Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Ανδρουλάκης: Συγκαλεί την KO – Γιατί δεν πάει στους Ευρωσοσιαλιστές

 Επίθεση στον Μητσοτάκη, αποστάσεις από Τσίπρα η γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη



Χόνδρος Δημήτρης

Την Παρασκευή ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Θα αναφερθεί στον προϋπολογισμό αλλά και στην υπόθεση Καιλή περιγράφοντας την γραμμή πλεύσης του κόμματος.

Όπως όλα δείχνουν η Χαριλάου Τρικούπη θα κινηθεί στο δίπτυχο «επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα». Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την προσπάθεια της ΝΔ, να εκμεταλλευθεί την υπόθεση Καιλή, «τροφοδοτώντας σενάρια συνεργασίας του ΠαΣοΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ», τα οποία πάντως είχαν αφετηρία τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη για την ανάγκη να πάει η ΝΔ στην αντιπολίτευση και να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Διαβάζω από το πρωί σε διάφορα site και κείμενα αναλυτών ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να λεηλατηθεί το ΠαΣοΚ για να διασφαλίσει την αυτοδυναμία. Ελπίζω ότι δεν έχει μπει σε αυτό το φθηνό πολιτικό παιχνίδι, πάνω σε μια θλιβερή υπόθεση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκανδαλίδης. Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος περιέγραψε τη γραμμή άμυνας της Χαριλάου Τρικούπη. «Η ευθύνη της κ. Καιλή δεν θα γίνει συλλογική όσο και αν το θέλουν κάποιοι».

Οι επιτελείς του ΠαΣοΚ μεταδίσουν ότι με αφορμή την υπόθεση αυτή στο Μέγαρο Μαξίμου έχει στηθεί ένας μηχανισμός «fake news» που προσπαθεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι επίκειται μετεκλογική συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με στόχο να δημιουργήσει προβληματισμό στους κεντρώους ψηφοφόρους αλλά και σε ένα μεγάλο μέρος της βάσης του ΠαΣοΚ που δεν θέλει να ακούει λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Η σχέση με τη ΝΔ, την περίοδο αυτή είναι σχέση «ευθέως ανταγωνιστική».

Το βέβαιο είναι ότι η εμπλοκή της ευρωβουλευτή στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει φέρει σε δύσκολη θέση του ΠαΣοΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη δέχεται πυρά τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του και ο κίνδυνος υποχώρησης των εκλογικών του ποσοστών προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους.

Οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη αναμένουν τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μια πρώτη εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς που έχει γίνει. «Ψύχραιμα» στελέχη εκτιμούν ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να περάσει τον κάβο και να περιορίσει το πολιτικό κόστος. Και παρά το γεγονός ότι η υπόθεση Καιλή έχει ξυπνήσει μνήμες του 2012 η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει το κόμμα «θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που πληρώσαμε για τον Άκη».

Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε κάθε περίπτωση η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στην ανάγκη να περάσει η ΝΔ στην αντιπολίτευση και να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, προκάλεσε πλήθος σεναρίων για προσέγγιση με την Κουμουνδούρου. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη παραδέχονται ότι η υπόθεση Καιλή και ο χαρακτηρισμός της ως Δούρειου Ίππου της ΝΔ, έχει μεγαλώσει την απόσταση που χωρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Επισημαίνουν όμως ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τη διάθεση να έλθουμε πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ.»

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην δώσει το παρών στην προσύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών προκειμένου να αποφύγει να μπει στο ίδιο κάδρο με τον Αλέξη Τσίπρα και να αποδυναμώσει τα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν οι στενοί του συνεργάτες, «η γραμμή της αυτόνομης πορείας ακολουθείται με ευλάβεια». Όπως, μάλιστα επισημαίνουν, «πρεσβεύουμε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης που δεν έχει σχέση με αυτό του Μητσοτάκη με τον ανιψιό και του Αλέξη Τσίπρα με τον κολλητό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις