παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους (άρθρο 17 Συντάγματος) στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη.

Επίσης, οι δικηγόροι των συνταξιούχων αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί ελλείψεως εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων και απαραδέκτου των αιτήσεων. Διευκρινίζεται ότι το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, έθεσαν θέμα παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεως των συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προσβάλλουν οι προσφεύγοντες, ρυθμίζουν μόνο τεχνικά-πρακτικά θέματα, δηλαδή τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της επιστροφής των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων, ενώ τα ποσά της επιστροφής, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιστραφούν, κλπ., καθορίζονται αποκλειστικά από τους νόμους 4714/2020 και 4734/2020 και όχι από τις υπουργικές αποφάσεις.

Για ρευστοποίηση της περιουσίας του κάνει λόγο ο ΕΦΚΑ

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σε ταμειακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην πανδημία, ενώ επισήμανε ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την απόρριψη των αιτήσεων των συνταξιούχων.

Ακόμη, ανέφερε ότι εάν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις αιτήσεις των συνταξιούχων, τότε ο ΕΦΚΑ θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις