Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Αστυνομία: Πρωτόκολλο για καταδιώξεις… αλα γαλλικά – Γιατί «ξηλώθηκε» η ηγεσία της Άμεσης Δράσης


 Έρχονται αλλαγές στις καταδιώξεις. Η αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα ήταν που δρομολόγησε τις αλλαγές και παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε χθες την απόφαση για επικαιροποίηση του μνημονίου ενεργειών που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις καταδιώξεων.

Για την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου θα δημιουργηθεί επιτροπή υπό τον υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου, η οποία θα μελετήσει καλές πρακτικές που ακολουθούνται στην Ε.Ε. και συγκεκριμένα στη Γαλλία.

«Είναι πράγματι κρίσιμο να αποσαφηνιστεί τι κάνει ο αστυνομικός σε περίπτωση που ο ύποπτος δεν δέχεται έλεγχο» σχολίασε στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αθηνών, Παναγιώτης Κυριακάκος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου για πρώτη φορά από το 2013, που εφαρμόζεται σε περίπτωση καταδιώξεων. Στο σχετικό εγχειρίδιο αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Ακολουθήστε το όχημα κρατώντας απόσταση ασφαλείας. Ενημέρωνε συνεχώς το κέντρο επιχειρήσεων για το σημείο που βρίσκεσαι προκειμένου να ενισχυθείς από άλλους σταθμούς. Μείνε ψύχραιμος και σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσεις τυχόν επίθεση… Έχε υπόψη σου και την πιθανότητα διακοπής της καταδίωξης όταν αυτή καθίσταται λίαν επικίνδυνη για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων και λοιπών χρηστών της οδού».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πάντως ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά.

Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της εκπαίδευσης ή η τοποθέτηση καμερών στις στολές των αστυνομικών, έχουν ήδη εξαγγελθεί σε προγενέστερο χρόνο. Η επαναφορά τους στο προσκήνιο ερμηνεύεται ως απόφαση για επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησής τους.

Γιατί «ξηλώθηκε» η ηγεσία της Άμεσης Δράσης

Την ίδια ώρα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους διευθυντικά στελέχη της Άμεσης Δράσης, ενώ ο υπουργός επεσήμανε ότι ποτέ δεν θα δίνονται εντολές για να σταματούν οι καταδιώξεις από την ΕΛ.ΑΣ. ατόμων που παρανομούν.

Με στελέχη όμως, της ΕΛ.ΑΣ. να αναφέρουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ότι «απομακρύνθηκε διοικητικό στέλεχος της Άμεσης Δράσης γιατί ακουγόταν από τους ασυρμάτους να έχει μεταφέρει εντολή για να διακοπεί η επίμαχη καταδίωξη του κλεμμένου αυτοκινήτου.

Ωστόσο εκείνος δεν φέρεται να είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με το επικοινωνιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. και υπήρξε επίκληση του ονόματός του για να «φοβίσουν» τους αστυνομικούς της ΔΙ.Α.Σ. να σταματήσουν.

Ταυτόχρονα όμως, υπήρχαν και άνωθεν εντολές από ανώτατους αξιωματικούς να σταματούν αμέσως τα ανθρωποκυνηγητά  εάν δεν ήταν βέβαιο ότι οι επιβάτες ΙΧ ήταν επικίνδυνοι ή οπλισμένοι. Και αυτό γιατί γίνονται πολλά τροχαία ατυχήματα.

Όσο γι’ αυτό που έχει αναφερθεί, ότι ίσως οι αστυνομικοί πρέπει να ρίχνουν καρφιά και να σταματούν τα καταδιωκόμενα αυτοκίνητα, ίσως να μην γνωρίζουν ότι το 2004 υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου ύστερα από σχετική ερώτηση της ΕΛ.ΑΣ.

Με το σκεπτικό, όπως αναφέρεται, ότι ένα όχημα με σκασμένα λάστιχα μπορεί να προκαλέσει τροχαία ατυχήματα με παρασύρσεις πεζών και άλλα».

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις