Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Η «τέλεια καταιγίδα» αυξάνει τις τιμές παγκοσμίως

 


Τι σχέση έχουν η εκτόξευση των τιμών των εμπορευματοκιβωτίων, ο περιορισμός των ποσοτήτων φυσικού αερίου που στέλνει η Ρωσία στην Ευρώπη, το πραξικόπημα στη Γουινέα και η κλιματική αλλαγή; Όσο κι αν μοιάζει περίεργο, όμως όλα αυτά μαζί συμβάλλουν, μαζί με άλλους παράγοντες στην τεράστια αύξηση των πρώτων υλών που βλέπουμε να καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και που με τη σειρά τους προκαλούν μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ζωής. Οι ανατιμήσεις αυτές δημιουργούν για τις εθνικές οικονομίες την τέλεια καταιγίδα, την ίδια ώρα που προσπαθούν να βγουν έξω από τις ασφυκτικές πιέσεις που δημιουργεί η πανδημία. 

Τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown που επιβλήθηκαν για να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19 προκάλεσαν μια πρωτοφανή επιβράδυνση της οικονομίας. Σχεδόν τα πάντα σταμάτησαν να λειτουργούν, καθώς όλο το βάρος ρίχθηκε στην προστασία της δημόσιας υγείας. Οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα καθώς η ζήτηση ήταν μηδαμινή. Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Τους τελευταίους 12 μήνες σχεδόν όλοι οι δείκτες εμπορευμάτων κινούνται σε πολυετή ψηλά, απόρροια της υπερτροφοδοτούμενης ζήτησης που ξεπερνά την προσφορά, της μειωμένης παραγωγής, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, της εκτόξευσης των ναύλων, των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις