Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

H κόρη του Φάουτσι δούλευε στο Twitter κατά τη διάρκεια της πανδημίας


 Τι ανέφερε στην κατάθεση σου ενώπιον των εισαγγελέων - 167 φορές ανέφερε την φράση «δεν θυμάμαι»

Τη Δευτέρα, ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιζούρι Έρικ Σμιτ, δημοσίευσε στο Twitter το πλήρες κείμενο της κατάθεσης του Δρ. Άντονι Φάουτσι, στην εν εξελίξει υπόθεση σχετικά με τη λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αποκαλύφθηκε ότι η κόρη του Φάουτσι εργαζόταν για το Twitter.

Ο δικηγόρος Τζον Σάουερ ρώτησε τον Φάουτσι εάν ήξερε κάποιον που εργαζόταν για εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης εκείνη την εποχή, με τον ίδιο να απαντά: «Λοιπόν, είχα επικοινωνίες με τον Mark Zuckerberg, μιλήσαμε τρεις φορές στο FaceTime και ενθάρρυνα τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.», είπε.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Φάουτσι αποκάλυψε ότι η κόρη του εργαζόταν στο Twitter ως μηχανικός λογισμικού, όμως είπε ότι ποτέ δεν συζήτησαν κάτι σχετικά με τα περιεχόμενα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχετε γνωστούς σας, που εργάζονται σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης;» ρώτησε ο Σάουερ.

«Λοιπόν, ένα άτομο που εργαζόταν ως μηχανικός λογισμικού για το Twitter ήταν η κόρη μου», είπε ο Φάουτσι.

«Είχατε ποτέ (όταν εκείνη εργαζόταν στο Twitter), συζητήσει μαζί της το περιεχόμενο των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;» ρώτησε ο Σάουερ, με τον Φάουτσι να αρνείται.

«Συζητήσατε ποτέ μαζί της την προέλευση του ιού ή τις ανησυχίες για την προέλευση του ιού;» ο Σάουερ συνέχισε.

«Όχι, δεν ενδιαφέρεται για αυτό», είπε ο Fauci, ο οποίος πρόσθεσε ότι σταμάτησε να εργάζεται για την πλατφόρμα «πριν από ένα χρόνο».

Η κατάθεση του ήρθε ως μέρος μιας αγωγής για λογοκρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που υποβλήθηκε από τον Σμιτ και τον γενικό εισαγγελέα της Λουιζιάνα Τζεφ Λάντρι νωρίτερα μέσα στο 2022, με τον ισχυρισμό ότι βασικά πρόσωπα της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, «συνεργάστηκαν και /ή εξανάγκασαν τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να καταστείλουν ανθρώπους που αντιδρούσαν στα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τις απόψεις και το περιεχόμενο στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την επισήμανση του περιεχομένου τους ως “παραπληροφόρηση”.

Μερικά από τα θέματα που λογοκρίθηκαν, αφορούσαν την υποβάθμιση της ιστορίας του φορητού υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν, την συζήτηση για τη θεωρία περί εργαστηριακής διαρροής του κορωνοϊού, την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας των μασκών και των lockdown και τη νομιμότητα των εκλογών του 2020.

Ο Φάουτσι είναι ένα από τα πολλά βασικά στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, που αφορά αυτή η αγωγή, στο υγειονομικό της κομμάτι.

Καθώς η ανάκριση συνεχιζόταν, ο Σάουερ άρχισε να διερευνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις συζητήσεις σχετικά με τη θεωρία διαρροής του ιού από το εργαστήριο της Γουχάν.

«Είχατε ποτέ ανησυχίες για το τι μπορεί να λένε οι άνθρωποι στα social media για την προέλευση του ιού;» ρώτησε ο Σάουερ.

Ο Φάουτσι απάντησε, “Ξέρετε, είμαι αποστασιοποιημένος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχω λογαριασμό στο Twitter. Δεν έχω Facebook. Δεν ασχολούμαι με αυτά, επομένως δεν είμαι εξοικειωμένος με αυτά. Δεν έχω εμπλακεί ποτέ σε τίποτα από αυτά».

«Ανησυχήσατε ποτέ για το τι θα έλεγαν οι άνθρωποι στα social media για την προέλευση του ιού;» ρώτησε ο Σάουερ αργότερα.

«Ανησυχώ για το γεγονός ότι υπάρχει παραπληροφόρηση που θα παρεμπόδιζε την προσπάθειά μας να σώσουμε τις ζωές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, κάτι που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι διαδίδουν ψευδείς ισχυρισμούς», απάντησε ο Φάουτσι.

Παραθέτοντας ένα email από τις 2 Φεβρουαρίου του 2020, πριν ακόμα ξεκινήσει ο μεγάλος χαμός, ο Σάουερ επισήμανε έναν προβληματισμό του Φάουτσι: «Φοβάμαι ότι πολλές διαφορετικές απόψεις θα προκαλέσουν περαιτέρω σύγχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ο Σάουερ τον ρώτησε: «Ανησυχούσατε για τις περαιτέρω στρεβλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επόμενη μέρα της τηλεδιάσκεψης;»

«Φυσικά και ανησύχησα», απάντησε ο Φάουτσι. «Το ανέφερα εδώ στο e-mail ότι ανησυχούσα για τις περαιτέρω στρεβλώσεις».

«Ποιες στρεβλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέτε ότι σας απασχολούσαν;» ρώτησε ο Σάουερ.

«Αόριστες εικασίες και κατηγορίες, για παράδειγμα το να κατηγορείς τους Κινέζους και να λες ότι εσκεμμένα ή τυχαία ευθύνονται για την δημιουργία και την διασπορά του ιού, δεν είναι απλό πράγμα. Δεν υπήρχε καμία απόδειξη για ένα τέτοιο σενάριο εκείνη την εποχή, και γι’ αυτό με απασχολούσε».

Ο Σάουερ σημείωσε ότι σε αυτό το email, ο Φάουτσι έγραψε, «είναι σημαντικό να κινηθούμε γρήγορα» και «ελπίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τον ΠΟΥ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο».

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ο Σάουερ επέστρεψε στην ανάκριση του Φάουτσι, αυτή τη φορά αναφέροντας τα σχόλιά του για παραπληροφόρηση.

«Πιστεύετε ότι η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ζωών;» ρώτησε ο Σάουερ.

«Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση όπου η κατάφωρη παραπληροφόρηση, όπως κάποιες από αυτές που ανέφερα προηγουμένως, όπως πληροφορίες που θα αποθάρρυνε τους ανθρώπους από το να εμβολιαστούν, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής, αν οι άνθρωποι πείθονταν να μην επιδιώξουν την παρέμβαση που σώζει τη ζωή τους», απάντησε ο Φάουτσι.

Όταν ο Σάουερ ρώτησε εάν πρέπει να υπάρξουν μέτρα για να “περιοριστεί η διάδοση της παραπληροφόρησης”, ο Fauci είπε, “Ξέρετε, δεν είναι αυτός ο τομέας μου. Γνωρίζω πολύ καλά την έννοια της ελευθερίας του λόγου… Πραγματικά” δεν έχω άποψη για αυτό».

Ο Φάουτσι, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει ποτέ με εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αφαιρέσει μια δημοσίευση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως παραπληροφόρηση και ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, για να συζητήσει μαζί του για τέτοιου είδους ενέργειες.

«Γνωρίζετε ότι μετά τα σχόλιά σας στον Λευκό Οίκο στις 17 Απριλίου, η ενημερωτική ομιλία της ομάδας εργασίας για τον κορωνοϊό σχετικά με την υπόθεση της διαρροής εργαστηρίου λογοκρίθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;» ρώτησε ο Σάουερ.

«Δεν γνωρίζω την καταστολή της ομιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», απάντησε ο Φάουτσι.

«Γνωρίζατε ότι το Twitter, για παράδειγμα, αφαίρεσε περιεχόμενο που υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να είχε ξεφύγει από ένα εργαστήριο;» ρώτησε ο Σάουερ.

«Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά. Μπορώ να σας πω ότι δεν το γνωρίζω. Μπορεί κάποιος να μου έστειλε με κάποιο τρόπο ένα από τα χιλιάδες e-mail και να μου είπε, “α, αυτό συμβαίνει”, αλλά εγώ δεν γνώριζα, ή δεν θυμάμαι ότι το Twitter ή οποιοδήποτε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης απέτρεπε οτιδήποτε», είπε ο Φάουτσι.

Ο Σάουερ στη συνέχεια έδειξε ένα έγγραφο από τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, με τίτλο “Ενημέρωση για τη δουλειά μας για να κρατάμε τους ανθρώπους ενήμερους και να περιορίσουμε την παραπληροφόρηση σχετικά με τον COVID-19”.

Σημείωσε ότι ένα από αυτά τα θέματα που στόχευε το έγγραφο ήταν αναρτήσεις που δήλωναν ότι «ο COVID-19 είναι ανθρωπογενής ιός ή κατασκευασμένος».

Ο Φάουτσι είπε ότι δεν γνώριζε ότι η Meta έκανε αυτές τις αλλαγές στην πολιτική της.

«Είχατε ποτέ επικοινωνία με κάποιον που αφαιρούσε τις δημοσιεύσεις σχετικά με τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου της προέλευσης του Covid από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης;» ρώτησε ο Σάουερ.

«Δεν θυμάμαι να είχα ποτέ τέτοια συνομιλία. Δεν εμπλέκομαι σε τέτοια πράγματα. Όπως είπα, η σχέση μου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σχεδόν μηδενική. Δεν έχω λογαριασμό. Δεν κάνω tweet. Δεν δίνω σημασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» απάντησε ο Φάουτσι.

Ο Σάουερ σημείωσε επίσης την πολιτική της Μέτα που λέει, “καταργούμε την παραπληροφόρηση κυρίως για τα εμβόλια όταν οι αρχές δημόσιας υγείας συμπεραίνουν ότι οι πληροφορίες είναι ψευδείς και πιθανόν να συμβάλλουν άμεσα σε επικείμενες αρνήσεις εμβολιασμών”, ρωτώντας τον Φάουτσι αν εκείνος ήταν μία από αυτές τις υγειονομικές αρχές.

Ο Φάουτσι απάντησε ότι «από όσο γνωρίζω, ποτέ δεν αναφέρθηκαν σε μένα και την εξουσία μου ή τη φήμη μου που να έχει σχέση με τον επηρεασμό των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης».

Ο Σάουερ έδειξε στη συνεχεια ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν υπάλληλο του Twitter, από έναν λογαριασμό που παρέπεμπε στον ίδιο: “Γνωρίζατε ότι το προσωπικό του NIH επικοινωνούσε με το Twitter σχετικά με την κατάργηση λογαριασμών από το Twitter, ενώ υποδύονταν εσάς;”

“Θυμάμαι ότι υπήρχε ένας ψεύτικος λογαριασμός ατόμων που χρησιμοποιούσαν το όνομά μου με ψευδή προσχήματα. Δεν είμαι 100 τοις εκατό σίγουρος τι ακριβώς έκαναν με αυτό. Είμαι σίγουρος ότι όταν ανακάλυψαν ότι ήταν ψευδής λογαριασμός, τον αφαίρεσαν. Δεν ζήτησα εγώ να τον αφαιρέσουν», είπε ο Φάουτσι. «Πιστεύω ότι έχω ένα επικοινωνιακό προσωπικό που είμαι σίγουρος ότι, αν ανακάλυπταν ότι ήταν ψευδής και παραπλανητικός λογαριασμός, θα ήθελαν να αφαιρεθεί».

“Και το επικοινωνιακό σας προσωπικό θα επικοινωνούσε με τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αφαιρεθεί αυτό το ψευδές και παραπλανητικό περιεχόμενο;” ρώτησε ο Σάουερ.

“Δεν ξέρω αν το έκαναν. Και πάλι σας λέω, το προσωπικό μου δεν δίνει σημασία σε πράγματα που σχετίζονται με λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, απάντησε ο Fauci.

Ο Σάουερ παρουσίασε επίσης ένα email από τη Nicole Berkowitz από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος που εξέφραζε την ανησυχία της στον NIH, σχετικά με μια τοποθέτηση διαφήμισης σε ένα “παραπλανητικό” βίντεο στο YouTube, που το έκανε να φαίνεται ως επίσημο βίντεο του CDC.

«Γνωρίζατε ότι κάποιος από την EPA συμβουλεύτηκε μια λίστα του NIH για να προσπαθήσει να βρει μια επαφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να αφαιρεθούν επικίνδυνες πληροφορίες;» ρώτησε ο Σάουερ.

«Δεν θυμάμαι τίποτα από όλα αυτά», είπε ο Φάουτσι.

Ο Σάουερ συνέχισε αργότερα ρωτώντας τον Φάουτσι, “έχετε γνώμη για το αν θα πρέπει να επιτρέπεται στους ανθρώπους να δημοσιεύουν απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πιστεύετε, για παράδειγμα, ότι είναι επικίνδυνες και μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ζωών; Ποια είναι η άποψή σας για αυτό;”

«Δεν ξέρω ποια νομικά ή άλλα ζητήματα της Πρώτης Τροποποίησης συνδέονται με αυτό. Δεν είναι ο τομέας εμπειρογνωμοσύνης μου», είπε ο Φάουτσι για άλλη μια φορά.

«Ως γιατρός και επιστήμονας και άτομο δημόσιας υγείας, είμαι πολύ ευαίσθητος στο γεγονός ότι η παραπληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που συζητήσαμε, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα για την υγεία των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ο Φαουτσι συνέχισε δηλώνοντας ότι «αντιδράτε σε ότι νομίζω ότι είναι ελεύθερο προς αμφισβήτηση», και ότι η προσωπική του προσέγγιση είναι να «υπάρχουν οι σωστές πληροφορίες στα μέσα δικτύωσης σε αντίθεση με την παρεμβολή στην ικανότητα των άλλων να πουν αυτό που θέλουν να πουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις