Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Διαφωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι για τov πύραυλο στην Πολωνία

 


Ανοικτή διαφωνία σχετικά με το πλήγμα στην Πολωνία, το οποίο Ουάσιγκτον, ΝΑΤΟ και Βαρσοβία απέδωσαν στην ουκρανική αεράμυνα, καταγράφεται μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αμφισβητήσει χθες το εν λόγω συμπέρασμα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο πύραυλος αυτός δεν ήταν δικός μας» . Ο Μπάιντεν ερωτηθείς το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), μετά την επιστροφή του από τη G20, απάντησε ότι «τα στοιχεία δεν δείχνουν κάτι τετοιο».

Σημειώνεται ότι ο Ζελένσκι – κατά κάποιους, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει την αντιπαράθεση – ζήτησε να δοθεί στους Ουκρανούς εμπειρογνώμονες πρόσβαση σε «όλα τα δεδομένα» που διαθέτουν οι Δυτικοί εταίροι, καθώς και να τους επιτραπεί να επισκεφθούν την τοποθεσία της έκρηξης που προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

 


«Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες, το κάθε τι», υπογράμμισε. «Να γιατί πρέπει οι ειδικοί μας να συμμετάσχουν στο έργο της διεθνούς έρευνας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι εταίροι μας, όπως και (να τους επιτραπεί να μεταβούν) στον τόπο της έκρηξης», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Υπενθυμίζεται ότι και το ΝΑΤΟ έκανε χθες λόγο για πύραυλο προερχόμενο από την ουκρανική αεράμυνα, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, πάντως (σε μια ιδιαίτερα προσεκτική διατύπωση) να αναφέρει ότι «δεν ευθύνεται η Ουκρανία για το συμβάν, αλλά η Ρωσία, που συνεχίζει έναν παράνομο πόλεμο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις