Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: H Ελλάδα θα βοηθήσει την Βουλγαρία μετά τη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία


 Και ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται με τον Πούτιν να στέλνει απειλές για όποιον εμπλακεί στον πόλεμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει να βοηθήσει την Βουλγαρία, μετά την διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Η Ελλάδα θα προσφέρει βοήθεια στη Βουλγαρία μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βούλγαρο ομόλογό του, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει τη Βουλγαρία να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκλήθηκε από τις ρωσικές αποφάσεις για την ενέργεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως αναφέρει το Reuters.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα βοηθήσει την Βουλγαρία μετά τη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, answering questions, at the parliament plenum, in Athens, on Nov.22, 2019 / Η ώρα του πρωθυπουργού με απαντήσεις σε ερωτήματα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 22 Νοεμβρίου, 2019

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε την Τετάρτη ότι διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν πληρώνουν σε ρούβλια, στα πιο σκληρά αντίποινα του Κρεμλίνου στις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ελληνική πηγή προσκείμενη στο θέμα είπε στο Reuters ότι η Αθήνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σόφια αντιστρέφοντας τη ροή του αγωγού TurkStream, έναν μηχανισμό που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Ο αγωγός φέρνει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μια σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο γειτόνων, που έχει καθυστερήσει πολύ, του Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ. «Επίσης (ο Μητσοτάκης) επιβεβαίωσε κοινές ενέργειες για διαφοροποίηση μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο Πέτκοφ.

Η Ελλάδα βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για περισσότερο από το 30% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Τετάρτη με εκπροσώπους του ενεργειακού τομέα για να συζητήσουν τον αντίκτυπο της απόφασης της Gazprom στον εφοδιασμό της Ελλάδας με φυσικό αέριο. Η Ελλάδα βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για περισσότερο από το 30% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της και η επόμενη πληρωμή της στην Gazprom αναμένεται τον Μάιο βάσει σύμβασης που λήγει το 2026. Η Αθήνα δεν έχει διευκρινίσει ακόμη πώς θα πραγματοποιήσει την πληρωμή, αλλά είπε ότι μπορεί να αποφύγει επ’ αόριστον προβλήματα προμήθειας φυσικού αερίου, ακόμη και αν η Ρωσία σταματήσει τις ροές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα βοηθήσει την Βουλγαρία μετά τη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Σύμφωνα με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, η Ελλάδα λέει ότι θα μπορούσε να λάβει επιπλέον υγροποιημένο αέριο και αέριο αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν και να μετατρέψει τέσσερις μονάδες ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που μπορούν να παράξουν ρεύμα χρησιμοποιώντας πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο. Θα ενισχύσει επίσης την εξόρυξη άνθρακα τα επόμενα δύο χρόνια ως προσωρινό μέτρο. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες στην ΕΕ και αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας» «Η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες στην ΕΕ και αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας», δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη». «Πρώτον, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις της Gazprom θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους καταναλωτές», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι σήμερα συναντήθηκε η ομάδα συντονισμού της ΕΕ για το φυσικό αέριο, κατά την οποία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενημέρωσαν για την κατάσταση. «Και οι δύο χώρες λαμβάνουν αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα παλαιότερων επενδύσεων, όπως οι διασυνδέσεις και άλλες υποδομές φυσικού αερίου», ανέφερε στη συνέχεια. Δεύτερον, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, μεσοπρόθεσμα, είπε η φον ντερ Λάιεν.

Τι συμβαίνει με την διαχείρηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον υγροποιημένο αέριο (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους», πρόσθεσε η ίδια. Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, στα μέσα Μαΐου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα βοηθήσει την Βουλγαρία μετά τη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία

«Η τελευταία επιθετική κίνηση της Ρωσίας μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε να εργαστούμε με αξιόπιστους εταίρους και να χτίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», ανέφερε, τέλος η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι η γαλλική προεδρία θα συγκαλέσει συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό. Κατέληξε λέγοντας ότι «το Κρεμλίνο απέτυχε πάλι στην απόπειρά του να διχάσει τα κράτη-μέλη» και ότι «η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της». Εξάλλου, ερωτηθείσα για τις πληρωμές σε ρούβλια από κάποιες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό συνιστά «παραβίαση» των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Περίπου το 97% όλων των συμβολαίων προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δεν συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες», ανέφερε. Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται εντατικά στο 6ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και το θέμα του πετρελαίου και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα. Τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή κίνηση του Κρεμλίνου είναι μία κίνηση που χτυπάει την ίδια, τη ρωσική οικονομία, γιατί χάνει σημαντικά έσοδα.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις