Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΗΠΑ: Kυρώσεις σε στενό συνεργάτη του Eρντογάν για συναλλαγές με το IPAN


 Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Αγιάν ότι διευκόλυνε τις πωλήσεις πετρελαίου και το ξέπλυμα χρήματος από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις στον Τούρκο επιχειρηματία και στενό φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σίτκι Αγιάν καθώς και στον όμιλο των εταιρειών του, κατηγορώντας τον ότι διευκόλυνε τις πωλήσεις πετρελαίου και το ξέπλυμα χρήματος από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα σήμερα, αναφέρει ότι οι εταιρείες του Αγιάν έχουν υπογράψει διεθνή συμβόλαια πωλήσεων ιρανικού πετρελαίου, έχουν προγραμματίσει αποστολές και έχουν βοηθήσει στο ξέπλυμα των χρημάτων από τα έσοδα, ενώ απέκρυψαν ότι το πετρέλαιο προερχόταν από τη δύναμη Quds του Ιράν, η οποία είναι βραχίονας των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ο Αγιάν έχει κλείσει συμφωνίες για την πώληση ιρανικού πετρελαίου αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε αγοραστές» από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ευρώπη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ότι στη συνέχεια ο Τούρκος επιχειρηματίας διοχέτευε τα έσοδα στη δύναμη Quds.

Στο στόχαστρο των κυρώσεων θα βρεθούν επίσης ο γιος του Αγιάν, Μπαχαντίν, ο συνεργάτης του, Κασίμ Οζτάς, και ένα ακόμη άτομο, καθώς και τουλάχιστον δώδεκα εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου ASB με έδρα το Γιβραλτάρ.

Η απόφαση αυτή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών θα παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των προαναφερθέντων ατόμων στις ΗΠΑ και θα απαγορεύσει στους Αμερικανούς να συνεργάζονται μαζί τους. Επιπλέον, όσοι εμπλακούν σε συναλλαγές με αυτούς, κινδυνεύουν να προστεθούν στη λίστα των κυρώσεων.

Τα εν λόγω μέτρα έρχονται σε μία περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι τεταμένες εξαιτίας μιας σειράς ζητημάτων, όπως η διαφωνία για την πολιτική στη Συρία καθώς και η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα.

Σημειώνεται επίσης ότι η Ουάσιγκτον προειδοποίησε πρόσφατα την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στη Βόρεια Συρία, αφού η Άγκυρα δήλωσε ότι ετοιμάζει μια πιθανή χερσαία εισβολή κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν παραμένουν σε ισχύ, και η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπους να αυξήσει τις πιέσεις προς την Τεχεράνη, καθώς οι προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν διακοπεί.


Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις