Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Πώς δρουν οι παιδόφιλοι στο Διαδίκτυο. ΓΟΝΕΙΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ KAI TA MATIA ΣΑΣ...


 «Οι παιδόφιλοι θα προσπαθήσουν να βρουν τις αδυναμίες του ανήλικου “στόχου” για να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη του και έπειτα θα προχωρήσουν στο σχέδιό τους», εξηγεί ο προϊστάμενος της υπηρεσίας.

«Γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.


Αν κρίνω από τους δεκάδες χιλιάδες γονείς που εμβολίασαν με θάνατο τα παιδιά τους,  αλλά και από το γεγονός πως όπου και να γυρίσει η ματιά σου, θα δεις παιδιά μικρά με ένα κινητό στο χέρι… πολύ φοβάμαι πως θα θρηνίσουμε  πολλά θύματα… και πολλές ψυχούλες και παιδικά σωματάκια κατεστραμμένα…

Βαδίζουμε ως κοινωνία, ολοταχώς στην άβυσσο και το σκοτάδι της είναι πολύ βαθύ…
Καλλιόπη Σουφλή

Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Κάμερα: Γιώργος Δαγαλάκης
Παραγωγή: Zougla.gr 2022

Το Διαδίκτυο στη σύγχρονη εποχή αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Όμως, παρά τα θετικά που προσφέρει, στον ψηφιακό αυτό κόσμο παραμονεύουν σοβαροί κίνδυνοι. Ένας από αυτούς τους κινδύνους είναι οι παιδεραστές, οι οποίοι έχουν αναπτύξει συγκεκριμένο τρόπο δράσης.

Οι στόχοι τους είναι συνήθως κοινοί.

Να αγοράσουν αρχεία παιδικής πορνογραφίας για προσωπική τους χρήση ή για να τα διαμοιράσουν σε άλλους, να εξασφαλίσουν υλικό από ανήλικους χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να παγιδεύσουν κάποιο παιδί και να προσπαθήσουν να το συναντήσουν.

Τα τελευταία χρόνια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει εξειδικευμένα στελέχη τα οποία έχουν επικεντρωθεί στο κυνήγι των παιδεραστών του Διαδικτύου με διάφορες τεχνικές.

Η κάμερα της «Ζούγκλας» επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη υπηρεσία προκειμένου να καταγράψει την προσπάθεια αυτή και να δει από κοντά το εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο «σαρώνει» τον κυβερνοχώρο και εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τα ηλεκτρονικά ίχνη των παιδόφιλων:

«Οι παιδόφιλοι στο Διαδίκτυο μπαίνουν σε συγκεκριμένα forum τα οποία γνωρίζουν ή στο “σκοτεινό διαδίκτυο” (dark web) και μέσα εκεί κατεβάζουν υλικό παιδικής πορνογραφίας για δικιά τους προσωπική ευχαρίστηση», λέει ο διευθυντής της Δίωξης, Βασίλης Παπακώστας και προσθέτει:

«Το υλικό αυτό πολλές φορές έχει διαπιστωθεί πως το αγοράζουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το διαμοιράζουν μεταξύ τους. Το κόστος ποικίλει ανάλογα και με τις ηλικίες των παιδιών».

Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων, για την προέλευση του συγκεκριμένου υλικού ο διευθυντής επισημαίνει: «Προέρχεται κυρίως από χώρες της Ασίας».

O διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας (φωτογραφία: Γιώργος Δαγαλάκης)
O διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας (φωτογραφία: Γιώργος Δαγαλάκης)

«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διαχειριζόμαστε περίπου 250 – 300 περιστατικά υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας. Βρίσκουμε το στίγμα των ατόμων αυτών και στη συνέχεια με συγκεκριμένες διαδικασίες φτάνουμε έξω από την πόρτα τους για να κατασχέσουμε όλα τα ψηφιακά πειστήρια», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

«Στη συνέχεια θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει την περεταίρω μεταχείρισή τους. Πάντως όταν τους ανακρίνουμε για το υλικό οι περισσότεροι μας λένε πως το κατέβασαν κατά λάθος μαζί με κάτι άλλο, ενώ ελάχιστοι παραδέχονται την πράξη τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ποιο είναι το προφίλ αυτών των ατόμων;

«Παιδεραστές μπορεί να είναι όλοι. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Έχουμε δει τα πάντα φυσικά, και ένστολους. Μια μικρή παρατήρηση από τις υποθέσεις που διαχειριζόμαστε τον τελευταίο χρόνο είναι ότι έχουμε πιάσει πολλούς άνεργους»απαντά ο διευθυντής.

Παρά τις συνεχείς όμως προσπάθειες, αλλά και τις επιτυχημένες ενέργειες των Αρχών επιβολής του νόμου, οι πλατφόρμες που επικεντρώνονται στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς επίσης υπάρχουν και παιδεραστές οι οποίοι προσπαθούν να παγιδεύσουν ανήλικα.

Στο εργαστήριο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπου εντοπίζουν τους παιδόφιλους.
Στο εργαστήριο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπου εντοπίζουν τους παιδόφιλους.

«Οι παιδόφιλοι θα προσπαθήσουν να βρουν τις αδυναμίες του ανήλικου “στόχου” για να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη του και έπειτα θα προχωρήσουν στο σχέδιό τους», εξηγεί ο προϊστάμενος της υπηρεσίας. «Γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να έχουν καλή επικοινωνία με τα παιδιά», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.

«Με το λογισμικό που διαθέτουμε βλέπουμε σε real time ποιοι κατεβάζουν και διαμοιράζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας», επισημαίνει στην κάμερα της «Ζούγκλας», στέλεχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξηγώντας ακριβώς πώς λειτουργεί.

Δείτε το βίντεο εδώ


Πηγή

https://attikanea.info/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις