Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις... Eύα Kαϊλή: Δεύτερη νύχτα υπό Kράτηση – Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις


 Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την έρευνα των βελγικών Αρχών για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται και το όνομα της Εύας Καϊλή

Φως στην υπόθεση που προκαλεί πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα, στο επίκεντρο της οποίας φαίνεται να βρίσκεται η Ελληνίδα

ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αναμένεται να πέσει το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς οι δικαστικές αρχές του Βελγίου θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για την απαγγελία κατηγοριών.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών δήλωσε ότι θα αποφασιστεί εάν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και αν θα παραμείνουν υπό κράτηση οι προσαχθέντες που σχετίζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι η κ. Καϊλή παραμένει υπό κράτηση για δεύτερη συνεχή ημέρα. Σε περίπτωση που της απαγγελθούν κατηγορίες, αυτές εκτιμάται ότι αφορούν σε διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η κ. Καϊλή δεν έχει κάνει καμία επίσημη τοποθέτηση, ενώ το Σάββατο «κατέβηκε» και η προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι  κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Την ίδια ώρα, υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων για υπόθεση από τον ευρωπαϊκό Τύπο.

Το βράδυ του Σαββάτου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, αποφάσισε, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών, να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την καθαίρεση της κ. Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά η πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Τwitter, οι Σοσιαλδημοκρατές θα επικαλεστούν στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων το άρθρο 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να καθαιρεθεί από τη θέση η κ. Καϊλή.

Επίσης, η κ. Πέρεζ τονίζει ότι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών, πρέπει να αντικατασταθεί η Εύα Καϊλή, προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες.

Εύα Καϊλή: Δεύτερη νύχτα υπό κράτηση – Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις-1

Έρευνες σε σπίτια από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς

Η προσαγωγή της κ. Καϊλή και άλλων τεσσάρων ατόμων, έγινε στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς, για μια υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι.

Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βιντσεντίνι, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice». 

Εύα Καϊλή: Δεύτερη νύχτα υπό κράτηση – Το μεσημέρι οι ανακοινώσεις-2

Όπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας L’Echo, η κ. Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία.

Οι ανακριτές συνέλαβαν και τον πατέρα της, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.

Εκτός ΠΑΣΟΚ

Τη διαγραφή της Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την Παρασκευή ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών από τις Βρυξέλλες, που έφεραν την ευρωβουλευτή να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυρία Καϊλή να παραδώσει την έδρα στην Ευρωβουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις