Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Η πανέμορφη αρχαϊκή Σφίγγα των Ναξίων!!!

 


Η πανέμορφη αρχαϊκή Σφίγγα των Ναξίων, που βρίσκεται στο Μουσείο των Δελφών, έστεφε έναν λυγερό κίονα (ύψους 9,32 μ) που κατέληγε σε ένα καλοδουλεμένο ιωνικό κιονόκρανο. 

Η ίδια η Σφίγγα με την απόκοσμη έκφραση έχει ύψος 2,22 μ. Ο θρίαμβος της αρμονίας, της καλλιέπειας, της μεγάλης τέχνης των κυκλαδίτικων εργαστηρίων και της αιγαιοπελαγίτικης  διαύγειας. 

Το αριστουργηματικό έργο, αφιέρωμα της Νάξου στο ξακουστό Μαντείο του Απόλλωνα γύρω στα 560 π.Χ., ήταν τοποθετημένο λίγο πιο πάνω από την Πέτρα της Σίβυλλας, τον θεόχτιστο βράχο όπου είχε σταθεί η πρώτη Σίβυλλα που ήρθε στους Δελφούς για να πει τις πάντα δυσοίωνες προφητείες της. 

Ο ναξιακός κίονας σημάδευε τον τρομερό τόπο όπου, όπως πίστευαν οι αρχαίοι, είχε ταφεί ο Πύθωνας, δηλαδή ο προϊστορικός δράκοντας που είχε φονεύσει ο Απόλλων για να εγκατασταθεί σε αυτή την «τραχειά κοιλάδα» όπως χαρακτηρίζει το ανήμερο δελφικό τοπίο ο Ομηρικός Ύμνος. 

Κι όμως αυτό το ανήμερο τοπίο έχει ακόμα τη δύναμη να δονεί και να εμπνέει τον σύγχρονο άνθρωπο και να τον γαληνεύει ως τα τρίσβαθα της ψυχής του. 

Ο χειμώνας είναι ο ιδανικός καιρός για τους Δελφούς. 

Τους έχουμε τόση ανάγκη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις