Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Mυστήριο: 5 Pώσοι επιχειρηματίες νεκροί μέσα σε 3 μήνες


 Τουλάχιστον πέντε επιφανείς Ρώσοι επιχειρηματίες πιστεύεται ότι έχουν αυτοκτονήσει από τα τέλη Ιανουαρίου, με τρεις από αυτούς να φέρονται να σκότωσαν μέλη των οικογενειών τους προτού αυτοκτονήσουν. Τέσσερις από τους νεκρούς συνδέονταν με τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom ή με μία από τις θυγατρικές του. 

Ανώτατο στέλεχος της Gazprom βρέθηκε νεκρό στο εξοχικό του στο χωριό Leninsky κοντά στο Leningrad στις 30 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti. Το RIA ανέφερε ότι βρέθηκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας στο σημείο και ότι οι ανακριτές ερευνούν τον θάνατο ως αυτοκτονία. Ο ρωσικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RenTv αναγνώρισε τον άνδρα ως τον Leonid Shulman, επικεφαλής μεταφορών της Gazprom Invest.

Μόλις ένα μήνα μετά, ένα άλλο ανώτατο στέλεχος της Gazprom βρέθηκε νεκρό στην ίδια πόλη. Η σορός του Alexander Tyulakov ανακαλύφθηκε από την αστυνομία στο γκαράζ του στις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη Novaya Gazeta, μια ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα. Η Novaya Gazeta ανέφερε ότι αυτοκτόνησε. Το CNN ζήτησε από την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας να σχολιάσει τις δύο υποθέσεις, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ο Mikhail Watford, Ρώσος δισεκατομμυριούχος γεννημένος στην Ουκρανία, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Surrey της Αγγλίας στις 28 Φεβρουαρίου. Η τοπική αστυνομία είπε στο CNN ότι ο θάνατος διερευνάται από τον ιατροδικαστή, ο οποίος ανέφερε ότι η ακρόαση για την υπόθεση θα διεξαχθεί στις 29 Ιουλίου.

Ένας άλλος Ρώσος επιχειρηματίας, ο Vasily Melnikov, βρέθηκε νεκρός μαζί με την οικογένειά του στο Nizhny Novgorod στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Ο Melnikov ήταν ιδιοκτήτης της MedStom, μιας εταιρείας ιατρικών προμηθειών. Σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, ένας 43χρονος άνδρας, η σύζυγός του, 41 ετών, και δύο παιδιά, τεσσάρων και 10 ετών βρέθηκαν μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου στις 23 Μαρτίου. Η επιτροπή δεν κατονόμασε τον Melnikov, αλλά οι ηλικίες των νεκρών και η τοποθεσία του συμβάντος ταιριάζουν με το ρεπορτάζ της Kommersant.

Το περιφερειακό τμήμα της ίδιας ερευνητικής επιτροπής δεν έχει ενημερώσει για την πορεία της έρευνας και δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του CNN για σχολιασμό. Την ημέρα του συμβάντος, τον Μάρτιο, ανέφερε ότι «δεν υπήρχαν ενδείξεις μη εξουσιοδοτημένης εισόδου στο διαμέρισμα» και ότι «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρια». 

«[Οι ανακριτές] εξετάζουν διάφορες εκδοχές για το τι συνέβη, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας των παιδιών και της συζύγου από τον άνδρα της οικογένειας», ανέφερε η επιτροπή. Και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δύο ακόμη Ρώσοι επιχειρηματίες έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά δολοφονίας ή αυτοκτονίας.

Ο Vladislav Avayev, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, βρέθηκε νεκρός με τη σύζυγο και την κόρη του στο διαμέρισμά τους στη Μόσχα στις 18 Απριλίου, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Επικαλούμενο μια πηγή στις αστυνομικές αρχές, το Tass ισχυρίστηκε ότι οι αρχές ερευνούσαν τους θανάτους των Avayev ως δολοφονία ή αυτοκτονία.

Η Yulia Ivanova, εκπρόσωπος της Ερευνητικής Επιτροπής στη Μόσχα, σύμφωνα με το Tass, είπε ότι ένας συγγενής ανακάλυψε τις σορούς των Avayev όταν ο οδηγός της οικογένειας και η νταντά ειδοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους στο τηλέφωνο ή να μπουν στο διαμέρισμα, καθώς η πόρτα ήταν κλειστή από μέσα.

Ο Igor Volobuev, πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη Ρωσία για την Ουκρανία, είπε στο CNN ότι δεν πιστεύει πως ο Avayev αυτοκτόνησε. «Η δουλειά του ήταν να ασχολείται με ιδιωτικές τραπεζικές συναλλαγές, αυτό σημαίνει ενασχόληση με VIP πελάτες. Ήταν υπεύθυνος για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά. Αυτοκτόνησε; Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι κάτι ήξερε και ότι αποτελούσε κάποιο είδος κινδύνου», είπε ο Volobuev στο CNN.

Μόλις μια μέρα αργότερα, στις 19 Απριλίου, ο Sergey Protosenya, πρώην στέλεχος της εταιρείας παραγωγής αερίου Novatek, η οποία ανήκει εν μέρει στη Gazprom, βρέθηκε νεκρός βόρεια της Βαρκελώνης. Οι σοροί της συζύγου και της κόρης του βρέθηκαν κοντά, δήλωσε στο CNN μια επίσημη πηγή που πρόσκειται στην έρευνα την περασμένη εβδομάδα. Ο Protesenya, η σύζυγός και η κόρη του βρέθηκαν στο σπίτι τους στο Lloret de Mar, ένα μεσογειακό θέρετρο κοντά στη Βαρκελώνη.

Οι σοροί των δύο γυναικών, που έδειχναν σημάδια βίας, βρέθηκαν μέσα στο πολυτελές σπίτι της οικογένειας και το σώμα του Protosenya στον εξωτερικό κήπο, σύμφωνα με την πηγή. Η υπόθεση διερευνάται ως διπλή δολοφονία και μετέπειτα αυτοκτονία σε υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.

Μιλώντας στην Daily Mail, ο γιος του Protosenya αμφισβήτησε την εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας ότι ο πατέρας του δολοφονήθηκε. «Αγαπούσε τη μητέρα μου και ιδιαίτερα τη Μαρία, την αδερφή μου. Ήταν η πριγκίπισσά του. Δεν μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι για να τους βλάψει. Δεν ξέρω τι συνέβη εκείνο το βράδυ, αλλά ξέρω ότι ο μπαμπάς μου δεν τους έκανε κακό», είπε ο Fedor Protosenya, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι της οικογένειας στη Γαλλία τη στιγμή του συμβάντος.

Η καταλανική αστυνομία στην επαρχία της Girona, όπου βρίσκεται η πόλη Lloret de Mar, είπε στο CNN την Παρασκευή ότι «η υπόθεση συνεχίζει να σχετίζεται με ενδοοικογενειακή βία παρά τις δηλώσεις του γιου».

«Η καταλανική αστυνομία πήρε καταθέσεις από τον γιο. Άλλες υποθέσεις έχουν αποκλειστεί. Επίσης, αποκλείστηκε η τριπλή ανθρωποκτονία», δήλωσε στο CNN αξιωματούχος Τύπου της αστυνομίας. Ο Novatek, πρώην εργοδότης του Protosenya, είπε ότι ήταν «ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας υπέροχος οικογενειάρχης». «Δυστυχώς, υπήρξαν εικασίες για αυτό το θέμα στα μέσα ενημέρωσης, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα. Ελπίζουμε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ισπανίας θα διεξαγάγουν μια ενδελεχή και αντικειμενική έρευνα και θα διευθετήσουν το τι συνέβη». ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Ακολουθήστε τον www.oparlapipas.gr στο (facebook) και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις