Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Eντυπωσιακό πλήγμα των Χούθι στην Μαρίμπ: Εξόντωσαν με πύραυλο 4 κυβερνητικούς φύλαρχους


 Ποιος είναι ο πύραυλος που χρησιμοποίησαν οι Χούθι

Oι σιίτες Χούθι κατόρθωσαν να πετύχουν ένα πολύ εντυπωσιακό πλήγμα κατά των φιλοσαουδαραβικών δυνάμεων στην Υεμένη εξοντώνοντας με βαλλιστικό πύραυλο τέσσερις φύλαρχους-πολέμαρχους οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε σπίτι ενός από αυτούς.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός της ακρίβειας του πλήγματος και δημιουργείται το εύλογο ερώτημα αν οι Χούθι το κατάφεραν αυτό χωρίς εξωτερική βοήθεια, πιθανότατα ιρανική.

Kαθώς το πλήγμα έλαβε χώρα σε οικία, υπήρξαν σημαντικές απώλειες αμάχων, σύμφωνα με τις τοπικές πηγές σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα παιδί.

Σε ότι αφορά το πλήγμα ακριβείας αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Το Ιράν που υποστηρίζει τους ομόθρησκους Χούθι, έχει παραδώσει τον βαλλιστικό πύραυλο μακρού βεληνεκούς Qiam‑1. 

Σημειώνεται ότι στις 27 Οκτωβρίου του 2018 το ιρανικό Press TV δημοσίευσε εκτενές άρθρο για το νέο υψηλής ακρίβειας πύραυλο Badr P-1.

Σύμφωνα με την δημοσίευση, ο πύραυλος κατασκευάστηκε εγχώρια και σχεδιάστηκε για να πλήττει συγκεκριμένους στόχους επιφανείας με ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών.

Λαμβάνοντας υπόψιν την ιρανική υποστήριξη στους Χούθι «για να βελτιωθούν οι πυραυλικές δυνατότητές τους», ο πύραυλος σίγουρα έλαβε ιρανική βοήθεια.

Αμέσως μετά την επίσημη παρουσίαση του πυραύλου οι Χούθι έπληξαν ένα σουδανικό στρατόπεδο στις 27 Οκτωβρίου του 2018 αλλά δημοσίευσαν το βίντεο στις 29 Οκτωβρίου.

Μάλιστα το βίντεο οι Χούθι το απέκτησαν μέσω κάλυψης από drone! Eν συνεχεία δορυφορικές εικόνες έδειξαν ολοκληρωτική καταστροφή των κτιρίων της σουδανικής βάσης.

Με το πλήγμα αυτό οι Χούθι ήθελαν να καταδείξουν την σουδανική παρουσία στην Υεμένη και ότι πλέον για αυτούς ήταν απλό και εύκολο να διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις.

Ο πύραυλος αυτός έχει βεληνεκές 150 χλμ. και ακρίβεια 3 μέτρων.

 

Μάλιστα ο Badr P-1 είχε εμφανείς ομοιότητες με τους ιρανικούς Fadjr-4 και Zelzal (καθοδηγούμενοι πύραυλοι). Πέραν αυτών ο Badr P-1 οπτικά μοιάζει περισσότερο με τον ιρανικό Fateh-110.

Δεκατρείς άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν σε πυραυλικό πλήγμα το βράδυ της Πέμπτης εναντίον του σπιτιού ηγέτη φυλής στην πόλη στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, στη βόρεια Υεμένη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον κυβερνητικό στρατό, η οποία επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στους σιίτες αντάρτες Χούθι.

Το τελευταίο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης Υεμένης, η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, έχει μετατραπεί από τον Φεβρουάριο σε θέατρο αιματηρών συγκρούσεων που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Χούθι προσπαθούν να κυριεύσουν την ομώνυμη πρωτεύουσά της.

Η αεροπορία της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει τα χερσαία κυβερνητικά στρατεύματα που προσπαθούν να απωθήσουν την επίθεση των ανταρτών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται προσκείμενοι στο Ιράν.

«Βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τους Χούθι έπληξε το σπίτι του σεΐχη Άμπντελ Λατίφ αλ Κίμπλι στον τομέα της Αλ Τζούμπα, όπου γινόταν συνάντηση ηγετών φυλών που πολεμούν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων», είπε η πηγή. «Σκοτώθηκαν δεκατρείς άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί» και τέσσερις ηγέτες φυλών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τον απολογισμό αυτόν επιβεβαίωσε τοπική ιατρική πηγή.

Ο υπουργός Πληροφοριών Μουάμαρ αλ Ιριάνι έκανε λόγο μέσω Twitter για τουλάχιστον 12 νεκρούς στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων δύο γιών του σεΐχη Κίμπλι, η τύχη του οποίου δεν είναι γνωστή. Κατηγόρησε τους Χούθι ότι «συνεχίζουν τον εσκεμμένο βομβαρδισμό χωριών και σπιτιών για να προκαλέσουν απώλειες μεταξύ των αμάχων».

Η ηγεσία των Χούθι δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις πληροφορίες και στις κατηγορίες για την εκτόξευση του πυραύλου. Σύμφωνα με τον αξιωματικό του στρατού, στον τομέα της Αλ Τζούμπα διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και αρκετές ημέρες.

Παραμένουν ισχυροί οι αντάρτες Χούθι

Η συμμαχία υπό το Ριάντ που επενέβη στα τέλη του Μαρτίου του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη κάνει σχεδόν καθημερινά λόγο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες για αεροπορικά πλήγματα που προκαλούν μεγάλες απώλειες στους σιίτες αντάρτες, όμως οι αριθμοί που δημοσιοποιεί δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές και οι Χούθι σπανίως ανακοινώνουν τις απώλειες στις τάξεις τους.

Από την πλευρά τους, οι σιίτες αντάρτες διαβεβαιώνουν πως προελαύνουν και ότι βρίσκονται προ των πυλών της Μαρίμπ, που έχουν πρακτικά «περικυκλώσει». Οι Χούθι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, της Σανάα.

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, η Υεμένη έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια στη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.


ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις