Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

K. Φαρσαλινός (Kαρδιολόγος): “Ο ΠΟΥ πρέπει να Zει σε άλλο πλανήτη”


Ο ΠΟΥ ανάρτησε αυτή την εβδομάδα ένα tweet που πραγματικά προβληματίζει. Πόσες αντιφατικές πληροφορίες να συλλέξουμε πλέον από επίσημα χείλη;

Δεν είναι πρόβλημα πια ο κορονοϊός, αλλά αυξάνονται τα κρούσματα. Ψυχολογικά προβλήματα δημιούργησαν στα παιδιά οι μάσκες, αλλά φορέστε τις! Ένας κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας, που έχει πάρει πολλές φορές θέση με θάρρος, σήκωσε το γάντι μετά την συγκεκριμένη τοποθέτηση και με δύο λόγια κατακεραύνωσε τον ΠΟΥ.

*Μετάφραση:

Η χρήση μασκών και αερισμού και οι τακτικές δοκιμές θα πρέπει να αποτελούν πρότυπο σε όλα τα δημοτικά σχολεία και ο εμβολιασμός των παιδιών θα πρέπει να συζητείται και να εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο, ως μέρος του μέτρου προστασίας του σχολείου

*Ποιος είναι όμως ο Έλληνας επιστήμονας που τολμά να κρίνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας; 

O Κωνσταντίνος Φαρσάλινος, MD, το 2019 βρέθηκε ανάμεσα στους επιστήμονες με την  μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή. Γεννηθείς στη Λαμία, είναι καρδιολόγος και ερευνητής στο Κέντρο Καρδιοχειρουργικής Ωνάσειο στην Αθήνα, στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας.

Ειδικεύεται στην ηχοκαρδιογραφία και στην έρευνα για τον περιορισμό του καπνίσματος. Έχει λάβει υποτροφία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και πραγματοποίησε έρευνες για την καρδιαγγειακή απεικόνιση στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven, Βέλγιο.

Ήταν ο επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη Intervendor, ένα κοινό ερευνητικό πρόγραμμα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών Echocardiography. Διεξάγει εργαστηριακές, κλινικές και επιδημιολογικές έρευνες σχετικά με το κάπνισμα, τη μείωση της βλάβης του καπνίσματος και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από το 2011 ως κύριος ερευνητής.

Παραδείγματα της εργασίας του περιλαμβάνουν την πρώτη μελέτη για τις κυτταροτοξικές επιδράσεις των ατμών ηλεκτρονικού τσιγάρου στα καλλιεργημένα κύτταρα και τα άμεσα αποτελέσματα της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιακή λειτουργία και την κυκλοφορία της στεφανιαίας αρτηρίας. Έχει αναλύσει τα πρότυπα χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου με βάση τις μεγάλες έρευνες πληθυσμού της Ευρώπης και των ΗΠΑ (Ευρωβαρόμετρο, Εθνική Έρευνα για τον Καπνό των Νέων, Εθνική Έρευνα για την Υγεία, Σύστημα Επιτήρησης Κινδύνου Συμπεριφοράς).

Συνέταξε επίσης την πρώτη συστηματική ανασκόπηση σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η οποία δημοσιεύτηκε το 2014. Επιπλέον, εκτελεί ερευνητικές εργασίες για προϊόντα καπνού θερμαινόμενα. Τα ερευνητικά του ευρήματα παρουσιάστηκαν σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και οι μελέτες του χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του ρυθμιστικού πλαισίου για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τις αρχές του 2019, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 75 μελέτες σε διεθνή επιστημονικά επιστημονικά περιοδικά σχετικά με το κάπνισμα, τη μείωση της βλάβης του καπνίσματος και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ήταν ο συντάκτης και συγγραφέας σε ένα βιβλίο με τίτλο “Αναλυτική εκτίμηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων”, που εκδόθηκε από τον Elsevier το 2017.

Μήπως, έστω λόγω βιογραφικού, να πρέπει να μας προβληματίσει η τοποθέτησή του;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις