Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Με stealth μη επανδρωμένο μαχητικό κρούσης S-70 Okhotnik κτυπήθηκε το Κίεβο: Πρώτη επιχειρησιακή αποστολή (VIDEO) - Είναι αόρατο στο ραντάρ και επιχειρεί σε συνδυασμό με το Su-57


 Μια ιστορική στιγμή στην παγκόσμια ιστορία των ένοπλων συγκρούσεων καταγράφηκε την περασμένη νύχτα: Το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο στρατηγικό stealth βομβαρδιστικό  S-70 Okhotnik, εκτέλεσε τις πρώτες του αποστολές, εκτελώντας διείσδυση και άφεση δύο πυραύλων αέρος-εδάφους cruise Kh-59MK2 , οι οποίοι έπληξαν «στρατηγικούς στόχους» στο Κίεβο. 

Επλήγη το ηλεκτρικό κέντρο που έδινε ενέργεια στις αντλίες του συστήματος υδροδότησης της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Τα  S-70 Okhotnik («Κυνηγός») θα τεθεί σε μαζική παραγωγή το επόμενο έτος, αλλά η επιχειρησιακή δοκιμή του ήταν προϋπόθεση για να συμβεί αυτό: Το πρωτότυπο παρουσιάστηκε το 2019 και έχει βάρος 20 τόνους με εκπέτασμα 15 μέτρων.

Χρησιμοποιεί τον γνωστό από τα Su-57 κινητήρα AL-41F και έχει εμβέλεια 2.500 μίλια με ταχύτητα 621 μ.α.ω.

Το ίχνος του στα ραντάρ είναι το 50% από το ίχνος του πλέον stealth επανδρωμένου αεροσκάφους κρούσης του πλανήτη, του αμερικανικού B-2, δηλαδή πρακτικά είναι μη ανιχνεύσιμο.

Το Okhotnik θα αποτελεί για τα Su-57 τον  “loyal wingman” καθώς θα προηγείται των επιθετικών ενεργειών των επανδρωμένων μαχητικών και θα έχουν ικανότητα βολής τόσο όπλων αέρος-εδάφους όσο και αέρος-αέρος.

Μάλιστα επιδείχθηκε η ικανότητα ελέγχου και αμφίδρομης μεταφοράς δεδομένων μεταξύ ενός Su-57 και τεσσάρων S-70.

Η βολή έγινε σε συνεργασία με ένα Su-57 και μάλλον έγινε από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Το Okhotnik έχει ομοιότητες με το Boeing MQ-28 Ghost Bat που παράγει η Αυστραλία αν κα η σχεδίαση προσομοιάζει με το αμερικανικό Northrop Grumman X-47B drone, με μία σημαντική διαφορά: Το S-70 Okhotnik έχει ήδη λάβει πιστοποιητικό προσωρινής επιχειρησιακής ικανότητας (IOC).

Η βαφή του του αεροσκάφους μαζί με την ενσωμάτωση βαθιά στην άτρακτο του κινητήρα δίνουν επιπλέον ικανότητα απόκρυψης ενώ η ικανότητα μεταφοράς όπλων ανέρχεται στους 2,2 τόνους σε δύο εσωτερικές αποθήκες οπλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις