Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Τι ακριβώς συμβαίνει με τους Eλληνικούς S-300;


 Αποφασισμένος να μην ενδώσει σε οποιαδήποτε πίεση για πώληση των F-16 στην Τουρκία είναι ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ υποστηρίζοντας ότι αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς από την πλευρά της Τουρκίας. Δηλαδή με δυο λόγια, τζάμπα πανηγυρισμοί από την Άγκυρα (κυρίως από τον Τσαβούσογλου) που έλεγαν πως  δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια για την πώληση ή για την αναβάθμιση μαχητικών στην Τουρκία

Στο tweet που έκανε στον λογαριασμό του ο γερουσιαστής Μενέντεζ  ξεκαθάρισε πως ουδεμία νίκη συνιστά για την Τουρκία ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2023 (NDAA), υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία. Και επειδή μιλάμε για αεροπλάνα ο γερουσιαστής Μενέντεζ προσγείωσε τους Τούρκους κάπως ανώμαλα.

***
Τι είναι αυτό που φοβίζει την Ντόρα

Ίσως να είναι η πρώτη φορά που η Ντόρα Μπακογιάννη ανησυχεί τόσο πολύ  από το σκηνικό που έχουν στήσει οι Τούρκοι με την επιθετική ρητορική τους, όπως είπε σε τηλεοπτική εκπομπή. Και η Ντόρα και δεν είναι από αυτούς που προβλέπουν κάθε βδομάδα πόλεμο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η περίοδος που με φοβίζει περισσότερο είναι αυτή της ακυβερνησίας που θα υπάρχει ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές». Δεν άφησε βεβαίως ασχολίαστη τη μόνιμη πλέον τουρκική απειλή ότι θα έρθουν ξαφνικά μια νύχτα: «Δεν θα έρθει ούτε νύχτα ούτε μέρα ο Ερντογάν. Ξέρει ότι κάτι τέτοιο είναι αυτοκτονικό για την θέση της Τουρκίας αύριο. Θα προσπαθήσει να κάνει την Ελλάδα να κάνει το λάθος», είπε.

***
Σκληρή σύγκρουση στη Βουλή χωρίς νέα στοιχεία από τη αντιπολίτευση

Σε σκληρή σύγκρουση εξελίχθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατίθενται σε υψηλούς τόνους.

Η συνεδρίαση είχε αρκετή ένταση χωρίς ωστόσο να κατατεθούν περαιτέρω στοιχεία από την αντιπολίτευση επί των κατηγοριών προς την κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Το τι έγινε χθες στη Βουλή σίγουρα θα το διαβάσατε από άλλες στήλες του Βήματος ή θα το είδατε στην τηλεόραση. Απλώς από τη στήλη αυτή θα σας παρουσιάσω μερικές ατάκες:

***
Οι ατάκες Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

*Μητσοτάκης: Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτόν τον νέο ποινικό κώδικα;

*Γίνατε και Σαμαρικός και Καραμανλικός, κ. Τσίπρα;»

*Μητσοτάκης προς Τσίπρα: «Κάντε πρόταση δυσπιστίας να δείτε πόσο ομοιογενής είναι η ΚΟ της ΝΔ»

*«Ντροπή να λέτε ότι παρακολουθούσα τον κ. Χατζηδάκη – Να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις;» 

*Τσίπρας:  «Το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος»

*Τσίπρας: «Υπήρξε διάταξη που αφορά τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρξε διάταξη για τους υπουργούς σας; Αφήστε τα γελάκια, με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε.

*Τριτολογία Μητσοτάκη: Κύριε Τσίπρα είστε ψεύτης

*Δευτερολογία Μητσοτάκη: Επί των ημερών σας έγιναν 75.000 επισυνδέσεις

*Πρωτολογία Τσίπρα: Αν όλοι είναι συκοφάντες αποχαρακτηρίστε το απόρρητο, και πολλά άλλα

***
Ο Σαμαράς, το απόρρητο και οι υποκλοπές

Ο Αντώνης Σαμαράς (ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο κυριακάτικης εφημερίδας που τον παρακολουθούσαν) στην ομιλία του στα εγκαίνια του Ιδρύματος  του ήταν σαφής όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και ζήτησε να μην επικαλείται το απόρρητο προκειμένου να υπάρξει άπλετο φως στην υπόθεση. Κράτησα αυτό το μικρό απόσπασμα από την ομιλία του για τις «νόμιμες» και «παράνομες», όπως τις χαρακτήρισε, παρακολουθήσεις: «Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να επικαλούμαστε το απόρρητο. Η ΝΔ εγκαθίδρυσε τη Δημοκρατία στη χώρα». Και χειροκροτήθηκε…

***
Πιο αυστηρός στην κριτική του από τον Καραμανλή

Εκείνο που σημείωσα και που το έλεγαν και οι βουλευτές της ΝΔ ήταν ο κ. Σαμαράς ήταν πιο αυστηρός στην κριτική του απ΄ότι ήταν ο Καραμανλής. Κυρίως σε ότι αφορά το θέμα των υποκλοπών, στο θέμα της άρσης του απορρήτου, στο ζήτημα των κοιτασμάτων, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως στην σκευωρία Νοβάρτις, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση τον είχε κατηγορήσει.

***
Οι τρεις Καραμανλήδες

Ήταν και οι τρεις Καραμανλήδες στην εκδήλωση του Αντώνη Σαμαρά. Και οι τρεις μαζί είχαν πολύ καιρό να βρεθούν. Ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μάλιστα είχε και μια θερμή χειραψία με τον θείο του Αχιλλέα  Καραμανλή (αδελφό του ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή). 

Ήταν επίσης ο Κώστας Καραμανλής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών (γιος του Αχιλλέα), ο οποίος κάθισε στην πίσω σειρά, ακριβώς πίσω από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και οι τρεις Καραμανλήδες φαίνονταν χαρούμενοι, σκόρπιζαν χειραψίες με όλους. Οι κακές γλώσσες έλεγαν χθες πως  ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά  την εκδήλωση εθεάθη στη γνωστή ταβέρνα της Χρύσας, στην Πλάκα, να τρώει παϊδάκια με τον παλιό του φίλο και υφυπουργό του, Αλέξανδρο Κοντό. Δεν γνωρίζω εάν στην ταβέρνα του έφυγε η ανησυχία του κορωνοϊού. Γιατί μόλις εισήλθε στο Παλλάς, βλέποντας τον συνωστισμό  και τον έναν πάνω στον άλλον, χωρίς μάσκες είπε: «Εάν δεν κολλήσουμε σήμερα κορωνοϊό δεν θα κολλήσουμε ποτέ»!

***
 Ο στρατηγός και το πιο θερμό χειροκρότημα

Η είσοδος του Πρωθυπουργού στο Παλλάς ήταν εντυπωσιακή, συνοδευόμενη από χειροκροτήματα. Όσους συναντούσε ο κ. Μητσοτάκης τους χαιρετούσε δια χειραψίας. Αλλά εκείνο που πρόσεξα και σίγουρα το πρόσεξαν όλοι στην απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ήταν όταν συνάντησε τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στάθηκε για μια στιγμή, κάτι του είπε, τον χαιρέτησε και απομακρύνθηκε. Λίγα λεπτά αργότερα όταν εκφωνήθηκε το όνομα του στρατηγού από τα μεγάφωνα, σείστηκε η αίθουσα από τα χειροκροτήματα. Ο κ. Αρχηγός εισέπραξε το πιο πυκνό χειροκρότημα απ΄όλους. Ήταν και το όνομά του στη λίστα των δήθεν παρακολουθήσεων που δημοσίευσε κυριακάτικη εφημερίδα. Αλλά ο κ. Αρχηγός είχε δηλώσει πως δεν τον ενδιαφέρει, παρά μόνον να κάνει τη δουλειά του.

***
Όταν του κλέβουν την δόξα από τον Σαμαρά

Γενική παραδοχή για όλους όσους παρέστησαν στην εκδήλωση του Αντώνη Σαμαρά ήταν ότι την «παράσταση έκλεψε» η Γεωργία Σαμαρά, σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού. 

Και με τον λόγο της (που οι πάντες πρώτη φορά την άκουσαν να ομιλεί και μάλιστα πολιτικά), αλλά και με το ήθος της. Όταν κάποια στιγμή ορισμένοι βουλευτές, για να πειράξουν τον κ. Σαμαρά του είπαν ότι η «η Γεωργία σου έκλεψε με την εμφάνισή της τη δόξα», ο πρώην Πρωθυπουργός γεμάτος υπερηφάνεια για τη σύζυγό του και  επιστρατεύοντας το χιούμορ του τους είπε: «Εάν έγινε αυτό, τότε θα την χωρίσω…». Έπεσε βεβαίως γέλιο, ευτυχώς όμως που η Γεωργία ήταν εκείνη την ώρα μακριά και δεν το άκουσε. Εάν όμως το άκουγε; Ποιος ξέρει…

***
Ο Αμερικανός πρέσβης και οι Μεσσήνιοι φίλοι του

‘Ενας άλλος που ενθουσιάστηκε από την εκδήλωση στο Παλλάς ήταν ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης: Κάθισε στην πρώτη σειρά, χειροκροτούσε, κρατώντας πάντα και με προσοχή το διπλωματικό πρωτόκολλο και δεν παρέλειψε μάλιστα να μετάσχει και σε  επιλεγμένα… πηγαδάκια. 

Ένα από τα πηγαδάκια ήταν με τους Μεσσήνιους βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Φαινόταν ενθουσιασμένος από την Μεσσηνία (είχε πάει τότε μαζί με τον κ. Σαμαρά) καθώς και με την Πύλο, λέγοντας τους πως θα τους επισκεφθεί και πάλι ίσως το καλοκαίρι. Αλλά αυτό που είπε και έκανε σε όλους εντύπωση είναι ότι συνέβαλε και αυτός (χωρίς να πει το πώς) στην βελτίωση των σχέσεων Καραμανλή- Σαμαρά. Μόνον βελτίωση; Έχουν γίνει αχώριστα φιλαράκια (θα πρόσθετα)…

***
Τι ακριβώς συμβαίνει με τους ελληνικούς S-300;

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά των ελληνικών S-300 στο καθεστώς του Κιέβου. Και ότι μάλιστα  οι ΗΠΑ επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με την Ελλάδα. Τι  πραγματικά όμως συμβαίνει; Μπορεί η Ελλάδα να παραδώσει τους S-300 χωρίς αντάλλαγμα, τώρα μάλιστα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές  της («θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα» κτλ.); Όχι βεβαίως. Ανώτατη πηγή στο υπουργείο Άμυνας διαβάζοντας αυτές τις πληροφορίες δήλωσε πως «πρόκειται για ειδήσεις χωρίς προτάσεις». 

Αλλά οι πληροφορίες επιμένουν. Λένε για παράδειγμα ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει ένα προηγούμενο: Την άνοιξη, η Σλοβακία παρέδωσε τους S-300 στην Ουκρανία από τη γενναιοδωρία της. Για να είμαστε δίκαιοι, οι Σλοβάκοι δεν είχαν ιδιαίτερη ανάγκη γι’ αυτό το ισχυρό σύστημα αεράμυνας – η χώρα είναι περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές (μ’ εξαίρεση ένα μικρό τμήμα των συνόρων με την Ουκρανία) από εταίρους του ΝΑΤΟ και τα S-300 είναι άχρηστα για να περιορίσουν την κύρια απειλή για την ασφάλεια απέναντι σε μια εισροή προσφύγων. Και το σημαντικότερο η Σλοβακία δεν έχει στα σύνορα την Τουρκία.

***
Το μακαρόν με το μαύρο… σφυροδρέπανο

Με ένα ιδιαίτερο κέρασμα στους συναδέλφους του βουλευτές γιόρτασε την ονομαστική του εορτή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης. Την περασμένη Τρίτη, λοιπόν, έφερε, λευκά μακαρόν, τα οποία είχαν επάνω ένα μαύρο σφυροδρέπανο.  Το σφυροδρέπανο ήταν φτιαγμένο από σοκολάτα. Τα τίμησαν οι πάντες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις