Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Fitch: «Η Ελλάδα είναι η 4η πιο εκτεθειμένη ενεργειακά χώρα της ΕΕ αν σταματήσει η Ρωσία να προμηθεύει φυσικό αέριο»


 O οίκος Fitch Ratings, o ένας εκ των τριών μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης παγκοσμίως, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι η πιο ευάλωτη χώρα σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια μετά τις Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία!

Μόνο που η Γερμανία και η Ιταλία είναι ευάλωτες λόγω της τεράστιας βιομηχανικής παραγωγής τους, ενώ η Ελλάδα που δεν φημίζεται για τα εργοστάσιά της θα χρειαστεί ενέργεια για λόγους θέρμανσης των πολιτών της και για την λειτουργία των επιχειρήσεών της.

Η Αυστρία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη γιατί το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί την κύρια πηγή τροφοδοσίας της σε πολύ υψηλό ποσοστό.

Ο οίκος Fitch μάλιστα αναφέρει ότι λόγω των περιορισμών της Ευρώπης στον εφοδιασμό και στις υποδομές, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια για να αντισταθμιστεί πλήρως η απώλεια του ρωσικού εφοδιασμού.

Στις 25 Αυγούστου, ο Οίκος Fitch εξέδωσε έκθεση στην οποία υπολογίζει πόσο ευάλωτες είναι οι χώρες της Ε.Ε. στη διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι πιο ευάλωτες είναι η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Οι δύο πρώτες δεν διαθέτουν βιώσιμους βραχυπρόθεσμους εναλλακτικούς εφοδιασμούς ενέργειας, ενώ η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα μερίδια φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Ο ποσοτικός δείκτης ευπάθειας του Fitch δείχνει ότι εντός Ε.Ε. υπάρχει μεγάλη απόκλιση στο κατά πόσο ευάλωτες είναι οι χώρες και η περιοχή στο σύνολό της «θα αντιμετωπίσει σοβαρό μακρο-σοκ, εάν διακοπεί ο ρωσικός εφοδιασμός».

Στην ανάλυσή του, ο Fitch έλαβε υπόψη και τους τρόπους μείωσης – μετριασμού του κινδύνου που έχουν κάποιες χώρες, όπως η διαφοροποίηση των εισαγωγών και η ικανότητα επαναεριοποίησης LNG.

Δεν υπολογίζει ως βασικό παράγοντα την ικανότητα αποθήκευσης, καθώς τα αποθέματα θα εξαντλούνταν γρήγορα τον χειμώνα σε περίπτωση κλεισίματος της στρόφιγγας. Αντίθετα με τη ρητορική της κυβέρνησης για χαμηλή έκθεση κινδύνου της Ελλάδας, η Fitch χαρακτηρίζει τη συνολική έκθεση της Ελλάδας ως πολύ μεγάλη, άρα κάποιος από τους δύο δεν τα λέει καλά: Είτε η Fitch είτε η κυβέρνηση.

Στον πίνακα του Fitch, συνολικά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά τις τρεις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο, δηλαδή Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία.

Όλες οι άλλες χώρες κρίθηκαν λιγότερο ευάλωτες.

Στον δείκτη τού κατά πόσο ευάλωτη είναι κάθε χώρα, η Ελλάδα είναι πίσω μόνο από Ιταλία και Αυστρία.

Στον δείκτη των δυνατοτήτων μετριασμού του κινδύνου, η Ελλάδα είναι σε μεσαία κατάσταση και σε καλύτερη θέση από τις άλλες χώρες.

Στη συνολική έκθεση, όμως, είναι στη χειρότερη θέση, πίσω μόνο από Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία.

Η Fitch προειδοποιεί επίσης ότι η επιδεινούμενη οικονομική προοπτική και ο υψηλός πληθωρισμός θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση στα δημόσια οικονομικά, άρα πίεση και στις αξιολογήσεις των κρατών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις