Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Πυροβολισμός 16χρονου: Τι αποκαλύπτεται από τους διαλόγους - Σήμερα απολογείται o αστυνομικός


 Πυροβολισμός 16χρονου: Περισσότερα από... 28 λεπτά πέρασαν από το ξεκίνημα της αιματηρής καταδίωξης στα Διαβατά μέχρι να ενημερωθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων για τον πυροβολισμό του 34χρονου αστυφύλακα που τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι τον 16χρονο Κωνσταντίνο.

Οπως αποτυπώνεται στις ασύρματες επικοινωνίες, ο εκφωνητής της Αμεσης Δράσης δεν είχε καμία γνώση για τις ενέργειες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Την ίδια ώρα, ο 34χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε το ανήλικο αγόρι ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να στοχεύσει καλά λόγω… ανώμαλου οδοστρώματος. Φωτογραφίες-ντοκουμέντο έχουν καταγράψει το σημάδι στο τζάμι του αγροτικού από τη βολίδα που καρφώθηκε στο κεφάλι του 16χρονου. Η εικόνα του κατεστραμμένου Ι.Χ. αποτυπώνει τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης, την ώρα που κατέληγε «ακυβέρνητο» στον τοίχο.

«Ποιον πυροβολισμό; Τι πυροβολισμό; Είχε πυροβολισμούς;», αναρωτιέται ο εκφωνητής του Κέντρου Επιχειρήσεων, όταν ξαφνικά ενημερώνεται για το τι ακριβώς εκτυλίχθηκε κατά την καταδίωξη στα Διαβατά. Οπως αποτυπώνεται στον αποκαλυπτικό διάλογο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, οι αστυνομικοί δεν είχαν ενημερώσει το Κέντρο για τις ενέργειές τους, που οδήγησαν στο τραυματισμό του 16χρονου. «Ε, ο συνάδελφος μου είπε τώρα, από την άλλη μηχανή», προσπαθεί να δικαιολογηθεί ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., με τον εκφωνητή να ρωτάει ξανά αγνοώντας το τι έχει συμβεί: «Πυροβόλησε συνάδελφος δικός μας;».

Είναι ενδεικτικό ότι οι αστυνομικοί ενημερώνουν για την πρόσκρουση του αγροτικού 3 λεπτά μετά τη 01:00. Οταν τελικά αναφέρουν τους πυροβολισμούς το ρολόι γράφει 01:31. Μάλιστα, ο εκφωνητής ζητά διευκρινίσεις καθώς δεν αντιλαμβάνεται άμεσα ότι τα πυρά προήλθαν από όπλο αστυνομικού.

Η κατάθεση

Αδυναμία… στόχευσης, μεγάλη απόσταση και… ανώμαλο οδόστρωμα επικαλείται στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά κατά την αιματηρή καταδίωξη στα Διαβατά. «Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια, επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι. Οταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μια μικρή ανηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλος, διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα», φέρεται να υποστήριξε ο 34χρονος αστυνομικός. Στις περιγραφές του κάνει λόγο για μία προειδοποιητική βολή στον αέρα και μία δεύτερη χαμηλά στο όχημα. Οι ισχυρισμοί του ενδέχεται να ανατραπούν, αν η βαλλιστική εξέταση στη βολίδα που βρέθηκε καρφωμένη σε τοίχο κοντά στο σημείο που ακινητοποιήθηκε ο 16χρονος δείξει ότι προέρχεται από το όπλο του αστυνομικού.

Σε ένα δεύτερο κομμάτι των ερευνών, οι Αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία για την πορεία του αγροτικού οχήματος. «Την πρώτη φορά, όταν σταμάτησα στο φανάρι πλάι του και προσπάθησε να μας εμβολίσει από το πλάι, και τη δεύτερη, όταν έκανε επιτόπου αναστροφή για να μας εμβολίσει κατά μέτωπο», φέρεται να αναφέρει αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συμμετείχε στην καταδίωξη. Βίντεο που έχουν στην κατοχή τους οι Αρχές αποτυπώνει το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και να κάνει αναστροφή την ώρα που πατάει στις γραμμές του τρένου. Εξετάζεται αν αυτός ο επίμαχος ελιγμός προκλήθηκε από την επαφή με το σιδηρόδρομο και όχι με σκοπό τον εμβολισμό των αστυνομικών.

Πυροβολισμός  16χρονου:  Σήμερα η απολογία του αστυνομικού που πυροβόλησε

 Σε αστυνομικό κλοιό θα βρίσκεται σήμερα το πρωί το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου θα οδηγηθεί για να απολογηθεί ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που πυροβόλησε τον 16χρονο τσιγγάνο. Οι Ρομά έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ η Αστυνομία ανακοίνωσε πως θα κλείσει για τα οχήματα το δρόμο μπροστά από τα δικαστήρια. Χθες, έγιναν συσκέψεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με στόχο να αποτραπούν επεισόδια παρόμοια με εκείνα που σημειώθηκαν την ημέρα που ο 34χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Χθες, έγινε γνωστό ότι στον Α’ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης που χειρίζεται την υπόθεση κατέθεσε οδηγός φορτηγού που φέρεται ως αυτόπτης μάρτυρας της καταδίωξης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατέθεσε για την πορεία που ακολούθησε το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ανήλικος Ρομά, πριν δεχθεί τα πυρά από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Η κατάθεσή του διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Νωρίτερα, η οικογένεια του 16χρονου, διά του συνηγόρου της, κατέθεσε αίτημα διενέργειας πραγματογνωμοσύνης για το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν την καταδίωξη. Το υλικό αυτό βρίσκεται στη δικογραφία.

«Ο εντολέας μου είναι εντελώς αθώος για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται», υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του 34χρονου αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας, επισημαίνοντας ότι «πυροβόλησε υπό συνθήκες νομίμου αμύνης». «Πυροβόλησε χαμηλά δύο φορές, την πρώτη φορά εκτός του στόχου του αυτοκινήτου και τη δεύτερη φορά προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσικλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα και έτσι να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς του 16χρονου συνεχίζουν να βρίσκονται στο προαύλιο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και με δηλώσεις τους απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, αν δεν τιμωρηθεί ο αστυνομικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις