Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Ακραία πρόκληση από τουρκικά MME: Αμφισβητούν την κυριαρχία της Λέσβου με πρόσχημα στρατιωτική άσκηση


 Το δημοσίευμα έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία»

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί κυριαρχίας των αποστρατικοποιημένων νησιών, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam θέτει ζήτημα κυριαρχίας της Λέσβου, δημοσιεύοντας εικόνες από άσκηση του ελληνικού στρατού στο νησί.

Με τίτλο «Προειδοποίηση στον Έλληνα για τη Λωζάνη», το δημοσίευμα σημειώνει ότι «οι ελληνικές ασκήσεις στη Λέσβο μπορούν να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την κυριαρχία».

Το τουρκικό Μέσο δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από τα στρατόπεδα της Μυτιλήνης, επισημαίνοντας ότι στο νησί, το οποίο απέχει 5,5 χλμ. από την Τουρκία και έχει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, βρίσκονται μια μεραρχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι κύριες μονάδες της, δύο συντάγματα πεζικού, επτά τάγματα πεζικού, ένα τάγμα ειδικής εθνοφρουράς, τρία τάγματα αρμάτων μάχης , τέσσερα τάγματα πυροβολικού και 1 τάγμα αντιαεροπορικής άμυνας.

Μάλιστα, η εφημερίδα αμφισβητεί την κυριαρχία και για τη Χίο, τους Λειψούς, την Ικαρία, την Αστυπάλαια, τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Σημειώνεται πως το δημοσίευμα έρχεται λίγο μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία». 

Τα κόλπα του Ερντογάν για να βγει αλώβητος

Η τουρκική προκλητικότητα τέθηκε επί τάπητος στην σημερινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο να αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις.

«Μπαίνουμε σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν, είναι και η τουριστική περίοδος και είναι και ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση» ανέφερε αρχικά.

«Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί μία σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία επενδύει συνειδητά σε μία θερμή κατάσταση με την Ελλάδα, για να μπορέσει να ξεφύγει και από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, αλλά να ξεφύγει και από τα πολύ κακά δημοσκοπικά αποτελέσματα που έχει στη χώρα του» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Τουρκία όταν υπέγραψε τη συνθήκη της Λωζάνης δεν είχε στον νου της τις θαλάσσιες ζώνες, δεν είναι τυχαίο που έκανε πρωτεύουσα την Άγκυρα και όχι την Κωνσταντινούπολη. Είχε κατά νου τη λογική της αγροτικής γης. Τώρα που έχει ανακαλύψει την θάλασσα, διεκδικεί θαλάσσιες ζώνες από την Ελλάδα. Επειδή είδε ότι το αφήγημα με την ΑΟΖ δεν περνά, πάει στην στρατικοποίηση των νησιών. Δεν λένε «δεν ξέρουμε για τα νησιά», λένε «δεν σας ανήκουν». Λένε ότι εάν συνεχίσετε έτσι, θα εισβάλουμε στα ελληνικά νησιά, ωστόσο ο Ερντογάν δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις