Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Αφιέρωμα Guardian στην μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Μαρινάκη! – Με αυτά τα θέματα απασχολεί η Ελλάδα την Ευρώπη… «Τι συμβαίνει όταν ένας ολιγάρχης τα βάζει με έναν πρωθυπουργό; Κοιτάξτε στην Ελλάδα για να μάθετε» αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian


 Με άρθρο-«ράπισμα» κατά του Μητσοτάκη που φιλοξενείται στον βρετανικό Guardian ο Κυριακος Μητσοτάκης βρίσκεται για άλλη μια φορά εκτεθειμένος, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και τις τεταμένες σχέσεις του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Ποιος έχει πραγματικά την εξουσία;» διερωτάται στο άρθρο του με τίτλο: «Τι συμβαίνει όταν ένας ολιγάρχης τα βάζει με έναν πρωθυπουργό; Κοιτάξτε στην Ελλάδα για να μάθετε», ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, ο οποίος ασχολείται για δεύτερη φορά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Στο νέο άρθρο του στον Guardian, γίνεται αναφορά στις αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τη ρήξη Μητσοτάκη – Μαρινάκη.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος: «Έχουν περάσει τρεις μήνες και η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις της πρόσφατης ιστορίας της. Ξεκίνησε ως το σκάνδαλο των υποκλοπών. Τον Αύγουστο, δύο μέλη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέβαλαν την παραίτησή τους μετά από αναφορές ότι στα τηλέφωνα ενός δημοσιογράφου και ενός πολιτικού του αντιπάλου είχαν σταλεί links με spyware που είχαν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν τα δεδομένα τους σε μια σκιώδη εταιρεία στην Αθήνα».

«Τα ελληνικά ΜΜΕ ονόμασαν το σκάνδαλο ελληνικό Watergate».

Ο αρθρογράφος έκανε αναφορά και στη εφημερίδα Documento και στις αποκαλύψεις που έκανε.

«Στη συνέχεια, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα γεγονότα πήραν μια εκπληκτική τροπή. Μια αριστερή εφημερίδα Documento υποστήριξε ότι, εκτός από τον δημοσιογράφο και τον πολιτικό του αντίπαλο, είχαν γίνει επίσης προσπάθειες για παρακολουθήσεις δεκάδων ακόμα. Μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, συντάκτες εφημερίδων, ακόμα και τη σύζυγο του περιφερειάρχη Αττικής. Μια εβδομάδα αργότερα, το Documento κυκλοφόρησε σχεδόν 40 επιπλέον ονόματα. Η εφημερίδα κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανάμειξη – (σ.σ. η κυβέρνηση) αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες» αναλύει ο Κλαπ και έπειτα αναφέρεται στον Βαγγέλη Μαρινάκη:

Οι αναφορές του Guardian στον Bαγγέλη Μαρινάκη

«Μεταξύ των υποτιθέμενων στόχων ήταν συνεργάτες του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενός άνδρα που συχνά εμφανίζεται περιτριγυρισμένος από ένα γκρουπ μαυροφορεμένων και μιας από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στη διεθνή ναυτιλία και το ποδόσφαιρο. 

Το βράδυ που δημοσιεύτηκαν τα ονόματα στο Documento, λίγα τετράγωνα από το γραφείο του Μητσοτάκη, ο Μαρινάκης παρακολουθούσε την ομάδα του Ολυμπιακού να δέχεται πέναλτι στο 90ο λεπτό που οδήγησε στην ισοπαλία απέναντι στον ιστορικό του αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό. Λίγη ώρα αργότερα, ο Γιάννης Βρέντζος, μέλος του Δ.Σ. του Ολυμπιακού, έκανε δηλώσεις τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «το ελληνικό ποδόσφαιρο διοικείται από ένα φασιστικό παρακράτος που διέπεται από παρανομία και οργανωμένο έγκλημα» σημειώνει ο δημοσιογράφος και έπειτα κάνει αναφορά στις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Ο Β.Μαρινάκης έστρεψε τη σημαντική του ισχύ ενάντια στον Μητσοτάκη, τον οποίο η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του, στήριξε και βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές το 2019» γράφει ο Κλαπ και στη συνέχεια θέτει καυτά ερωτήματα:

«Όλα εγείρουν το ερώτημα: ποιος εκβιάζει ποιον, εδώ; Η κυβέρνηση που χρειάζεται ευνοϊκή κάλυψη από έναν μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης καθώς κατευθύνεται στις εκλογές τον επόμενο χρόνο;

Ή ένας ολιγάρχης που προσφέρεται να αποδώσει ευθύνες σε ένα κράτος;

Από ορισμένες απόψεις, το επίκεντρο του σκανδάλου έχει μετατοπιστεί, χωρίς πλέον να αφορά τις υποκλοπές αυτές καθαυτές, αλλά με το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα το ελληνικό κράτος κάτω από το καπλαμά της εκλογικής πολιτικής» καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο άρθρο του Κλαπ με τίτλο «Σήψη στη καρδιά της Ελλάδας» που φιλοξενήθηκε στους New York Times, προκάλεσε τριγμούς στο Μαξίμου και εκνεύρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις