Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Νέος στρατηγικός αιφνιδιασμός από την Άγκυρα: Συμφωνία για ΑΟΖ και με την Συρία προ των πυλών!


 Σε μία εξέλιξη που αν μη τι άλλο μπορεί να χαρακτηριστεί ως αιφνιδιαστική και αποδεικνύει ότι η Άγκυρα διατηρεί σε βαθμό... «εκνευριστικό» των πρωτοβουλία των κινήσεων σε γεωστρατηγικό επίπεδο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο  αντιπρόεδρο του AKP Mustafa Şen, ανακοίνωσε ότι «Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για κοινή ΑΟΖ και με την Συρία»!

Είναι γεγονός ότι το κλίμα μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας έχει αλλάξει πολύ τον τελευταίο χρόνο με «διαιτητή» την Ρωσία και αμοιβαίες μυστικές επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών από την μία χώρα στην άλλη.

Αλλά το γεγονός ότι ετοιμάζονται να ανακηρύξουν από κοινού ΑΟΖ, είναι αποκλειστικά έργο της Μόσχας, η οποία προσδοκά σε εκμετάλλευση των συριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στα ανοικτά των συριακών ακτών.

Άλλωστε, Συρία και Τουρκία δεν έχουν καμία διαφωνία στο θέμα της ΑΟΖ. 

Οι διαφορές τους αφορούν το έδαφος που κατέχει σήμερα στην βόρεια και βορειοανατολική Συρία η Τουρκία, αλλά και αυτό για την Δαμασκό εκτιμάται μάλλον... θετικό στην παρούσα συγκυρία και περίπου ως «αναγκαίο κακό»: Αν οι Τούρκοι δεν είχαν καταλάβει τις περιοχές αυτές, οι Κούρδοι θα είχαν αυτονομηθεί ή θα είχαν ανακηρύξει δικό τους κράτος με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι κατά ένα τρόπο λειτουργούν για την Δαμασκό ως «κυματοθραύστης» των Κούρδων, τουλάχιστον μέχρι κάποτε να υπάρξει πάλι ισχυρή Συρία, πράγμα πολύ δύσκολο καθώς οι ΗΠΑ έχουν κατασχέσει όλες τις πετρελαιοπηγές στην ανατολική Συρία και δωρίζουν... απευθείας στις αμερικανικές εταιρείες το κατασχεμένο πετρέλαιο (σχέδιο του δαιμόνιου Ν.Τραμπ και των πετρελαιαϊκών εταιρειών που τον στήριξαν).

Εν πάση περιπτώσει η σημερινή ανακοίνωση του Τούρκου αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος, δείχνει ότι η Άγκυρα έχει ουσιαστικά συμφωνήσει με την Δαμασκό.

Μάλιστα ο  Τούρκος αντιπρόεδρος έπλεξε και το εγκώμιο της Συρίας χαρακτηρίζοντάς την αδελφή χώρα» και παίζοντας το «χαρτί» της θρησκείας και του ίδιου δόγματος (Αλεβίτες και Σουνίτες) τονίζοντας ότι «Τουρκία και Συρία δεν είναι μόνο γείτονες αλλά και δύο αδελφές χώρες»!

Σύμφωνα με τον λογαριασμό του ο Şen είπε τα εξής: «Κοινή ΑΟΖ θα δημιουργηθεί και με την Αίγυπτο, ενώ οι  σχέσεις με τη Συρία σίγουρα θα βελτιωθούν. Αυτό θα γίνει όχι επειδή είμαστε μόνο γείτονες, αλλά και αδέλφια. Το τουρκικό έθνος και ο συριακός λαός είναι αδελφοί. Αυτά τα δύο αδέλφια μπορεί να έχουν πρόβλημα μερικές φορές.

Πώς είναι προφανές ότι είμαστε αδέλφια; Οι Σύροι είναι στην Τουρκία. Γιατί ήρθαν εδώ; Γιατί ήρθαν σε ένα μέρος που μιλάει τουρκικά όταν οι περισσότεροι μιλούν αραβικά; Επειδή ήξεραν ότι είμαστε αδέλφια. Αν ήθελαν να πάνε στη Δαμασκό πριν από  120 χρόνια, δεν χρειάζονταν διαβατήριο. Τότε δεν υπήρχε διαβατήριο.

Αυτά τα αδέρφια θα γίνουν ξανά μια γειτονιά, και τότε η Γαλάζια Πατρίδα με τη Συρία θα είναι ήδη μια βαθιά και μεγάλη Γαλάζια πατρίδα. Αυτό θα συμβεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία κάθισε στο τραπέζι για διπλωματικές διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, με την οποία είναι σε αντιπαλότητα εδώ και 8 χρόνια». κατέληξε ο ίδιος.

Με την συμφωνία με την Συρία, η Άγκυρα θα στριμώξει την Κύπρος στην ανατολική ΑΟΖ και με δεδομένο το τουρκόφιλο του Λιβάνου να πλησιάσει επικίνδυνα την παλαιστινιακή ΑΟΖ. Άλλωστε η Βηρυτός, έχει διαμαρτυρηθεί επίσημα στην Αθήνα για τους σχεδιασμούς του East Med.

Η δε Αθήνα, είχε λειτουργήσει ως σύμμαχος των Τούρκων, όταν αυτοί είχαν εισβάλλει στην Συρία και είχε αποκηρύξει τον Άσαντ ήδη από το 2011, προδίδοντας 2,5 εκατ, Ελληνορθόδοξους της Συρίας και αφήνοντάς τους έρμαιο των σφαγέων ισλαμιστών.

Από την στιγμή που όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μία τέτοια ιστορική εξέλιξη (τα μπλοκ είναι αν και «χαλαρά», αρκετά σαφή στην Ανατολική Μεσόγειο: Ρωσία, Τουρκία, Συρία, Ιράν, Λίβανος, Παλαιστίνιοι από την μία και ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισραήλ και εν μέρει Αίγυπτος, η οποία όμως λειτουργεί αυτόνομα και «φλερτάρει» έντονα με την ιδέα της συμφωνίας με την Τουρκία για την ΑΟΖ, από την άλλη), μια νέο εποχή στρατηγικών ισορροπιών ξεκινά...

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις