Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Εκτόνωση στο Κοσσυφοπέδιο: Οι Σέρβοι πήραν εγγυήσεις – Αποσύρουν τα Oδοφράγματα - Οι εγγυήσεις των ΗΠΑ και EE λίγο μετά την παρέμβαση της Ρωσίας υπέρ της Σερβίας


 Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο καθώς το Βελιγράδι έκανε αποδεκτές τις εγγυήσεις των δυτικών λίγο μετά την παρέμβαση του Κρεμλίνου που μίλησε για στήριξη της Σερβίας και μένει η επίσημη (εκτός απροόπτου) απόφαση των Σέρβων της Μητρόβιτσας για να γίνει η άρση των οδοφραγμάτων.

Ο επικεφαλής του Γραφείου για το Κόσοβο στην κυβέρνηση της Σερβίας, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε από τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου να αποσύρουν τα οδοφράγματα τα οποία παραμένουν για 19η ημέρα.

Ο Πέτκοβιτς ανέφερε ότι η κοινή δήλωση της ΕΕ και των ΗΠΑ καλύπτει πλήρως την σερβική πλευρά και παρέχει εγγυήσεις για την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε σήμερα αργά το απόγευμα με τους πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου τους οποίους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης ΕΕ – ΗΠΑ και τους πρότεινε να τερματίσουν τους αποκλεισμούς των δρόμων.

Στη συνάντηση αυτή οι περισσότεροι εκπρόσωποι των Σέρβων τάχθηκαν κατά της απόσυρσης των οδοφραγμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Κοσόβου.

Απόψε θα πραγματοποιηθεί στο βόρειο Κόσοβο συνεδρίαση της επιτροπής κρίσης των Σέρβων όπου θα αποφασιστεί αν θα αποσυρθούν τα οδοφράγματα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας μεταβαίνει με ελικόπτερο στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Σέρβων.

Σημειώνεται ότι σε κοινή ανακοίνωση της ΕΕ και των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα το απόγευμα ζητείται από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον παρέχουν εγγυήσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την προστασία των Σέρβων και όλων των μειονοτήτων στο Κόσοβο.

Η παρέμβαση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο νωρίτερα ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να προστατεύσει τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο.

Οι Σέρβοι στην πόλη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ύψωσαν νέα οδοφράγματα χθες, Τρίτη, ώρες μετά την ανακοίνωση της Σερβίας ότι έθεσε τον στρατό της σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας έπειτα από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του Κοσοβάρου υπουργού Εσωτερικών Ξελάλ Σβέκλα ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, αποσκοπεί να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο υποστηρίζοντας τους Σέρβους του Κοσόβου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι “λάθος” να αναζητείται μια καταστροφική ρωσική επιρροή.

“Η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και είναι απολύτως λάθος να αναζητείται καταστροφική επιρροή της Ρωσίας εδώ”, σημείωσε ο Πεσκόφ.

“Η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και φυσικά προστατεύει τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν κοντά σε τόσο δύσκολες συνθήκες και φυσικά αντιδρά με σκληρότητα όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

 “Έχοντας πολύ στενές συμμαχικές σχέσεις, ιστορικές και πνευματικές σχέσεις με τη Σερβία, η Ρωσία παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει, πώς γίνονται σεβαστά και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Σέρβων”, σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. “Και βεβαίως, υποστηρίζουμε το Βελιγράδι στις ενέργειες που γίνονται”, κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις