Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Εύα Καϊλή: Γιατί δεν Iσχυσε η βουλευτική της ασυλία - Oι αποκαλύψεις γα το σάκο με τα λεφτά και οι αντιδράσεις


 Εύα Καϊλή: Τέλος στο μυστήριο με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο.

Η Εύα Καϊλή είναι, τελικά, ανάμεσα στους τέσσερις που κρατούνται για την υπόθεση του σκανδάλου που συγκλονίζει τις Βρυξέλλες.

Την ίδια τύχη με την Εύα Καϊλή είχε και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, που είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις που συνελήφθησαν, στο πλαίσιο των ερευνών των βελγικών αρχών για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση. Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύμφωνα με τη βελγική L’ Echo, είναι συνεργάτης έτερου ευρωβουλευτή και που μετά τη σύλληψή του αναμένεται να οδηγηθεί εντός 48 ωρών στον φυσικό δικαστή.

Αντίθετα, ελεύθερος αφέθηκε ο πατέρας της Εύας Καϊλή Αλέξανδρος, ο οποίος είχε οδηγηθεί για ανάκριση, αφού τον έπιασαν με βαλίτσα γεμάτη με μετρητά, φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών. Σε καθεστώς σύλληψης βρίσκεται επίσης ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ένας λομπίστας από τις Βρυξέλλες που μαζί με την ευρωβουλευτή και τον σύντροφό της θα οδηγηθούν στο δικαστήριο. Ελεύθερος με όρους αφέθηκε και ο ΓΓ της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βισεντίνι.

H Ελληνίδα ευρωβουλευτής λογικά δεν έπρεπε να συλληφθεί γιατί έχει βουλευτική ασυλία, όπως όλα τα μέλη της Ευρωβουλής. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο βελγικός Τύπος επικαλούμενος δικαστική πηγή, η κ. Καϊλή δεν επωφελήθηκε αυτού του προνομίου, γιατί τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται επιβεβαιώθηκαν «επ’ αυτοφώρω», κατά τη διάρκεια της εφόδου της Εισαγγελίας. Η ίδια πηγή έκανε λόγο για εντοπισμό «σάκου με χαρτονομίσματα». Σύμφωνα με τη «Le Soir», ο πατέρας της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε εντοπιστεί την ώρα που έβγαινε από ξενοδοχείο των Βρυξελλών με μια βαλίτσα που περιείχε χαρτονομίσματα, αφέθηκε ελεύθερος.

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής (11/12), η Εισαγγελία Βελγίου ανακοίνωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών και δύο αφέθηκαν ελεύθερα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν για δωροδοκία από το Κατάρ, στην οποία προσήχθη για ανάκριση και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των βελγικών αρχών, οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Εύα Καϊλή: Τι αναφέρει η ανακοίνωση

«Έγινε μεγάλη έρευνα από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Υπάρχουν υποψίες ότι τρίτα μέρη σε πολιτικές ή και στρατηγικές θέσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώθηκαν με μεγάλα χρηματικά ποσά ή τους προσφέρθηκαν σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της Βουλής.

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από τον ανακριτή των Βρυξελλών που ηγείται της έρευνας. Κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Δύο αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή.

Έρευνα έγινε και στο σπίτι δεύτερου βουλευτή γύρω στις 20:00 το βράδυ την προηγούμενη νύχτα».

Δείτε την ανακοίνωση των αρχών του Βελγίου

Εύα Καϊλή: Δείτε τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα της L’ Echo και της Le Soir

Qatar Gate: Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του Κατάρ – Τι λέει για τις αποκαλύψεις

Μετά από 48 ώρες ήρθε η αντίδραση του Κατάρ το οποίο χαρακτηρίζει αβάσιμες τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή (11/12) η αντιπροσωπείας του Κατάρ στην ΕΕ, κάνει λόγο για “αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη” σύνδεση της χώρας με την υπόθεση.

«Το Κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για κακή συμπεριφορά. Κάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη».

Qatar Gate-ιταλικά ΜΜΕ: Ο Παντζέρι ήταν ο εγκέφαλος – Πότε τον προσέγγισαν οι Καταριανοί

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι φέρεται να ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του συστήματος διαφθοράς που αποκαλύπτεται από έρευνα της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντζέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ για θερινές διακοπές, ενώ η σύζυγός και η κόρη του, οι οποίες ετέθησαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. Τόσο που η σύζυγός του, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έχει κάνει αναφορά σε «κομπίνες» του πρώην ευρωβουλευτή. Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στους Ιταλούς δικαστικούς την πλήρη δικογραφία που τους αφορά.

Πότε είχαν τις πρώτες επαφές με τους Καταριανούς

Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντζέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή– «φέρονται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016- 2018». Σε ό, τι αφορά την οικογένεια του Παντζέρι, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται, επίσης, σε «άνετη χρήση πιστωτικής κάρτας η οποία δεν ήταν ιδιοκτησίας τους» και σε δώρα που φέρονται να προήλθαν και από πρέσβη του Μαρόκου.

Και το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντζέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις