Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Γονιμότητα: Μειώνεται Mε TAXY Pυθμό η ποσότητα σπέρματος των ανδρών


 Ο ρυθμός μείωσης σπερματοζωαρίων επιταχύνεται με ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη αναπαραγωγική κρίση

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια αναπαραγωγική κρίση εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων, προειδοποιούν ερευνητές.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction Update, δείχνει ότι η μέση συγκέντρωση σπέρματος μειώθηκε από 101,2 εκατ. ανά ml σε 49,0 εκατ. ανά ml μεταξύ 1973 και 2018 – μια πτώση 51,6%.

Έρευνα της ίδιας ομάδας, που δημοσιεύθηκε το 2017, διαπίστωσε ότι η συγκέντρωση σπέρματος είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό τα τελευταία 40 χρόνια. Ωστόσο, τότε η έλλειψη δεδομένων για άλλα μέρη του κόσμου σήμαινε ότι τα ευρήματα επικεντρώνονταν σε μια περιοχή που περιλάμβανε την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Η τελευταία μελέτη περιλαμβάνει πιο πρόσφατα δεδομένα από 53 χώρες και περιέχονται στοιχεία 57.000 ανδρών.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Η μείωση της συγκέντρωσης σπέρματος με τη νέα έρευνα παρατηρήθηκε όχι μόνο στις περιοχές που είχε μελετηθεί προηγουμένως, αλλά και στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης φαίνεται να αυξάνεται: εξετάζοντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε όλες τις ηπείρους από το 1972, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις σπέρματος μειώθηκαν κατά 1,16% ετησίως. Ωστόσο, όταν εξέτασαν μόνο τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2000 και μετά, η μείωση ήταν 2,64% ετησίως.

Αν και δεν είναι σαφές τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την τάση αυτή, μια υπόθεση είναι ότι μπορεί να παίζουν ρόλο οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινολογικό σύστημα ή άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που δρουν στο έμβρυο όταν βρίσκεται στη μήτρα. Οι ειδικοί λένε ότι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο και ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Αναπαραγωγική κρίση

Η Tina Kold Jensen του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας δήλωσε ότι η νέα μελέτη ανακεφαλαιώνει μια ανησυχητική τάση. «Συνεχίζεις να βρίσκεις την ίδια τάση, ανεξάρτητα από το πόσες μελέτες συμπεριλαμβάνεις – αυτό μοιάζει κάπως τρομακτικό σε μένα», δήλωσε η ίδια.

Ο καθηγητής Richard Sharpe, ειδικός στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η τάση φαίνεται να είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Ο Sharpe δήλωσε ότι η μείωση θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα ζευγάρια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν και, για πολλούς, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους, καθώς καθυστερούν την προσπάθεια σύλληψης έως ότου η γυναίκα είναι στα 30 ή 40 της, όταν η γονιμότητά της είναι ήδη μειωμένη.

«Το βασικό σημείο που πρέπει να γίνει γνωστό είναι ότι πρόκειται για απελπιστικά κακά νέα για τη γονιμότητα των ζευγαριών», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις