Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Της κάρφωσε το μαχαίρι στην καρδιά φωνάζοντας «αγάπη μου» - Η τραγική ιστορία της Ίνγκα Αρταμόνοβα


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ

 Η τραγική ιστορία της Σοβιετικής παγκόσμιας πρωταθλήτρια στην παγοδρομία ταχύτητας, Ίνγκα Αρταμόνοβα, που τη μαχαίρωσε ο σύζυγός της από ζήλεια.

Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσα άλλα ρεκόρ θα έσπαγε η Ίνγκα Αρταμόνοβα στην παγοδρομία ταχύτητα, αν ο φθόνος δεν όπλιζε το χέρι του συζύγου της και επίσης παγοδρόμου, Γκενάντι Βορόνιν, που τη σκότωσε προτού κλείσει τα 30.

Ένα τραγικό τέλος μιας ιστορίας που θυμίζει ταινία με πρωταγωνίστρια μια καταπληκτική αθλήτρια και μοιραίο πρωταγωνιστή έναν ζηλιάρη και αλκοολικό σύζυγο.
Στα 20 της η Ίνγκα Γκριγκόριεβνα Αρταμόνοβα ήταν ήδη πρωταθλήτρια Σοβιετικής Ένωσης και κόσμου. Πάντα γελαστή και αγαπητή από όλο τον κόσμο έξω, στο σπίτι έπρεπε να υπομένει έναν αλκοολικό σύζυγο που την έδερνε.

Από μικρή στα δύσκολα

Γεννημένη λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1936, έμεινε γρήγορα με τη μητέρα της και τον μικρό της αδερφό Βλαντιμίρ, όταν τους εγκατέλειψε ο πατέρας της.
Στα πέντε της η Ίνγκα είχε αναλάβει κιόλας το νοικοκυριό με τη μαμά της, σφουγγαρίζοντας, πηγαίνοντας για ψώνια, ενώ πρόσεχε και τον αδερφό της. Στην αυτοβιογραφία της χαρακτήρισε τον πατέρα της «γυμνοσάλιαγκα» και οπορτουνιστή, ενώ στη μαμά της αναφέρθηκε με τα πιο θερμά λόγια.
Στην παιδική της ηλικία ξεχώρισε για τον μαχητικό και ζωηρό της χαρακτήρα, αναγκάζοντας πολλούς γονείς να απαγορεύουν στα παιδιά τους να την κάνουν παρέα.

Γεννημένη πρωταθλήτρια

Η Ίνγκα έπασχε από φυματίωση και οι γιατροί την είχαν συμβουλεύσει να βρίσκεται συχνά στον καθαρό αέρα. Ξεκίνησε να κάνει κωπηλασία και κατάφερε στα 12 της να γίνει πρωταθλήτρια στην κατηγορία της.
Στα 17 ξεκίνησε να κάνει παγοδρομία ταχύτητας, στα 18 ήταν πρωταθλήτρια Σοβιετικής Ένωσης και στα 20 της πρωταθλήτρια κόσμου.

Η μοιραία γνωριμία και μια πρόταση γάμου

Το 1959 γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό και προπονητή της, Γκενάντι Βορόνιν, και κόλλησαν αμέσως, αποκρύβοντας όμως τη σχέση από τους δικούς της, ενώ παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά.
Έναν χρόνο πριν, ίσως τα πράγματα είχαν εξελιχθεί αλλιώς, καθώς είχε σχέση με έναν Σουηδό επιχειρηματία ο οποίος τη ζήτησε και σε γάμο. Όμως, η KGB την προειδοποίησε ότι αν παντρευόταν έναν ξένο, θα είχε προβλήματα.
Έτσι, την έβαλαν να μείνει σε μια διώροφη πολυκατοικία, όπου συμπτωματικά (;) στον έναν όροφο έμενε ο Βορόνιν
Το 1965 η Ίνγκα ήταν η πιο πετυχημένη αθλήτρια στη χώρα της, έχοντας 4 χρυσά μετάλλια στη Σοβιετική Ένωση και 5 παγκόσμιους τίτλους στην παγοδρομία ταχύτητας και το μέλλον προδιαγραφόταν ακόμα πιο λαμπρό.

Το πικρό τέλος

Το μοναδικό πρόβλημα της ήταν ο γάμος με τον χειριστικό Βορόνιν, που γινόταν ολοένα και πιο βίαιος και αλκοολικός, κάνοντας της σκηνές ζηλοτυπίας, ενώ φυσικά δεν δίσταζε να τη δέρνει.
Η Ίνγκα όλο αποφάσιζε να τον χωρίσει και όλο τον συγχωρούσε, ενώ στη μητέρα της είχε εξομολογηθεί πως δεν έπαιρνε διαζύγιο για να μην βλάψει τη φήμη της.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Όμως, τον Δεκέμβριο του 1965 ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι και η Ίνγκα είχε αποφασίσει να τον χωρίσει, φεύγοντας από το σπίτι και πηγαίνοντας στη μητέρα της, με τον ίδιο να της φωνάζει σε έναν από τους συνεχείς και πολλούς καυγάδες τους πως «θα πάρει τα λεφτά της στον τάφο της».
Στις 4 Ιανουαρίου του 1966 σε έναν ομηρικό καυγά τη μαχαίρωσε στην καρδιά και τη σκότωσε μπροστά στα μάτια των δικών της, φωνάζοντας της «αγάπη μου, αγάπη μου» ενώ ξεψυχούσε.
Ο σύζυγος – φονιάς καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη, αλλά εξέτισε μόλις 18 μήνες και πέθανε ξεχασμένος και αλκοολικός σε ηλικία 70 ετών το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις