Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Μας αναστατώνει σοβαρά η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη» - Τι είπε για F-16 και F-35


 Την... αναστάτωση του για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στη Ρώμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας ότι η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα τουρκικά σύνορα «αναστατώνει σοβαρά» την Άγκυρα.

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι είπε στον Ε.Μαρκόν ότι οι Έλληνες τον απατούν με τα Rafale. «Του είπα: "Κοίτα, σε απατούν. Δεν έχουν λεφτά. Ξέρω μόνο ότι χρωστάνε στη Δύση 400 δισεκατομμύρια ευρώ"».

Θετικός ο Τ.Μπάιντεν στην πώληση F-16 στην Τουρκία 

«Αποφασίσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας και ειδικά να συνεχίσουμε τις οικονομικές σχέσεις πιο εντατικά. Διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν είδα αρνητική προσέγγιση ούτε σε αυτό το ζήτημα» είπε σε δημοσιογράφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη Σύνοδο.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι δεν έχει διαπιστώσει αρνητική στάση. Στόχος είναι η προμήθεια νέων F-16 και ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών που ήδη βρίσκονται στον στόλο.

Να θυμίσουμε ότι η Άγκυρα κατέθεσε αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών F-16 Block-70 και αναβάθμιση σε αυτό το επίπεδο επιπλέον 80 παλαιοτέρων blocks.

Επίσης ο Ρ.Τ.Ερντογάν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιλυθεί το ζήτημα των F-35.

Γιατί δεν πήγε στη Γλασκόβη

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παραστεί στην ιδιαίτερα σημαντική σύνοδο COP26 για το κλίμα στη Γλασκόβη, γιατί, όπως υποστήριξε, η Βρετανία δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της Άγκυρας για την ασφάλειά του και δεν του παρείχε ασφάλεια με αυτή που προσφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Όταν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιήθηκαν, αποφασίσαμε να μην πάμε στη Γλασκώβη» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι πέραν του ζητήματος της ασφάλειας, υπήρχαν αιτήματα και για την εικόνα της χώρας του.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις