Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Oξεία ηπατίτιδα: Εντοπίστηκαν τέσσερα νέα πιθανά κρούσματα σε παιδιά – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

 


Τέσσερα νέα περιστατικά παιδιών, που πληρούν τα κριτήρια “πιθανού κρούσματος” οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, εντοπίστηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες 15 ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ. Συνολικά, τα “πιθανά κρούσματα” στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε εννέα. 

Σχετικά με τα τέσσερα νέα πιθανά κρούσματα, αφορούν σε ένα παιδί ηλικίας 4,5 ετών που παρουσίασε ίκτερο χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και το οποίο νοσηλεύεται και σε ακόμη τρία παιδιά, ηλικίας 12, 6 και 5,5 ετών, που παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό και αύξηση των τρανσαμινασών. Και τα τρία αυτά παιδιά νοσηλεύτηκαν και στη συνέχεια πήραν εξιτήριο.

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει, επίσης, ότι έχουν καταγραφεί 650 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου και τις τελευταίες εβδομάδες “παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς”.

Οξεία ηπατίτιδα: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ επισημαίνονται τα εξής:

“ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 650 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Στη χώρα μας, στο διάστημα των τελευταίων δεκαπέντε ημερών έχουν εντοπιστεί τέσσερα νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας

ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο αφορά ένα παιδί 4,5 ετών που παρουσίασε ίκτερο χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το παιδί νοσηλεύεται, η κλινικοεργαστηριακή του εικόνα βελτιώνεται χωρίς να έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως και η γενική του κατάσταση είναι καλή.

Τα άλλα τρία παιδιά ηλικίας 12 ετών, 6 ετών και 5,5 ετών παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, και αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο. Όλα τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση.

Συνολικά τα «πιθανά κρούσματα» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στη χώρα μας μέχρι σήμερα ανέρχονται σε εννέα (9)”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις