Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Προσοχή: Νέα απάτη – Με αυτό το μήνυμα θα χάσετε χιλιάδες ευρώ


απάτη: Με πρόφαση κάποια δυσλειτουργία στον λογαριασμό τους, τους καλούν να δώσουν τα στοιχεία τους και τους κωδικούς του ebanking…

Τέλος δεν έχει ο καταιγισμός email σε ανυποψίαστους πελάτες τραπεζών που στόχο έχουν την υποκλοπή των προσωπικών τους στοιχείων και τελικά την υπεξαίρεση χρημάτων.

Τι πρέπει να προσέξετε

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια του CSI INSTITUTE, σημειώνει πως οι κυβερνοαπάτες έχουν αυξηθεί κατά κόρον την περίοδο της καραντίνας.

«Έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στο διάστημα της πανδημίας με αύξηση έως και 80%. Εκτός από το email υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που μπορεί να μας εξαπατήσει κάποιος».

Η κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις συναλλαγές τους.

«Η ατομική ευθύνη και η εκπαίδευση είναι τεράστιο ζήτημα. Θα πρέπει να ελέγχεται πάντα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορεί το όνομα να φαίνεται αληθοφανές αλλά στην ηλεκτρονική διεύθυνση μπορεί να υπάρχουν αλλοιώσεις και να σας βάλουν σε υποψίες. Η τράπεζα δε θα ζητήσει ποτέ στοιχεία, δε θα επικοινωνήσει έτσι».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του CSI INSTITUTE, ο οργανισμός έχει ζητήσει από τις τράπεζες να εφαρμόζουν χρονοκαθυστέρηση στις συναλλαγές έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να ελέγχουν την δραστηριότητά τους. «Η μεγαλύτερη ζημιά γίνεται συνήθως μέσα σε 20 λεπτά».

Η ίδια επισημαίνει πως δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθεί ο κόσμος από την χρήση του διαδικτύου απλά όλοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

Μεγάλο είναι το ζήτημα στο πώς «προμηθεύονται» οι απατεώνες τα προσωπικά μας στοιχεία. «Να καταλάβει ο κόσμος ότι στις υπηρεσίες και στις εφαρμογές που δεν έχω πληρώσει για την υπηρεσία, είμαι εγώ το προϊόν, έχω δώσει προσωπικά δεδομένα τα οποία μετά μπορεί να διαρρεύσουν».

Νέα απάτη στην Ελλάδα: Πάτησε «4242» και της πήραν 40.000 ευρώ

Απάτη: Πώς ένα ζευγάρι της πάτησε, τη στιγμή που είχε βάλει κάτι προς πώληση στο διαδίκτυο. Η διαδικασία και το 4242.

Το ποσό των 40.000 ευρώ κατάφεραν να αρπάξουν επιτήδειοι, μέσα σε 13 λεπτά, από τον οικογενειακό λογαριασμό φοιτήτριας, στον Νέο Κόσμο.

Η μεγάλη απάτη, όπως αποκαλύπτει το iefimerida.gr, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, την Πέμπτη στις 17 Φεβρουαρίου.

Όλα ξεκίνησαν, όταν το αγόρι της φοιτήτριας, έβαλε προς πώληση, σε σελίδα στο internet, ένα ιατρικό μηχάνημα, του πατέρα του που έχει φύγει από τη ζωή και ήταν οφθαλμίατρος.

Λίγο μετά την ανάρτηση, του τηλεφώνησε ένας άνδρας με το όνομα «Λουκάς», ο οποίος παρίστανε τον αγοραστή, εκφράζοντας ενδιαφέρον για το ιατρικό μηχάνημα το οποίο πωλούνταν έναντι 700 ευρώ.

Όταν ο νεαρός ήρθε σε…συμφωνία με τον….υποψήφιο αγοραστή, εκείνος τον ρώτησε τι τράπεζα είχε προκειμένου να του μεταφέρει άμεσα το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ.

Όταν ο νεαρός απάντησε πως έχει «…..» τότε ο άγνωστος του είπε πως δεν μπορεί να κάνει τη μεταφορά σε αυτή την τράπεζα, ρωτώντας τον αν υπάρχει λογαριασμός στην τράπεζα «….».

Εκείνος απάντησε πως έχει η κοπέλα του λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα, λέγοντας του να καλέσει εκείνη για να συνεννοηθούν.

Στην επικοινωνία που είχε ο «Λουκάς» με την νεαρή φοιτήτρια, προκειμένου να κανονίσουν τα….διαδικαστικά, της ζήτησε το νούμερο της κάρτας της με την κοπέλα να τον δίνει, ενώ στη συνέχεια της είπε να πατήσει το «4242».

Όταν κατάφερε να παραβιάσει τον λογαριασμό- στον οποίο η φοιτήτρια είχε το ποσό των 8 ευρώ- απέκτησε πρόσβαση και στον λογαριασμό των γονιών της εκεί όπου υπήρχαν οι 40.000 ευρώ. Μέσα σε 13 λεπτά, τα χρήματα έκαναν «φτερά».

Το κορίτσι σε κατάσταση σοκ, αντιλήφθηκε τι συνέβη καθώς είχε μπει στον λογαριασμό για να δει τη μεταφορά των 700 ευρώ που υποτίθεται θα της έκανε.

Τότε άρχισε να φωνάζει την μητέρα της, ενώ είχε κλείσει το τηλέφωνο με τον άνδρα που είχε παρουσιαστεί ως αγοραστής, ο οποίος προκειμένου να μπλοκάρει το τηλέφωνο της και να μην μπορεί να καλέσει, της έκανε 16 αναπάντητες μέχρι να ολοκληρωθούν οι τρεις μεταφορές στις οποίες προέβη.

Όπως αποδείχτηκε τα 40.000 ευρώ μεταφέρθηκαν από τον λογαριασμό των γονιών της κοπέλας, σε άλλο λογαριασμό σε ποσά των 15.000, 15.000 και 10.000 ευρώ.

Νέα μεγάλη απάτη! Τάζουν μισθό 50-200 ευρώ τη μέρα – Τι να προσέξετε

Απάτη: Νέα απάτη κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες με μήνυμα στο κινητό για θέση εργασίας με πάρα πολύ καλά χρήματα.

Καθημερινότητα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι απάτες σε ανυποψίαστο κόσμο.

Ειδικότερα, με διάφορους τρόπους (είτε μέσω SMS, είτε μέσω email), προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο και να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς ή να εγγράψουν αρκετά μέλη σε συνδρομητικές υπηρεσίες.

Η νέα απάτη που βγήκε, υπόσχεται θέση εργασίας με παχυλό μισθό. Δείτε αναλυτικά…

Απάτη: Προσφέρουν δουλειά… απάτη με πολλά χρήματα

Το μήνυμα που στέλνουν είναι το εξής:

“Γεια σου! Έχετε επιλεγεί για μερική/πλήρη απασχόληση. Ημερήσιος μισθός 50 – 200 ευρώ. Δέχονται θέσεις εργασίας και WhatsApp +31684402049”.

Όποιος έχει λάβει αυτό το μήνυμα πρέπει να το αγνοήσει και να μην μπει σε διαδικασία συνομιλίας.

Δείτε τη φωτογραφία:

Alpha Bank απάτη: Τι email έστειλαν για να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό του

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο:

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Ακόμη μία προσπάθεια υποκλοπής σημαντικών προσωπικών στοιχείων και τραπεζικών κωδικών με την μέθοδο “phishing”. Αυτήν τη φορά οι απατεώνες υποδύονται πως είναι από την τράπεζα Alpha.

Στα υποψήφια θύματα αποστέλλεται το παρακάτω παραπλανητικό email.

“Χαίρετε,

Έχετε ένα νέο μήνυμα στον λογαριασμό MyAlpha Web σχετικά με την ενημέρωση των ζητούμενων στοιχείων.

Πρέπει να ολοκληρώσετε την ενημέρωση πριν από τις 01/03/2022.

Ελέγξτε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:”

Πως λέγεται αυτή η μέθοδος απάτης

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος κλοπής ταυτότητας (identity theft) είναι το “phishing”. Ο δράστης εμφανίζεται ως ένα φαινομενικά έμπιστο πρόσωπο, ή κάποια τράπεζα, ή υπηρεσία και προσπαθεί να παραπλανήσει το θύμα προκειμένου να αποσπάσει προσωπικά στοιχεία ή κωδικούς.

Ως “phishing” χαρακτηρίζεται η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) που σκοπό την κλοπή εμπιστευτικών στοιχείων που ανήκουν στον παραλήπτη του ηλεκτρονικού μηνύματος.

Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα ζητούν από τον παραλήπτη με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις την αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων, π.χ. τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του, τον προσωπικό αριθμό αναγνώρισης (PIN) κτλ.

Αν ο ανυποψίαστος παραλήπτης αποκαλύψει τις πληροφορίες αυτές, οι δράστες (“Phishers”) “εισβάλλουν” στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς του και μπορεί να θα προβούν σε συναλλαγές ή να καταστρέψουν δεδομένα, ή να αποσπάσουν άλλες πληροφορίες για να τις χρησιμοποιήσουν σε άλλες παράνομες ενέργειες.

Κλέβουν pin και χρήματα από τα ATM μέσα σε δευτερόλεπτα

Η νέα απάτη που αφορά στα ΑΤΜ κάνει το γύρο του διαδικτύου. Δείτε ποια είναι η νέα τακτική για να σας κλέβουν pin και χρήματα.

Πόσο ασφαλείς αισθάνεστε όταν βγάζετε χρήματα από την τράπεζά σας;

Κάμερα ασφαλείας σε τράπεζα της Αγγλίας κατέγραψε κλοπές.

Και μάλιστα τα κόλπα που χρησιμοποιούν συμμορίες κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη για να κλέψουν χρήματα από ανθρώπους που κάνουν ανάληψη από ATM.

Στην Αγγλία οι πελάτες ΑΤΜ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απατών.

Σε λίγα λεφτά χάνουν όχι μόνο τα μετρητά που βγάζουν από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, τους αδειάζουν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μάλιστα η Barclays δημοσιοποίησε βίντεο που δημιούργησε με βάση υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Στόχος είναι να προετοιμάσει τους πελάτες της για το τι μπορεί να τους συμβεί ενώ κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.

Ενώ ο πελάτης της τράπεζας περιμένει να βγάλει χρήματα από το ΑΤΜ, μία άγνωστη γυναίκα κάθεται ακριβώς πίσω του.

Παρακολουθεί την ώρα που αυτός γράφει το pin του.

Τότε η γυναίκα αυτή δημιουργεί αντιπερισπασμό, πετώντας κάτω κάποια χρήματα.

Ο πελάτης γυρνά να την βοηθήσει όμως άλλος άνδρας που στέκεται δίπλα από το ΑΤΜ παίρνει την πιστωτική του κάρτα και βάζει στην θέση της μία ψεύτικη.

Όταν το θύμα γυρνά παίρνει την ψεύτικη κάρτα και φεύγει, αφήνοντας την δική του στα χέρια του δράστη.

Τελικά η γυναίκα, αφού έχει παρατηρήσει το pin του πελάτη, έχει μαζί με τον συνεργό της και την κάρτα, μπορώντας πια να σηκώνει όσα λεφτά θέλει.

Οι απάτες μπροστά από ΑΤΜ στη Μεγάλη Βρετανία έχουν σημειώσει άνοδο 50% των τελευταίο χρόνο.

Δείτε το video:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις