Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Η μυστήρια ζωή ενός ερημίτη, άστεγου κληρονόμου που βρέθηκε νεκρός με μία επιταγή 54.000 δολαρίων


 Η ιστορία του 60χρονου Τίμοθι Χένρι Γκρέι, που βρέθηκε νεκρός με μία επιταγή 54.000 δολαρίων στην τσέπη του. Τον εντόπισαν παγωμένο μέχρι θανάτου. Δεν γνώριζε ότι ήταν κληρονόμος μέρους μίας τεράστιας περιουσίας.

Η εκκεντρική εκατομμυριούχα από τις ΗΠΑ άφησε την οικογένειά της χωρίς κληρονομιά και κληροδότησε την περιουσία της στην υπηρέτριά της και σε ένα καλλιτεχνικό ίδρυμα.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα για την περιουσία της, οι συγγενείς έμαθαν απροσδόκητα ότι ένας από τους κληρονόμους περιπλανιόταν στους δρόμους για μήνες και πέθανε άπορος κάτω από μια γέφυρα.

Νεκρός κληρονόμος που ήταν άστεγος

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2012, ένα 13χρονο αγόρι με τη 10χρονη αδερφή του περπατώντας κάτω από τις γραμμές του Ειρηνικού Σιδηροδρόμου στη μικρή πόλη του Έβανστον του Ιλινόις, είδαν έναν άντρα με ένα ελαφρύ μπουφάν, παγωμένο μέχρι θανάτου.

Η αστυνομία που έφτασε στον τόπο αργότερα μπόρεσε να εντοπίσει την ταυτότητα του νεκρού. Ήταν ο 60χρονος Τίμοθι Χένρι Γκρέι. Στο πορτοφόλι του άνδρα, που έμοιαζε με άστεγο, βρέθηκε μια επιταγή των 54.000 δολαρίων και ένα κομμάτι χαρτί με σημειωμένο έναν αριθμό τηλεφώνου.

Στη συνέχεια η αστυνομία κατάφερε να ανακαλύψει ότι εννέα μήνες πριν τον θάνατό του, ο Γκρέι έφυγε από το ενοικιαζόμενο διαμέρισμά του και εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κάποιο ίχνος του.
Σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί καν ότι όλο αυτόν τον καιρό τον έψαχναν οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ που προσλήφθηκαν από τους συγγενείς μιας νεκρής πλούσιας γυναίκας με σκοπό να αποκτήσουν την περιουσία της.
Ο άστεγος, χωρίς να το συνειδητοποιήσει, ήταν μακρινός συγγενής της πάμπλουτης Ουγκέτα Κλαρκ, η οποία πέθανε τον Μάιο του 2011 σε ηλικία 104 ετών.

Επίσης δεν ήξερε ότι θα μπορούσε να κληρονομήσει το 6,25% της τεράστιας περιουσίας της, συνολικής αξίας 306,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο αστυνόμος Μπουλ Τζέφερς από το αστυνομικό τμήμα του Έβανστον παρατήρησε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να μαρτυρούσαν την πιθανή δολοφονία του Γκρέι. Ήταν άγνωστο εάν ο άνδρας ζούσε κάτω από τη γέφυρα, όμως κάποιοι άλλοι άστεγοι δημιουργούσαν τακτικά προσωρινούς καταυλισμούς εκεί.
Σε ηλικία πέντε ετών ο Τίμοθι Γκρέι υιοθετήθηκε από τον εγγονό του Ουίλιαμ Άντριους Κλαρκ, τον «βασιλιά του χαλκού» της Μοντάνα, ο οποίος έκανε μια περιουσία πουλώντας ένα μέταλλο που αγνοούσαν πολλοί γιατί κυνηγούσαν τον χρυσό.
Στην ηλικία των 34 ετών, ο μεγιστάνας του χαλκού είχε γίνει εκατομμυριούχος και ασχολούταν με την πολιτική.
Μετά από μερικές προσπάθειες, ο Κλαρκ κατάφερε να μπει στη Γερουσία των ΗΠΑ και στη συνέχεια να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όπου εγκαταστάθηκε σε ένα πολυτελές αρχοντικό, το οποίο γέμισε με τα καλύτερα αριστουργήματα ζωγραφικής.

Μετά τον θάνατό του, άφησε στα οκτώ παιδιά του 150 εκατομμύρια δολάρια, μια τεράστια για εκείνη την εποχή περιουσία.

Μυστηριώδη αριστοκράτισσα

Η Ουγκέτα Κλαρκ ήταν η μικρότερη κόρη του πλούσιου γερουσιαστή. Στη νεανική της ηλικία έζησε μια δραστήρια κοινωνική ζωή, κι είχε πολλούς θαυμαστές. Μια φορά, το 1928, παντρεύτηκε, αλλά ο γάμος της άντεξε μόνο έναν χρόνο.
Η Κλαρκ λάτρευε οτιδήποτε γιαπωνέζικο: αγαπούσε τον πολιτισμό της χώρας και σύλλεγε ό,τι την αφορούσε. Λόγω της συλλογής της, την ανέκρινε το FBI επειδή υπήρχαν υποψίες ότι είχε δεσμούς με τον εχθρό κατά τη διάρκεια και ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρχαν φήμες ότι μετά την ανάκριση, η γυναίκα έπαθε νευρικό κλονισμό.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σύμφωνα με τη βιογραφία της Ουγκέτα Κλαρκ που δημοσίευσε η Μέριλ Γκόρντον το 2014 με τίτλο «Το φάντασμα της πέμπτης λεωφόρου: η μυστηριώδης ζωή και ο σκανδαλώδης θάνατος της κληρονόμου Ουγκέτα Κλαρκ», η κόρη του γερουσιαστή ήταν μια εύστροφη, ευφυής και μορφωμένη προσωπικότητα.
Στο βιβλίο συχνά αναφέρονται και κάποια καθόλου αριστοκρατικά χόμπι της όπως οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα βιντεοπαιχνίδια. Στη βιογραφία αναφέρονται επίσης τα λόγια ενός από τους υπαλλήλους της Κλαρκ: «Ήταν προορισμένη να γίνει ένα αιθέριο πλάσμα... Είχε όμως περισσότερες γνώσεις για τον πραγματικό κόσμο απ’ ό,τι πίστευαν όσοι την έβλεπαν για πρώτη φορά».

Περιουσία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων

Η Κλαρκ αγαπούσε τα όμορφα αρχοντικά σπίτια και αγόραζε ακίνητα σε όλη την επικράτεια της χώρας. Το 1951 απέκτησε ένα αρχοντικό 1.500 τετραγωνικών μέτρων στην πόλη Νιού Κάνααν του Κονέκτικατ. Το κτίριο είχε 22 δωμάτια, 9 μπάνια, 11 τζάκια, μια κάβα για κρασί και έναν ανελκυστήρα.

Στο κέντρο της Νέας Υόρκης, η Κλαρκ είχε τρία διαμερίσματα που στεγάζονταν στον ενάμιση όροφο του κτιρίου. Το πιο ακριβό και πολυτελές ακίνητό της ήταν το αρχοντικό με θέα στον ωκεανό στην πόλη της Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια.
Ένα από τα αγαπημένα χόμπι της ήταν η συλλογή κουκλών, κουκλόσπιτων και μικροσκοπικών επίπλων. Τακτικά συμμετείχε σε δημοπρασίες όπου αγόραζε αντίκες και στη συνέχεια έδινε εντολές στους βοηθούς της να τοποθετούν τα κομψά αντικείμενα στα αρχοντικά της. Δεν έμπαινε καν στον κόπο να δει κάποια από τα αποκτήματά της.
Η γυναίκα ενδιαφερόταν επίσης για τη μουσική και τα αντικείμενα τέχνης, ειδικά για τους πίνακες ζωγραφικής. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, λίγο μετά την νοσηλεία της, ένας πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά είχε κλαπεί από ένα από τα διαμερίσματά της στη Νέα Υόρκη.
Η Κλαρκ μεταξύ άλλων είχε στην ιδιοκτησία της ένα σπάνιο βιολί του 1709 κατασκευασμένο από τα χέρια του διάσημου Αντόνιο Στραντιβάρι και έναν πίνακα του 1882 του ιμπρεσιονιστή Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ.

Στα ακατοίκητα αρχοντικά της Κλαρκ ήταν τοποθετημένα όχι μόνο τα πολύτιμα αντικείμενα, αλλά και τα πολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ήταν ένα καμπριολέ Chrysler Royal Eight του 1933 και μια λιμουζίνα Cadillac V-16 του 1933 για επτά επιβάτες.
Εκτός από τα ακίνητα, η κόρη του γερουσιαστή κατείχε μετοχές, καταπιστεύματα και μετρητά συνολικής αξίας 79,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Η περιουσία της, σύμφωνα με τις γενικές εκτιμήσεις, έφτανε τα 306,5 εκατομμύρια δολάρια.
Στο βιβλίο «Άδεια αρχοντικά: η μυστηριώδης ζωή της Ουγκέτα Κλαρκ» που εκδόθηκε το 2013 και έγινε μπεστ σέλλερ αναφέρεται ότι το 1991 η γυναίκα νοσηλεύτηκε με καρκίνο του δέρματος.
Από τότε αρνιόταν να επιστρέψει στο σπίτι της και πέρασε 20 χρόνια μετακομίζοντας από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Σε ένα από αυτά συνάντησε τον θάνατό της.

Οι δύο διαθήκες

Μέσα στα τελευταία 40 χρόνια της ζωής της, κανένας από τους συγγενείς δεν επισκέφτηκε την Ουγκέτα Κλαρκ. Ωστόσο κάποιοι προσπαθούσαν να κρατήσουν επαφή μαζί της.
Της έστελναν ευχετήριες καρτ ποστάλ για τις γιορτές μέσω ταχυδρομείου και μερικές φορές την έπαιρναν τηλέφωνο. Φαίνεται όμως ότι όλες οι προσπάθειες των συγγενών ήταν μάταιες.
Το 2005 η κόρη του γερουσιαστή συνέταξε δύο ξεχωριστές διαθήκες. Τότε ήταν 98 ετών. Στην πρώτη, η Κλαρκ κληροδότησε πέντε εκατομμύρια δολάρια στην αποκλειστική της νοσοκόμα, τη Φιλιππινέζα Χαντάσε Πέρι και το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της στους πιο στενούς συγγενείς της, τα ξαδέλφια της.

Ωστόσο, στη δεύτερη διαθήκη, η Κλαρκ διέγραψε όλα τα μέλη της οικογένειας, αφήνοντας όλη την περιουσία της στη νοσοκόμα, τη βαφτισιμιά της, τον δικηγόρο, τον λογιστή, το νοσοκομείο, τον γιατρό, το μουσείο και το καλλιτεχνικό ίδρυμα που ήθελε να στεγαστεί στο κτήμα της.
Σύμφωνα με το δεύτερο έγγραφο, το μερίδιο της Πέρι αυξήθηκε στα 30 εκατομμύρια δολάρια. Όταν ανακοινώθηκε η διαθήκη, η Φιλιππινέζα δήλωσε: «Ήμουν η αποκλειστική της νοσοκόμα και η στενή φίλη της. Την ήξερα ως ένα ευγενικό και γενναιόδωρο άτομο που πραγματικά αγαπούσα. Είχαμε ζήσει μαζί πολλές χαρούμενες στιγμές».
Όταν οι 19 συγγενείς της Κλαρκ έμαθαν ότι δεν θα πάρουν ούτε δεκάρα από τα εκατομμύρια της πάμπλουτης συγγενούς, προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τη διαθήκη σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Κατά τη διαδικασία, ανακάλυψαν ότι υπάρχει και εικοστός κληρονόμος, συγκεκριμένα ο Τίμοθι Γκρέι, του οποίου τη σορό είχαν βρει τα παιδιά κάτω από τη γέφυρα.
Εάν είχε κρατήσει επαφή με άλλους συγγενείς της νεκρής και είχε κερδίσει μαζί τους το δικαστήριο, τα οικονομικά του θα είχαν αλλάξει. Δυστυχώς, ο άτυχος άντρας δεν το γνώριζε.

Η μυστηριώδης ιστορία του Γκρέι

Η ιστορία του Γκρέι είναι καλυμμένη από μυστήριο. Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο αδερφό του, ο οποίος, ωστόσο, δεν τον είχε δει για πάνω από 20 χρόνια, ο Τίμοθι ήταν βοσκός, εργαζόταν σε διάφορα αγροκτήματα και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του περιπλανώμενος στις πολιτείες στους πρόποδες των Βραχωδών Ορέων.

Οπότε ήταν πολύ περίεργο το γεγονός ότι μια επιταγή με το ποσό των δεκάδων χιλιάδων δολαρίων βρέθηκε στο πορτοφόλι του.
Ο φωτογράφος της Νέας Υόρκης Ελάιτζα Σόλομον ενδιαφέρθηκε για το μυστήριο του Τίμοθι Γκρέι. Για να μάθει πώς ένας από τους πιθανούς κληρονόμους μιας τεράστιας περιουσίας κατέληξε στον δρόμο, πήγε στην πόλη του Έβανστον.
Ο φωτογράφος ανακάλυψε ότι ο αριθμός τηλεφώνου που βρέθηκε στην τσέπη του αποθανόντος ανήκε στον αδερφό του. Την τελευταία φορά που τα αδέρφια είδαν ο ένας τον άλλον ήταν στην κηδεία της μητέρας τους πριν από μερικές δεκαετίες.
Ο Σόλομον κατάφερε να ανακαλύψει ότι ο Γκρέι δεν είχε φίλους και πολύ σπάνια μιλούσε με τους γείτονες. Δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτα για τη ζωή του μυστηριώδους Γκρέι, όπως και ότι ήταν μακρινός συγγενής της κόρης του μεγιστάνα του χαλκού.
Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Τζορτζ Ρίκερ, ο οποίος ενοικίασε το σπίτι στον Γκρέι, δήλωσε ότι ο άντρας το άφησε το 2002. «Είχε επαφή μόνο με εμένα και τον γιο μου» επισήμανε ο Ρίκερ στον Σολομόν. «Δεν τον είχα δει ποτέ να μιλά σε κανέναν άλλο. Ήταν ένας πραγματικός ερημίτης. Κάποιες φορές όμως είχαμε ανταλλάξει μερικές φράσεις, συζητώντας για τεχνολογικά θέματα».
Ο Ρίκερ επέτρεψε στον Σόλομον να δει το διαμέρισμα που έμενε ο Γκρέι. Από τα πράγματα που σώθηκαν εκεί, ο φωτογράφος έμαθε ότι ο Γκρέι είχε εμμονή με την κατασκευή και τον σχεδιασμό πειραματικών αεροσκαφών. Ύστερα από τη μελέτη των διευθύνσεων στα σφραγισμένα γράμματα προς τον Γκρέι, ο Σόλομον ανακάλυψε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο κληρονόμος νοίκιαζε ένα γραφείο στην πόλη.
Ο ιδιοκτήτης του γραφείου, Ρικ Σάτερς, έδωσε ένα παρόμοιο πορτρέτο του Γκρέι: ένας εκκεντρικός μοναχικός άνθρωπος χωρίς κάποιους φίλους. Ήταν σχολαστικός δήλωσε ο Σάτερς.
«Ποτέ δεν είχε χάσει την ημερομηνία πληρωμής. Θεωρώ ότι χρησιμοποιούσε αυτόν τον χώρο κυρίως για να στέλνει κάποιες επιστολές, αλλά κάποιες φορές εργαζόταν εκεί. Ασχολήθηκε με κάτι σχετικό με υπολογιστές και αναγνώριση φωνής. Θυμάμαι όταν ανακάλυψε ότι η ιδέα του είχε ήδη εφαρμοστεί από κάποιον άλλον, στεναχωρήθηκε επειδή ήθελε να βρει κάτι καινοτόμο».
Ο ιδιοκτήτης του γραφείου ήταν σίγουρος ότι ο Γκρέι ήταν παρανοϊκός και συχνά μουρμούριζε κάτι στον εαυτό του όταν μιλούσε με ανθρώπους. «Με τρόμαζε λίγο, επειδή του άρεσε να έρχεται στο γραφείο σε περίεργες ώρες, ποτέ όμως δεν δημιουργούσε προβλήματα σε κανέναν... Πριν, στο υπόγειο του κτιρίου είχαν τακτικές συναντήσεις οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί» τόνισε ο Σάτερς.

«Θεωρώ ότι γι' αυτόν τον λόγο ήθελε να ενοικιάσει το συγκεκριμένο γραφείο. Γνωρίζω επίσης ότι έκανε δωρεές για τα παιδιά της Αφρικής, μπορεί από το Σουδάν».
Το πώς ο Γκρέι έβγαζε χρήματα για να ζήσει παραμείνει ένα μυστήριο μέχρι σήμερα. Δεν βρέθηκαν κάποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί στο όνομά του και η αστυνομία δεν κατάφερε ποτέ να μάθει από πού προήλθε η επιταγή των 54.000 δολαρίων.
Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ο Γκρέι είχε επαφή μόνο με κάποιους άστεγους. Ένας από αυτούς, ένας βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ που δεν είπε το όνομά του, εξήγησε ότι ο απόγονος του πλούσιου γερουσιαστή δεν ήταν καθόλου καλά.
«Δεν έχω δει ποτέ να σηκώνεται από τη θέση του. Δεν ήμουν καν σίγουρος αν μπορούσε να σηκωθεί» θυμήθηκε ο άντρας που ονόμαζε το μέρος κάτω από τη γέφυρα «σπίτι του».
«Μια μέρα τού έφερα κάποια πράγματα, αλλά φαινόταν ότι από τη μια τα ήθελε και από την άλλη δεν ήθελε να τα δεχτεί. Την Ημέρα των Ευχαριστιών προσπάθησα να τον πιέσω να πάει στην πόλη για να πάρει μια ζεστή μερίδα φαγητού, αλλά δεν κουνήθηκε. Κάποια στιγμή τον ρώτησα αν έχει σκοπό να περάσει όλο τον χειμώνα κάτω από τη γέφυρα και μου είπε ότι θα ήταν παράλογο» επισήμανε ο άστεγος βετεράνος που γνώριζε τον Γκρέι.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 τα μέλη της οικογένειας Κλαρκ κατάφεραν να κερδίσουν το δικαστήριο.
Οι συγγενείς, αρκετοί από τους οποίους δεν είχαν δει ποτέ την ίδια την Ουγκέτα Κλαρκ κατά τη διάρκεια της ζωής της, μπόρεσαν να κληρονομήσουν από 34,5 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας.
Ταυτόχρονα αποκλήρωσαν την νοσοκόμα Χαντάσε Πέρι, η οποία φρόντιζε τη γυναίκα και, σύμφωνα με τα έγγραφα, είχε δικαίωμα να λάβει 30 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις