Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΗΠΑ: «Θα δώσουμε τα F-16 στην Τουρκία – Είναι σημαντικός σύμμαχος» «Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις αμυντικές τους δυνατότητες (εις βάρος της Ελλάδας)»


 Το State Department παραδέχτηκε πως θα δοθούν τα F-16 Viper στην Τουρκία γιατί όπως είπε ο εκπρόσωπός του Νεντ Πράις «Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος και θέλουμε να εξασφαλίσουμε τις αμυντικές της δυνατότητες»!

Η ερώτηση έγινε στον Αμερικανό εκπρόσωπο του State Department μετά την δημοσίευση του τελικού κειμένου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), με βάση το οποίο η Τουρκία θα μπορεί ελεύθερα να παραλάβει τα F-16 Viper.

Η ερώτηση έγινε από τον ανταποκριτή του τουρκικού δικτύου TRT και αφορούσε το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία της πώλησης των F-16.

Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντικός σύμμαχος για την ασφάλεια.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι αμυντικές μας δυνατότητες είναι ενσωματωμένες και ότι η Τουρκία έχει ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσει την τρομερή απειλή που υφίσταται. Κανένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει αντιμετωπίσει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός του από τους Τούρκους συμμάχους μας.

Οπότε η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι μεγίστης σημασίας για εμάς. Αυτό ήταν ένα θέμα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι όταν συναντήθηκαν το καλοκαίρι στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Έχει επίσης συζητηθεί και σε χαμηλότερο επίπεδο. Είναι μια συζήτηση που είχαμε με το Κογκρέσο και φυσικά έχουμε έναν συνεχιζόμενο διάλογο με το Κογκρέσο για αυτό το θέμα αλλά δεν έχω κάτι νεότερο να πω δημοσίως».

Ακολούθως, ο Νεντ Πράις ρωτήθηκε για την αντίδραση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος υποστήριξε με ανάρτηση του στο Twitter ότι «σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το NDAA δεν συνιστά νίκη για την Τουρκία. Είναι απλώς ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, δεν θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις επιθετικές του ενέργειες στην περιοχή».

Απαντώντας στην συγκεκριμένη ερώτηση, ο Νεντ Πράις επανέλαβε την αρχική του τοποθέτηση, λέγοντας ότι οι συζητήσεις που έχει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικεντρώνονται στη διασφάλιση των δυνατοτήτων που χρειάζεται να έχει η Τουρκία προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσει τον ρόλο της ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Με λίγα λόγια «Ποιος Μενέντεζ; Θα τα πάρει η Τουρκία τα F-16».

Οι ΗΠΑ απέσυραν οριστικά την τροπολογία που εμπόδιζε τον Πρόεδρο Τ.Μπάιντεν (που τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίαζαν ως… Μπαϊντενόπουλο) να επιτρέψει στην Τουρκία την προμήθεια σαράντα νέων F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό ογδόντα παλαιότερων F-16 στο ίδιο επίπεδο.

Η τροπολογία δεν ενσωματώθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) όπως οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ.

Στο τμήμα περί μεταφοράς των F16 με τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F16» αναφέρεται ότι στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία 1271 (τροπολογία Πάπας) η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και αναφορές (δηλαδή και αυτή η τροπολογία είχε «παράθυρα» για να ικανοποιηθεί η Άγκυρα).

Οι νομοθέτες συνεχίζουν διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της Γερουσίας δεν περιείχε παρόμοια τροπολογία!

Και συνεπώς, καταλήγουν, στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια πρόβλεψη (τρελή χαρά για τους Τούρκους και η συνήθης αφασία στην Αθήνα).

Στην Αθήνα μετά από αυτό το αμερικανικό «χαστούκι» ψελλίζουν διάφορα περί του… Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι «συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας».

Για να μας «χρυσώσουν» το «χάπι» οι Αμερικανοί, εξέδωσαν και το γνωστό «ευχολόγιο» ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ και ΣΗΜΑΣΙΑΣ, το οποίο τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως «χτύπημα» στην Τουρκία:

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του NDAA.

Και στην Άγκυρα δεν ξέρουν που να… κρυφτούν από την τρομάρα τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις