Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Δένδιας – Τσαβούσογλου: «Koivωνική χειραψία» και διάλογος για τον… καφέ


 «Κοινωνική χειραψία», όπως την χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας, η οποία συνοδεύτηκε από σύντομη συνομιλία για τον… καφέ είχε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο φόρουμ των Πρεσπών.

Χειραψία αντάλλαξαν στην Οχρίδα, στο περιθώριο του Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ένας ανέβαινε στο βήμα και ο άλλος κατέβαινε και για λίγα δευτερόλεπτα είχαν τον εξής διάλογο:

Δένδιας: Μεβλούτ!

Τσαβούσογλου: Ε, Νίκο, πώς είσαι;

Δένδιας: Τι πίνεις εκεί;

Τσαβούσογλου: Καφέ, εσπρέσο. Θα είναι μεγάλη ημέρα κι εμείς λέμε τουρκικό καφέ. Εσείς, όταν βγαίνετε έξω, λέτε “ελληνικός καφές”, αλλά είναι ο ίδιος καφές.

Δένδιας: Χάρηκα που σε είδα

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στην ανάρτηση του για τη σύντομη συνάντηση τους ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του:

“Στο περιθώριο του “Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022″ είχα κοινωνική χειραψία με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Mελβούτ Τσαβούσογλου”, έγραψε εν συνεχεία στο twitter ο κος Δένδιας αναρτώντας σχετική φωτογραφία.

«Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Βρίσκομαι σήμερα στην Αχρίδα, στο “Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών” για να επαναλάβω μια πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: ότι το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ευρωπαϊκές αξίες, στον κοινό χώρο δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και αυτό το οποίο πρέπει, με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί, είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση διαφορετική από την ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο τις ευρωπαϊκές αξίες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την άφιξή του στο «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022», που πραγματοποιείται στην Αχρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις