Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

«Φωτιά» στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος: Ανέβηκε 117 ευρώ η μεγαβατώρα μέσα σε μία μέρα! – Και ο χειμώνας μόλις άρχισε «Μαύρα μαντάτα» για τους καταναλωτές


 Εκτόξευση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σημειώνεται για σήμερα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με τη μεγαβατώρα να αυξάνεται κατά 117 ευρώ μέσα σε μία ημέρα, προμηνύοντας «μαύρα μαντάτα» για τους Έλληνες καταναλωτές και ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα.

Οι θερμοκρασίες άρχισαν να γίνονται χειμωνιάτικες μόλις τις τελευταίες ημέρες και είναι σαφές ότι τα δύσκολα τώρα ξεκινούν.

Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει «κόφτες» ως προς την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα που σημαίνει πως πέρα από την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου ορίου η επιδότηση αυτή μειώνεται.

Φυσικά, όλοι γνωρίζουν πως αν ο χειμώνας που έρχεται είναι βαρύς, αναγκαστικά η κατανάλωση θα είναι υψηλή γιατί κανείς δεν αντέχει να κυρώνει διαρκώς μέσα στο σπίτι του και να νιώθει σα να του ρίχνουν κρύο νερό στην πλάτη λόγω της υγρασίας.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για τη Δευτέρα η τιμή διαμορφώνεται στα 319,03 ευρώ/MWh, από 202,63 ευρώ/MWh που ήταν χθες Κυριακή, -καταγράφοντας αύξηση κατά 57,45%-, 250,28 ευρώ/MWh το Σάββατο και 261,97 ευρώ/MWh την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε σημαντική μεταβλητότητα στις τιμές καθώς ξεκίνησε με τη μεγαβατώρα στα επίπεδα των 214 ευρώ, ωστόσο την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου έκανε ένα άλμα κατά 38%, στα 294,46 ευρώ/MWh, από 213,36 ευρώ/MWh που ήταν την προηγουμένη, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου όταν η χαμηλότερη τιμή είχε υποχωρήσει, μετά από πολύ καιρό, στα 44,70 ευρώ/MWh.

Για σήμερα Δευτέρα, λοιπόν, μετά από αρκετό διάστημα, βλέπουμε την τιμή να ξεπερνά το «φράγμα» των 300 ευρώ και να φλερτάρει με τα 320 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 157,65 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 415,58 ευρώ/MWh.


Επί της ουσίας αυτό που ζητάει η κυβέρνηση είναι οι Έλληνες να ζουν στα σπίτια τους ως «αόρατοι» και να μην καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Kαι επειδή στην ζωή τίποτε δεν γίνεται με συστάσεις παρά μόνο με καταναγκασμούς και διαταγές, η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει ότι οι Έλληνες θα συμμορφωθούν και δεν θα «καίνε» ρεύμα, επιβάλει ένα κρυφό «χαράτσι» που αφορά την κατανάλωση.

Η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών μπαίνει στο πλαίσιο των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), αυτή τη φορά για να χρηματοδοτήσουν τα νοικοκυριά «την αντιστάθμιση κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις».

Ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει εντός και εκτός συνόρων τις τεράστιες επιδοτήσεις που δίνει απλόχερα στα ελληνικά νοικοκυριά και όχι μόνο, εντέλει αυτές επιδοτούνται με χρήματα των ίδιων των καταναλωτών έμμεσα και άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις